Eet manieren

Eetmanieren

Iedereen zit aan tafel. De schalen gaan rond. Je schept het eten op je bord en je begint meteen te eten want je hebt flink honger. Mis! Wacht met eten tot iedereen zijn bord vol heeft. Het is extreem onbeleefd als jij al begint met eten terwijl anderen nog niks hebben. En het is ook ongezellig. Vind je het eten erg lekker en zou je ook wel een tweede keer willen opscheppen? Dat kan, maar wacht daarmee tot iemand het sein daarvoor geeft. Meestal gebeurt dat als iedereen zijn bord leeg heeft.

Eetgerei

Messen,vorken en lepels: die horen links, rechts en boven je bord te liggen. Houd mes, vork en lepel losjes vast, zo ongeveer als het stuur van je fiets en niet als een pen. Pak ze nooit met een volle vuist.

Met je mes snijd en schuif je. Niet aflikken! Je zou wel eens in je tong kunnen snijden! Of in je lip!

Het voedsel snijd je in hapklare brokken. Daarna schuif je die op je vork. Als je boterhammen, krentenbollen of broodjes eet, mag je ook je vingers gebruiken: je smeert en snijdt natuurlijk met je mes, maar bij het opeten hoef je geen vork te gebruiken (het mag natuurlijk wel). Je kunt het brood ook gewoon met je handen van de schaal pakken. Dat is keurig!

Sommige mensen denken dat je aan tafel nooit je vingers mag gebruiken. Zij schillen zelfs een banaan met vork en mes. Lastig hoor, en helemaal niet nodig. Heb je vieze vingers? Of een vieze mond? Veeg ze schoon met je servet- dat is daarvoor!

Linkshandig en rechtshandig

De meeste mensen zijn rechtshandig. Ze eten dus met het mes in de rechterhand en de vork in de linkerhand. Voor iemand die linkshandig is, is dat lastig, dus eet je op jouw manier: mes links, vork rechts. Ben je op een etentje met onbekenden, zeg het even tegen je buur. Dan snapt die dat jij daarvoor af en toe tegen hem aan kunt stoten. Trouwens, wist je dat linkshandige kinderen vroeger gedwongen werden rechtshandig te schrijven? Hun linkerhand werk vastgebonden op hun rug! Die tijden zijn gelukkig voorbij.

Als je tijdens het eten iets wilt pakken, drinken of vertellen, dan leg je je mes en vork neer. Maar hoe? In elk geval niet als roeispanen, want dat is lastig voor de tafelburen. Leg ze gekruist op je bord, want dat betekent dat je nog niet klaar bent met eten. De etiquette hierbij is dus: niet roeien! Zo`n kreet is makkelijk te onthouden.

Er zijn meer van zulke kreten. Ze gaan allemaal over hetzelfde: je tafelgenoten niet ergeren of hinderen. En daarmee weer bij de basisregel: Houd rekening met anderen.

Slot

Ik hoop dat jullie hier van geleerd hebben. En dat jullie de tafelmanieren gaan gebruiken. Dit is namelijk wel zo netjes voor anderen. Ik heb deze tekst uit een etiquetteboekje. Dit kunt u gebruiken voor jonge kinderen die dit nog moeten leren of als u niet weet wat de tafelmanieren zijn.