Barbecue veilig
Barbecue veilig
Barbecuen is lekker en gezellig. Bij het voorbereiden van een barbecue denk je dus natuurlijk primair aan het eten en de gezelligheid: welke soorten vlees gaan er op de barbecue, wat drinken we erbij? En welke gasten nodigen we uit? Maar zorg er ook voor dat je barbecue veilig is. Waar moet je allemaal op letten om je barbecue ook veilig te houden? Lees hier de do's en don'ts.
Barbecue voorbereiden
Een bekend gezegde is: "Een goede voorbereiding is het halve werk". Dit geldt zeker voor de voorbereiding van een barbecue. Eigenlijk is het bij een barbecue nog extremer: met een goede voorbereiding heb je het meeste werk al gedaan. Want als de barbecue eenmaal aangestoken is, kan je niet veel meer doen dan het vlees omkeren en genieten van de gezelligheid.
Dit begint bij de barbecue zelf. Is de barbecue nog steeds veilig, of ontbreken er misschien onderdelen? Als je barbecue zijn beste tijd heeft gehad, kan je beter opzoek gaan naar een nieuwe, veilige barbecue Lees dan hier verder.
Zorg bij de voorbereiding ook dat je de barbecue op een veilige plaats opstelt. Zorg voor voldoende afstand rondom de barbecue tot brandbare zaken, zoals een parasol, schutting, partytent, tuinkussens, enzovoort. Let ook op de windrichting, zodat je gasten niet in de rook zitten, maar vooral ook dat de (hete) rook en vonken niet kunnen overslaan naar brandbare oppervlakken.
Een veilige plaats houdt ook in dat je de barbecue op een vlakke, stabiele ondergrond plaatst. Als een barbecue wankelt, of langzaam wegzakt in het gras kan dit hele gevaarlijke situaties veroorzaken. Denk goed na over de opstelplaats van de barbecue, want als je de barbecue eenmaal hebt aangestoken, kan je deze niet meer verplaatsen!
Zet alvast een flinke emmer water neer om te blussen als de barbecue uit de hand loopt. Dit kan natuurlijk ook een ander blusmiddel zijn als dit beter past in jouw situatie. Maar altijd geldt dat voorkomen beter is dan genezen, wees dus alert op potentieel gevaarlijke situaties rondom de barbecue.
Barbecue veilig aansteken
Als alles klaar staat en de gasten gearriveerd zijn, kunnen we de barbecue aan gaan steken. Gebruik voor het aanmaken van de barbecue geen spiritus of brandgel. Het is verleidelijk, omdat het zo snel en makkelijk brandt, maar dit geeft extra risico. Gebruik daarom enkel aanmaakmiddelen die daarvoor bedoeld zijn, zoals aanmaakblokjes.
Een tip om brandwonden te voorkomen: als je barbecue wat aan wilt wakkeren blaas dan niet in het vuur, maar gebruik een waaier of balg. Hiermee voorkom je dat vonkjes in je gezicht kunnen springen en brandwonden kunnen veroorzaken.
De barbecue zelf
Laat de barbecue nooit onbeheerd achter als je deze eenmaal hebt aangestoken. Het kan zijn dat er een kooltje opspringt en brand veroorzaakt, of dat er een kind of dier tegen de hete barbecue aanloopt. Houd daarom altijd een oogje in het zeil. Mocht je iets vergeten zijn te pakken, vraag dan iemand anders het even te halen, of op de barbecue te letten.
Nog een tip om brandwonden te voorkomen: gebruik gereedschap (trouwens ook heel macho om mooi glimmende barbecue gereedschapjes te gebruiken).
Barbecue opruimen
Nadat je uitgegrilld bent, blijft de barbecue nog heel lang heet. Wees je hiervan bewust en kijk uit dat er ook achteraf geen ongelukken kunnen gebeuren, zoals loslopende kinderen of huisdieren die zich branden aan de nog nagloeiende kooltjes.
Ben je opzoek naar een veilige barbecue, lees dan hier verder. Zie je het na het lezen van dit artikel niet meer zo zitten om zelf te barbecuen? Besteed het dan uit aan een professionele barbecue cateraar! Lekker makkelijk én veilig.