Olijfolie, het pure goud van Andalusie (Spanje)
Inleiding
Olijfolie is een plantaardige olie die gewonnen wordt door persing van de olijven. Reeds in de Romeinse tijd exporteerde Andalusie olijven naar andere landen aan de Middellandse zee. Heel vermoedelijk kwam de olijfboom meer dan drieduizend jaar naar het Middellandse Zeegebied via Klein-Azië, waar hij in Griekenland tot de "Olea europaea" werd opgekweekt. De Romeinen plantten de olijfbomen aan in de vele provincies van Andalusie en de olijfolie werd als handelswaar gebruikt. Tegenwoordig is Spanje de grootste olijvenproducent van Europa.
Hoe gezond is olijfolie
We weten immers al jaren dat koudgeperste olijfolie veel gezonder is dan dierlijk vet. De olie heeft een hoog gehalte aan enkelvoudige vetzuren wat bijzonder goed is voor de stofwisseling. Olijfolie helpt ook de slechte cholesterolwaarde te verlagen en helpt zo hartklachten en problemen met de bloedsomloop te verkleinen. Olijfolie bevat ook vitamine e en zoals we weten is dit een heel sterk antioxidant. Deze vitamine e versterkt ook ons immuunsysteem. De olie is ook heel licht verteerbaar en bevordert de genezing van maagzweren.
Hoe kan men olijfolie gebruiken
Olijfolie dient men te consumeren binnen het jaar na de productie, omdat de smaak en de voedingswaarde met de tijd achteruitgaan. Je kan deze olie bij alles gebruiken :
- Ter vervanging van boter op de boterham of toast. Het heeft een totaal andere smaak, maar na verloop van tijd ben je dit zo gewoon dat je geen boter op je brood meer wilt.
- Je kan ermee koken en frituren. Neem hiervoor wel de geraffineerde olie.
- Je kan er warme en koude sausen mee maken. Probeer maar eens een kaassaus op basis van olijfolie in plaats van boter. Je zal versteld staan hoe lekker dit wel is.
- Om lekkere vinaigrettes mee te maken.
- Groenten, worst, vis en kaas blijven langer goed wanneer men ze in olijfolie bewaard. Hun natuurlijk aroma wordt er zelfs door versterkt.
In Spanje onderscheidt men drie soorten kwaliteitsklassen
- Aceite Oliva Virgen Extra (extra zuivere olijfolie) Deze klasse is de hoogste kwaliteitsklasse en is gegarandeerd koudgeperst. De olijfolie heeft een zuurgraad van 1,0 (1 gram vetzuur per 100 gram olie)
- Aceite Oliva Virgen Ook deze olie is koudgeperst en heeft een zuurgraad van maximaal 2,0 (2 gram vetzuur per 100 gram olie)
- Aceite Oliva Dit is een geraffineerde olie met een mengsel van geraffineerde en koudgeperste olie. Deze olijfolie heeft wel minder geur en een lagere voedingswaarde dan de koudgeperste kwaliteitsolie en hij is relatief goedkoop. Met deze Aceite de Oliva kan je wel bakken en frituren.
Waarvoor kan men Olijfolie nog gebruiken
Olijfolie kan men niet alleen consumeren, hij is ook nog geschikt voor allerlei andere middeltjes :
- Wanneer men bronchitis heeft, kan men verlichting verkrijgen door de borst met olijfolie in te smeren. Olijfolie verhoogt de afweer en zorgt tevens voor meer elasticiteit van de huid.
- De hoofdhuid kan men verzorgen door een papje van olijfolie en citroen te maken en hiermee het hoofd mee in te wrijven. Wikkel daarna een handdoek om je hoofd en laat een tijdje inwerken. Daarna je haar wassen en goed uitspoelen.
- Bladluizen leggen het loodje wanneer je je tuin- en kamerplanten inwrijft met olijfolie, de bladeren schitteren er trouwens prachtig door.
- Gebruik olijfolie in de winter om je handen mee in te wrijven, dit voorkomt kloven, het beschermd je nagels en bevorderd de elasticiteit van je huid. Je kan er altijd een paar druppels etherische olie aan toevoegen.
Je ziet met olijfolie kan je heel wat doen en het is nog gezond ook!