Hoe kun je verantwoord frituren

Inleiding

Friet is op het westelijk halfrond een bekend en erg populair gerecht. Veel mensen hebben thuis een frietpan staan en bakken maandelijks, dan wel niet wekelijks een frietje. Hoewel je in het nieuws vaak leest dat friet ongezond is, hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Een zak friet met mayonaise bevat al gauw 1100 kcal. Dat is natuurlijk veel te veel van het goede. Toch kunnen frietjes op een verantwoorde manier gebakken en gegeten worden, bijvoorbeeld door het juiste soort frituurvet, de juiste sauzen bij de frietjes en de juiste aardappels. Maar hoe doe je dat nou precies, verantwoord frituren?

Maak de frietjes zelf

Een eerste tip die gegeven kan worden over verantwoord frituren gaat over de frietjes. In de diepvriesvakken van de supermarkt vind je talloze verschillende merken diepvriesfriet. Erg handig wanneer je veel eters hebt, maar minder gezond. Diepvriesfrietjes bevatten namelijk conserveringsmiddelen en een erg hoog verzadigd vetgehalte. Laat de diepvriesfrietjes dus voortaan in de schappen liggen en maak je eigen frietjes. Erg leuk, heel gezond en net zo lekker! Aardappels bevatten namelijk minder verzadigde vetten en meer onverzadigde (gezonde) vetten dan diepvriesfriet.

De meest geschikte aardappel om frietjes van te maken is het bintje. Deze aardappel is langwerpig, waardoor je er mooie, lange frietjes van kunt snijden. Probeer alle frietjes ongeveer even dik te maken, anders loop je de kans dat bij het frituren het ene frietje eerder gaar is dan het andere, en dat wil je natuurlijk niet hebben! Als je “gezonde” frietjes wilt eten, is het ook van belang dat je je friet niet té dun snijdt. Als de frietjes heel dun zijn, kunnen ze namelijk meer vet opnemen dan dikke frietjes, en dat wil je natuurlijk niet hebben!

Gebruik het juiste frituurvet

Als je frietjes wilt frituren, gebruik dan nooit vast frituurvet. Vast frituurvet is vaak chemische rommel die stijf staat van de verzadigde vetten. Erg ongezond dus. Vloeibaar frituurvet of plantaardige oliën zijn veel gezonder. Deze bevatten minder verzadigde vetten. Vooral de plantaardige oliën zijn gezond, omdat deze nog meer onverzadigde vetten bevatten dan vloeibaar frituurvet. Deze onverzadigde vetten zijn bovendien cholesterolverlagend, dus het is helemaal niet zo slecht om af en toe vetten binnen te krijgen, je lichaam heeft ze zelfs nodig!

De sauzen en snacks

Probeer bovendien sauzen en snacks zoveel mogelijk te vermijden. Mayonaise is echt uit den boze, deze saus is namelijk rijk aan erg veel verzadigde vetzuren. Dit komt je cholesterolgehalte en daarmee je gezondheid niet ten goede. Ketchup lijkt een gezond alternatief, maar bevat meer suiker dan je je kunt voorstellen. In 100 milliliter zitten vaak bijna 10 suikerklontjes. Laat de ketchup de volgende keer dus ook maar staan. Mocht je echt een saus bij je frietjes lusten, maak deze dan zelf. Wanneer je bijvoorbeeld zelf appelmoes maakt, ben je je bewust van de suikers die erin gaan.

Ook snacks zijn uit den boze bij “gezonde “ frietjes. De snacks die je in de winkel koopt bevatten erg veel chemische stoffen en zijn alles behalve gezond. Je hebt namelijk vaak geen idee wat er allemaal op je bord ligt. Probeer snacks dan ook zo veel mogelijk te vermijden. En mocht je toch een snack willen bij je frietjes, frituur deze dan niet, maar stop hem in de oven! Hierbij komt geen druppel vet aan te pas.

Conclusie

Alhoewel friet nooit een erg gezonde maaltijd zal zijn, zijn er wel manieren om frietjes gezonder te maken dan de meeste mensen ze nu eten. Het eerste wat je moet doen is de friet zelf maken. Een zelfgemaakt frietje van een aardappel bevat minder verzadigde vetten dan diepvriesfriet. Gebruik bij het frituren plantaardige oliën of vloeibaar frituurvet, maar laat het vaste frituurvet staan!  Ook spelen sauzen en snacks een belangrijke rol bij het hoge caloriegehalte van friet. Probeer de sauzen en de snacks dan ook zo veel mogelijk te laten staan, of gebruik zelfgemaakte sauzen, zodat je weet waar je aan toe bent. Snacks in de frituurpan moet je zo veel mogelijk vermijden, bak de snacks liever in de oven, minder vet en net zo lekker! Of vervang je snack door een frisse salade.

Maar het belangrijkste is dat je niet te veel friet eet. Eet je bijvoorbeeld één keer in de twee weken friet, dan is er niet zo veel aan de hand. Wanneer je echter wekelijks of meerdere malen per week friet eet, maken zelfs deze bovenstaande tips het niet meer gezond. Te veel friet eten blijft namelijk ongezond, dus probeer het te matigen. En mocht je het nog gezonder willen maken, probeer dan eens ovenfriet. 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Rainer Zenz