Hoe genieten van een winterbarbecue
Inleiding
Barbecuen is nog altijd een zomerse bedrijvigheid. Daar komt nu stilaan verandering in. Inderdaad, steeds meer barbecuefans gaan nu ook voluit voor een winterbarbecue, jawel een barbecuefestijn bij winterse temperaturen. Hoe organiseren we nu zo een winterbarbecue, en welke voorzorgen moeten we daarbij in acht nemen, om er zoveel mogelijk van te genieten, en onze winterbarbecue dus tot een sukses te maken?
Wild op de barbecue
Volgens ingewijden, kan een barbecue zoveel meer zij dan een vettige braadworst en een kwak groenten, op een zwoele zomeravond. Wat gedacht van een sappig stukje wild op de barbecue of op de grill? De winterse temperaturen vormen evenmin een probleem, daar kunnen we ons immers tegen wapenen. Met zijn allen, gezellig rond het knisperende barbecue-vuur, en af en toe een hartversterkertje, brengt iedereen al vlug in de gepaste feeststemming en doet koning winter zo vergeten.
Ander materiaal?
Voor een winterbarbecue, wordt er zowel aan ons materiaal als aan het toestel toch wel andere eisen gesteld. Zo kiezen we, zéker in de winter, voor kokosbriketten als brandstof. Deze kokosbriketten gaan niet alleen langer mee, ze zijn ook milieuvriendelijk. Er moeten geen bomen voor sneuvelen. Deze briketten zijn immers vervaardigd uit de harde schaal van de kokosnoot.
Grillen in open haard
Meer en meer barbecuespecialisten gaan nu zelfs zo ver, dat ze grillen in de open haard. In plaats van houtskool of briketten, kan men voor zijn brandstof zelf zorgen. Hier komt bijvoorbeeld het snoeihout van allerlei fruitbomen, druivenranken of kerselaar voor in aanmerking. Het is daarbij extra genieten van de nieuwe aroma's die hierbij vrijkomen. Niet alleen de geur werkt aanstekelijk. De smaak die ze afgeven, bezorgt ons vlees een extra dimensie.
Onbeperkte mogelijkheden
Velen schrikken er nog steeds van terug om te grillen in hun open haard. Daar is echter geen enkele reden voor en... onze open haard biedt ons zelfs onbeperkte mogelijkheden. Hang bijvoorbeeld een ijzeren ketel in de open haard voor een heerlijk winters stoofpotje. Gebruik voor het grillen een stabiel, en dus veilig rooster. Ook in de open haard zélf kan men gemakkelijk en heerlijk grillen. We hebben hier enkel een goede portie kolen voor nodig.
Warm houden
Hoe houden we ons warm tijdens zo een winterbarbecue? Dat is eigenlijk niet zo moeilijk. In de onmiddellijke omgeving van het barbecue-vuur is het immers heerlijk warm. Vuurkorven en/of branders zorgen voor extra bijverwarming. Aangepaste kledij, is uiteraard noodzakelijk. We kunnen bij voorkeur onze borden voorverwarmen, waardoor het eten minder snel zal afkoelen.
Tips voor een geslaagde winterbarbecue
Gebruik ook voor een winterbarbecue allerlei seizoensgroenten, en zet ook eens een winterstoofpotje op het menu. Een stukje wild mag evenmin ontbreken. Gebruik daarbij wél voldoende smaakmakers. Naast allerlei kruiden, kunnen we het wild ook injecteren met rode wijn. We kunnnen het wild vooraf ook instrijken met een oliemarinade. Dat geeft ons vlees niet alleen een extra smaak, maar voorkomt ook verbranding.
Aardappelen met salie en rode wijn
Ingrediënten: één kilo krielaardappeltjes, twee takjes salie, twee sjalotjes, twee sneetjes spek, één dl rode wijn, één dl kippenbouillon of wildfond.
Bereiding: Kook de krielaardappeltjes in de pel. Snij de sjalotjes, de takjes salie en de sneetjes spek fijn. Doe het mengsel over de aardappelen en breng op smaak met groetenkruiden. Giet de wijn en de bouillon erbij en leg het geheel in een Q-bag op de barbecue, of plaats gedurende één kwartier in een oven op tweehonderd graden.
Hertenkalfbil met spek en savooikool
Ingrediënten: één hertenkalfbil van één kilo, vijftig gram instantmarinade voor wild, 150 ml water, een savooikool of een boerenkool, 20 plakjes Italiaans spek (pancetta), sjalotjes, een dl rode wijn, een dl wildfond,, laurierblaadjes, enkele takjes tijm en een mespuntje kardemon.
Bereiding: Meng het water met de instandmarinade. Spuit deze marinade in de hertenkalfbil. Wrijf het vlees in met vleesmarinade en breng het verder op smaak met vleeskruiden. Leg het vlees gedurende 45 minuten op de barbecue bij een temperatuur van 180 graden. Doe de fijn gesneden sjalotten samen met de wijn, tijm en laurier in een pannetje en laat dit mengsel tot één derde inkoken. Voeg er de fond aan toe en kruid dit met peper, zout en kardemon. Snijd het spek in reepjes. Stoof het samen met de fijn gesneden savooikool en een klontje boter. Kruiden met peper, zout en groentenkruiden.
Konijn met rode biet
Ingrediënten: vier stukken wild konijn, vier gekookte rode bietjes, honderd gram gorgonzola, vijftig gram acaciahoning, twee dl room, peper en zout.
Bereiding: Marineer de stukken konijn gedurende twaalf uur in vleesmarinade. Kruiden met wildkruiden. Breng de room aan de kook, en laat de gorgonzola erin smelten. Voeg er de honing aan toe. Breng op smaak met peper en zout. Steek de rode bietjes tussen een grillklem. Kruiden met barbecuekruiden. Grill de stukken konijn gedurende tien minuten op een matig hete grill, en leg er de bietjes de laatste vijf minuten bij.