Groenten inmaken volgens de methode van oma

Het inmaken van allerlei groenten komt weer helemaal terug. Daar waar de vriezer de weckpotten van haar troon heeft gestoten, is het nu weer helemaal 'hot' om zo nu en dan toch wat groenten volgens de ouderwets beproefde methode achter glas te bewaren. Maar hoe moest dat ook alweer? Daarom even ten rade bij oma, zij weet nog exact hoe dit allemaal in zijn werk ging.

Een grote moestuin met een geslaagde oogst kan soms ook voor problemen zorgen. De vriezer is erg snel vol en een alternatief is geboden. Er staan nog een aantal ouderwetse weckpotten in de kelder en de bijbehorende weckelastieken zijn nog in de dorpswinkel verkrijgbaar. Oma heeft nog een weckketel en een bijbehorende thermometer. En een gebruiksaanwijzing, dat is ook wel handig.

Brandschoon

Allereerst moet ik zorgen voor een brandschone omgeving. De weckpotten die schoon zijn weggezet, krijgen nog een extra schoonmaakbeurt in heet sodawater, waarna ze ook nog eens extra met gewoon waer worden nagespoeld en op hun kop op een schone en gestreken theedoek worden neergezet. De bijbehorende ringen dienen ook zo'n tien minuten te worden uitgekookt en vervolgens in het pannetje te blijven liggen totdat ze voor gebruik nodig zijn. De inmaakketel krijgt eveneens een schoonmaakbeurt en op de bodem komen een klein roostertje met daar bovenop twee dubbelgevouwen theedoeken. Dat is om te voorkomen dat de weckpotten gaan springen.


Kijk alle potjes zorgvuldige na, want zelfs het ontbreken van een klein scherfje glas aan de rand laat het inmaakproces mislukken.


Thermometer

De thermometer is nodig om vooral het fruit niet te hoog te verhitten; dan kan het makkelijk stuk gaan. Al het te verwerken fruit en groenten dienen verser dan vers te zijn om zo later te kunnen genieten van een optimaal resultaat.

Alle soorten groenten zijn geschikt voor inmaak, alleen smaakt de ene soort beter dan de andere. Bloemkool , doperwtjes, verse capucijners, spinazie en andijvie kunnen beter in de vriezer. Allerlei andere groeten kunnen vrolijk gewassen en even voorgekookt worden. Vervolgens worden deze groeten met -ook weer- een brandschone lepel tot ongeveer 2 cm onder de rand in de weckpotten geschept. Daarna het kookvocht bijvullen totdat de groenten helemaal onder het vocht staan. De rand van de weckpot goed nat maken en vervolgens de natte gummiering om de weckpot leggen en de deksel er op plaatsen. Daarna met een beugel of klem de weckpot afsluiten en deze in de weckketel plaatsen.

Koken in de ketel

Nadat een aantal weckpotten naast elkaar in de ketel staan, deze vullen met water die in ieder geval geen hogere temperatuur heeft dan de inhoud van de potten. Vervolgens het water aan de kook brengen en de groenten een half uur langer dan hun originele kooktijd verhitten.

Als de tijd verstreken is, de potten uitnemen en in een koele omgeving -kelder- plaatsen en afdekken met een theedoek. Dat laatste is nodig, omdat ook licht de bacteriegroei kan bevorderen.

Als de potten enige dagen staan, deze regelmatig controleren of ze nog wel goed dicht zijn. Een goede weck kan jarenlang bewaard worden als de potten in het donker staan en verder met rust gelaten worden. Iedere dag eten uit 'de weck' is niet gezond, maar zo af en toe een potje als afwisseling van de dagelijkse kost wordt vaak op waarde geschat. Vooral als de inhoud overeenkomt met de smaakbeleving van de gebruiker.