De beste manier om eten langer te bewaren

Hoe bewaar je eten? Als kok maak je het regelmatig mee. Je hebt eten gekookt en er blijft nog wat over. Weggooien is zonde, om vele redenen. Of er komt visite en je wilt vast voorbereidingen treffen om tijdens het bezoek niet de hele tijd in de keuken te hoeven staan. Uiteraard moeten je gasten wel het idee hebben dat wat jij ze voorschotelt vers, fris en knapperig is. Eten zo lang mogelijk bewaren - zonder dat het uit zichzelf wegloopt - hoe doe je dat?

Koelen

Een van de belangrijkste uitvindingen van de 20e eeuw. De koelkast. De temperatuur in de koelkast zorgt ervoor dat bacteriën zich minder snel kunnen vermenigvuldigen en dat zorgt ervoor dat je voedsel langer kan bewaren. Dit geldt eens te meer voor de vriezer. Waar je in de koelkast je voedsel over het algemeen enkele dagen kan bewaren, kan je in de vriezer je eten vaak weken tot maanden bewaren - afhankelijk van hoe koud je vriezer is. Er zijn een aantal basisregels:
  • je koelkast is onderin het koudst (muv de groentela die zich soms ook onderin bevindt), dus de meest bederfelijke etenswaren bewaar je onderin. Denk hierbij aan zaken als vlees en vis.
  • de deur van de koelkast is het meest onderhevig aan temperatuurschommelingen, dus bewaar daar het voedsel wat daar goed tegen kan, zoals dranken, boter en eieren.
  • als je eten in de koelkast wilt bewaren zorg dan dat het zo snel mogelijk afkoelt (om celdeling van bacteriën tegen te gaan). Voor het algehele klimaat in de koelkast, het milieu en je energierekening is het beter om niet een stomend hete ovenschotel in je koelkast te zetten. Is het koud buiten? Laat je eten daar even (afgedekt) afkoelen. Laat het anders even op het aanrecht staan, een uurtje buiten de koelkast kan geen kwaad.

Conserveren

Je kunt natuurlijk ook heel lang houdbare etenswaren kopen, tegenwoordig is vrijwel alles ingeblikt te kopen. Niet moeilijk om een complete maaltijd op tafel te zetten; groenten uit blik kennen we allemaal, aardappelpuree heb je in poedervorm en ook vlees komt in vele soorten en maten uit blik; knakworsten, ragout, ham, you name it! Of een eitje erbij, dat is ook een product dat zeker in de koelkast weken houdbaar is. Je kunt ook zelf groenten en fruit inmaken. Door een hoog suiker- / zuur- / zoet-gehalte maken bacteriën geen kans. Door luchtdicht verpakken wordt bederf ook uitgesloten. Anderzijds zijn er ook etenswaren die supergoed gaan op bederf, dat heet fermenteren. Fermenteren zorgt ervoor dat voedsel langer houdbaar en beter verteerbaar is.

Hoe bewaar je voedsel?

Afhankelijk van het voedingsmiddel zijn er verschillende manieren om iets te bewaren. Belangrijk is om de levensbehoeften van bacterien te elimineren om eten zo lang mogelijk vers te houden. Dit zijn: een aangename temperatuur en zuurstof. Kleine hersluitbare zakjes zijn daarom een slimme manier om voeding in te bewaren. Daarnaast is het milieuvriendelijk; je kan de zakjes hergebruiken en je kan je voeding per portie verpakken zodat je niks weg hoeft te gooien. Een alternatief is plastic bakjes, dit neemt wel wat meer kastruimte in beslag, maar dit is wel duurzamer dan plastic zakjes.