Hoe maak je zelf zuurkool

DIY - Net zoals oma

Zelf zuurkool maken lijkt een moeilijke, ouderwetse klus die in een hedendaags gezin niet meer te doen is. Niets is minder waar!  Met een klein beetje werk en een minimum aan materiaal maak je je eigen home-made zuurkool. Het is bovendien een heel leuk werkje om samen met kinderen te doen

Zuurkool maak je vlug en eenvoudig zelf

Stukken witte koolOmdat men in vroegere tijden meestal heel veel zuurkool ineens maakte door het geringe aantal andere bewaarmogelijkheden, lijkt het alsof je alleen kool kan laten zuren in een grote stenen pot.  Je kan echter perfect een klein beetje zuurkool laten fermenteren, genoeg om enkele malen van te eten. Als je een volledige witte kool hebt gekocht en je wil er geen dagen na elkaar van eten om hem op te maken kan je de resten verwerken tot zuurkool.

De werkwijze is erg eenvoudig en het benodigde materiaal heb je vast wel in huis.

Werkwijze om zelf zuurkool te maken

 Wat heb je nodig:

  • Witte kool of spitskool
  • Zout (20 gram = 1 afgestreken soeplepel per kg kool)
  • Eventueel peperkorrels en/of jeneverbessen
  • Een flinke glazen pot met een ruime opening. Neem liefst een bokaal waar je je hand in kan steken, als je dat niet hebt kan het met iets meer moeite ook met een andere bokaal.

 Hoe gaan we te werk:

Doe de buitenste bladeren van de witte kool of spitskool af zodat je een zuivere kool hebt. De kool wordt niet gewassen.

Geschaafde witte koolSnij de kool in vier en verwijder de harde binnenkern.

Snij of schaaf de parten in hele fijne sliertjes, hoe fijner hoe beter. Dit is het moeilijkste gedeelte.

Nu komt het leukste deel.

Maak de pot die je gaat gebruiken heel goed schoon en spoel met heet water. Weeg de geschaafde kool en zet 20 g zout per kg kool klaar. Strooi een dun laagje zout in de pot en leg daarop een laag van enkele cm geschaafde kool.

Strooi weer een klein beetje zout en voeg weer een laag kool toe.

Hier is wat spierkracht nodig

Witte kool in pot aandrukkenStamp nu met je vuist of een vlakke stamper of een bierflesje (zorg dan wel dat het niet breekt) op de kool tot de laag heel vast in elkaar zit.  Voeg nu weer een beetje zout en kool toe en stamp weer. Als je graag peperbolletjes of jeneverbessen toevoegt strooi je die tussen de laagjes.

Na een laagje of vier en heel goed aandrukken zie je ineens sap uit de kool komen, je weet dan dat je goed bezig bent.

Blijf nu kool en zout in lagen toevoegen en heel goed aanstampen tot de pot propvol zit of de kool op is. Er gaat veel meer kool in dan je denkt!

Als het goed is staat op het einde een laagje vocht boven de aangestampte kool. Als dat echt niet lukt giet je een beetje water met wat zout erop, tot de kool net onder water staat.

Zuurkool aandrukkenZoek nu een stukje plastiek van een dekseltje of een botervlootje wat zo goed mogelijk op de kool past zodat de kool steeds onder het vocht gedrukt blijft. Als het niet lukt om alles onder te houden zoek dan iets om op het plastieken plaatje te plaatsen wat zwaar genoeg is om de kool onder het vocht te drukken, een gevulde fles of iets dergelijks. (Wel eerst de buitenkant goed schoonmaken met heet water)

Dek de pot af met een stuk vershoudfolie en zet hem op een koele en donkere plaats. Op het terras in een dichte kartonnen doos, naast de vriezer, in een keukenkast; zoek maar een plekje waar je de zuurkool in wording niet vergeet.

Nu alleen nog maar wachten 

Zuurkool in wordingLaat de pot nu een week of zes staan en kijk af en toe eens of alles nog steeds onder het vocht staat. Voeg desnoods nog een beetje zoutwater toe.

Na zes tot acht weken is de zuurkool perfect van smaak. Je haalt dan zoveel als je nodig hebt uit de pot, spoelt eventueel af onder de kraan als je de kool te zuur vindt en laat de zuurkool gaar worden zoals gekochte, verse zuurkool.

Als je de kool langer laat staan wordt hij steeds zuurder. Wat niet binnen de acht weken opgebruikt is doe je best in de vriezer.

Conclusie

Zelf zuurkool maken lijkt ouderwets en weing rendabel maar toch is het een leuke manier om weer eens wat beter te beseffen waar ons voedsel vandaan komt. Bovendien weet je precies wat je eet als je het zelf hebt klaargemaakt.

Iedereen kan met vrij weing moeite overgebleven kool verwerken tot zuurkool en zo zorgen voor minder verspilling van voedsel.

Een ideale manier om weer eens een beetje back to basics te gaan en heel leerrijk voor de kinderen.