Vlees stoven
Stoofpot
Een heerlijke stoofpot met zacht, mals vlees is voor velen een geliefde maaltijd. In de praktijk blijkt het vaak niet mee te vallen om stoofvlees goed mals te krijgen. Een lekkere stoofpot staat of valt met goed klaargemaakt vlees. Hoe kun je vlees het beste stoven om het heerlijk mals te maken?
Wat heb je nodig voor een stoofpot?
Stoven is een techniek waarbij vlees in een ruime hoeveelheid vocht wordt bereid. Het vlees wordt gedurende een aantal uur bij een lage temperatuur in de hoeveelheid vocht verwarmd totdat het goed gaar is. Afwijkingen in het bereidingsproces kunnen er al snel voor zorgen dat het vlees hard en taai wordt en veel van zijn smaak verliest. Met de volgende tips lukt het iedereen om heerlijk, mals stoofvlees op tafel te zetten.
- De pan. De pan waarin je het vlees gaat stoven is van essentieel belang. Zorg voor een pan met een dikke bodem zodat de hitte goed verdeeld wordt.
- De vleeswaren. Een lekkere stoofpot begint met de juiste keus voor het vlees. Sukadelappen en runderlappen zijn voorbeelden van stukken vlees die uitermate geschikt zijn om te stoven. Deze vleessoorten zijn bij de supermarkt verkrijgbaar. Vlees van de keurslager is echter vaak van een betere kwaliteit en levert een veel lekkerder resultaat op. Bovendien kan de keurslager je advies geven over welke soorten vlees nog meer geschikt zijn om te stoven.
- Het stoofvocht. Kies het soort vloeistof waarin je het vlees wilt stoven. Het stoofvocht kan bijvoorbeeld water, wijn, bier of bouillon zijn. Volg hierin het recept of je eigen smaak. Wijn en bier zorgt voor een wat fruitig of zoetig accent in je stoofpot. Bouillon zorgt voor een stevige vleessmaak. Water zorgt ervoor dat de natuurlijke smaken van de ingrediënten tot hun recht komen.
- De kruiden. Kies de kruiden die je aan het vlees wilt toevoegen. Laurierblad is bijvoorbeeld zeer geschikt voor stoofpotten. Dit kruid geeft zijn aroma's namelijk pas vrij als het een tijdje mee heeft gekookt. Ook kruidnagel of zwarte peper zijn geschikte kruiden.
- De overige ingrediënten. Wat wil je nog meer meestoven? Tomaat, ui en alle soorten paddenstoelen doen het altijd goed in een stoofpot.
Hoe pak je het stoven aan?
Nu alle ingrediënten gekozen zijn, kun je aan de slag. Houd er rekening mee dat stoofvlees een aantal uren moet stoven om goed gaar te worden. Begin dus ruim op tijd voor het avondeten.
- Verwarm wat boter of olie in de pan en braad het stoofvlees aan beide kanten aan.
- Haal het vlees uit de pan. Schenk het stoofvocht in de pan en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en leg het vlees in het stoofvocht. Zorg dat je voldoende vocht hebt om het vlees helemaal onder te dompelen.
- Voeg de kruiden en de overige ingrediënten toe en roer alles goed door.
- Voeg een beetje mosterd of azijn toe. Mosterd en azijn zorgen dat het vlees lekker mals wordt. Gebruik echter niet teveel om te voorkomen dat deze smaken gaan overheersen.
- Zet het deksel op de pan en laat het vlees zo'n twee tot vijf uur stoven. De ideale temperatuur hiervoor is 90°C. Dat is dus net onder het kookpunt. Roer het vlees af en toe goed door.
- Serveer het stoofvlees met rijst, brood of aardappeltjes.
Opwarmen
Stoofvlees kun je de volgende dag heel goed opwarmen. Vaak smaakt het dan nog lekkerder omdat de aroma's van de verschillende ingrediënten in het vocht trekken. Je kunt een stoofpot dus zelfs de dag van tevoren maken. Doe het stoofvlees de volgende dag terug in een pan en verwarm het al roerend totdat het goed heet is.