Hoe veilig fonduen

Inleiding

De komende weken zullen ongetwijfeld weer heel wat fonduestellen op tafel worden gezet. Fonduen is gezellig, en vraagt weinig of geen voorbereiding. Het groeide dan ook uit tot een échte klassieker, ook tijdens de eindejaarsfeesten. Ondanks alle raadgevingen, gebeuren er jaarlijks nog steeds vele ongevallen rond de fondueset. Welke voorzorgsmaatregelen kunnen we nemen om dergelijke ongevallen, meestal met ernstige brandwonden als gevolg, tot een strikt minimum te beperken? Kiezen we voor een electrisch fonduetoestel, of gebruiken we nog steeds een toestel met een vlammetje, en welk prijskaartje hangt er aan een nieuw fonduetoestel?

Zijn fonduetoestellen veilig?

Met de komst van de electrische fonduetoestellen, werd de jongste jaren een opmerkelijke evolutie op het vlak van de veiligheid vastgesteld. Hierdoor zijn toestellen met brandalcohol, zo goed als volledig van de markt verdwenen. Toch zijn er nog altijd vele landgenoten die een toestel op basis van brandalcohol op hun feesttafel plaatsen. Met de huidige, electrische toestellen, zijn ongevallen zo goed als uitgesloten. Doen er zich rond de fonduestel toch nog ongevallen voor, dan is dat hoofdzakelijk te danken aan toestellen op basis van bijvoorbeeld brandalcohol, of als gevolg van het slordige gebruik van de electrische toestellen.

Bijvullen olie

Ondanks de verhoogde veiligheid van de fonduetoestellen, vallen er vooral tijdens de feestdagen nog steeds heel wat ongevallen met ernstige brandwonden te betreuren. Het noodlot slaat dan meestal toe tijdens het bijvullen van de olie. Wanneer we koude olie bij hete olie gieten, ontstaan er spatten. Deze kunnen, lokaal, ernstige brandwonden veroorzaken. Bij fonduetoestellen met vuur, kan de olie in de vlam terechtkomen, met een steekvlam tot gevolg. Zo worden uiteraard de meest ernstige brandwonden veroorzaakt. De eerste slachtoffers zijn meestal de tafelgenoten. Het fonduetoestel bijvullen, doen we dan ook bij voorkeur zonder gezelschap, bijvoorbeeld in de keuken en dus ver weg van de feestdrukte. Dit bijvullen gebeurt wanneer de temperatuur voldoende gedaald is.

Veiligheidstips

Giet dus nooit koude olie op hete, dat veroorzaakt spatten en een gevaarlijke steekvlam. Leg, uit veiligheidsoverwegingen, geen papier onder ons fonduestoestel. Een vuurvaste schotel geniet hier de absolute voorkeur. Als er dan toch een steekvlam ontstaat, vat het tafelkleed niet onmiddellijk vuur. Het vlees is bij fonduen op zijn best, wanneer het wordt gebakken op een temperatuur die varieert tussen 180 en 190 graden. Laat de temperatuur nooit boven deze 190 graden uitstijgen, want dan kunnen er vlammen ontstaan.

Peterselie in fonduepot

Om te vermijden dat de olie uit onze fonduepot spat, kunnen we peterselie of een stuk brood in de pot leggen. Gebruik één fonduetoestel per vier personen. Plaats dan ook nooit meer dan vier vorkjes in de olie. Anders gaat de temperatuur van de olie pijlsnel dalen, en wordt het vlees nooit écht krokant. De olie voorverwarmen op het fornuis is beslist geen goed idee. Bij het verplaatsen van het toestel kunnen er zich immers steeds ongevallen voordoen. Men moet tevens ten allen prijzen vermijden dat er water in onze fondue-olie zou terecht komen. Het kleinste druppeltje water kan er voor zorgen dat onze olie begint te spatten.

Diepvriesvlees taboe

Gebruik om deze reden dan ook nooit diepvriesvlees voor het fonduen. Hou kinderen steeds uit de onmiddellijke buurt van het fonduetoestel. Is de pot van ons fonduetoestel afneembaar, laat deze dan buiten afkoelen.

Prijskaartjes

De prijzen van de huidige, electrische fonduetoestellen, variëren sterk in prijs. Deze prijsverschillen zijn meestal het gevolg van een opvallender design of van de aanwezigheid van meerdere hulpstukken. De prijzen van de toestellen variëren van gemiddeld dertig tot honderd euro. Ook hier is het lang niet altijd zo dat de duurste toestellen, meteen ook de veiligste zijn. Uit een test van verbruikersorganisatie's, kwam recent een toestel van dertig euro zelfs als een van de meest betrouwbare naar voor.