De houdbaarheidsdatum van levensmiddelen
De houdbaarheidsdatum van voeding
Crisis?! Uit onderzoek blijkt dat we tien procent van ons gekochte voedsel zo maar weggooien. Van voedselverspilling gesproken! Het is wettelijk verplicht om een datum op de verpakking te zetten. Maar wat houdt deze vermelding in? Mag het betreffende product geconsumeerd worden tot aan de vermelde datum? Er is namelijk een belangrijk verschil in het woordgebruik van de aanduiding houdbaar tot THT en uiterste datum van consumptie TGT. Een woordje uitleg.
Formulering 1: THT = Ten minste houdbaar tot…
- Deze vermelding bepaalt de grens van het optimale verbruik! Dit wil zeggen: de periode tot wanneer het voedingsmiddel al zijn specifieke eigenschappen behoudt (op voorwaarde uiteraard dat het op de juiste manier bewaard werd).
- Na deze datum is er normaal gezien geen gevaar. Bepaalde kwaliteiten kunnen veranderen zijn (geur, kleur, smaak). Enkele voorbeelden: zacht geworden koekjes, chocolade met witte sporen, enzovoort...
- De producten waarop deze vermelding staat, zijn op microbiologisch vlak 'stabiel'. Ze kunnen bewaard worden op kamertemperatuur en zijn vaak nog eetbaar na hun houdbaarheidsdatum.
- Gooi producten wel altijd weg waarvan de verpakking beschadigd, gescheurd of verroest is want dat zet de deur open voor de uitbreiding van kiemen en andere bacteriën.
- Conclusie: THT heeft vooral betrekking op minder bederfelijke winkelwaar die, mits ongeopend, na de vermelde datum nog best geschikt is voor consumptie. Voorbeelden zijn blikgroenten, frisdrank, koffie, bier, pasta, suiker, bloem, deegwaren. Uitzondering: gekoelde zuivelproducten en eieren.
Formulering 2: TGT = Te gebruiken tot...
- Deze vermelding geeft de uiterste datum voor consumptie aan en prijkt op producten die sterker aan verval onderhevig zijn. Het gaat hoofdzakelijk om verse producten die bewaard moeten worden in de koelkast: vlees, vis, groenten, kant-en-klaar maaltijden en andere bewerkte producten. Consumptie na de uiterste datum betekent een reëel risico voor de gezondheid.
- Deze datum wordt bepaald door de producent/fabrikant die de kwaliteit van het product garandeert tot aan deze datum op voorwaarde dat het product niet geopend werd en de bewaaromstandigheden gerespecteerd werden.
- Eens de verpakking geopend is, geldt de uiterste datum niet meer en kan het product nog maar enkele dagen bewaard worden.
- Uitzonderingen: koffie, suiker.
- Let erop om bij uw aankopen steeds de koudeketen te respecteren: leg verse producten het laatst in uw karretje en leg ze thuis zo snel mogelijk in de koelkast.
- Voorbeelden: kip, vis en panklare groenten.
Geen datum!
Op bepaalde voedingsmiddelen staat geen enkele houdbaarheidsdatum: fruit en verse groenten, bakkerijproducten. Dat is natuurlijk geen reden om niet te letten op de bewaaromstandigheden.
Wat kan er misgaan?
- Uiteraard staat de vermelding er niet onnodig op! Laat dit duidelijk zijn en de meest veilige regel is om een levensmiddel NOOIT na de vermelde datum te eten of te drinken. Levensmiddelen kunnen namelijk bedorven zijn waardoor bacteriën zich vermeerderen. Anderzijds: bepaalde producten mogen nog altijd worden verbruikt zelfs nadat de aangegeven houdbaarheidsdatum is overschreden!
- De bacteriologische risico's hangen af van het soort voedingsmiddel. U loopt weinig risico als u industriële yoghurt eet waarvan de houdbaarheidsdatum enkele dagen verstreken is, rekening houdend met de juiste bewaaromstandigheden bij u thuis.
- De consumptie van bedorven vlees of beleg daarentegen (waar toxines en bacteriën zich snel vermenigvuldigen) houdt echter wel een risico in.
- Een van de gevaarlijkste bacteriën is de listeriabacterie die zich vooral ontwikkelt in kazen. Listeriosis is een zeldzame ziekte en kan dodelijk zijn bij bepaalde risicogroepen (zwangere vrouwen, ouderen, zuigelingen).
- Tenslotte: de manier waarop u de voeding bewaart, is zeer belangrijk. Het respect voor de koudeketen blijft het beste middel om te vermijden dat bacteriën zich ontwikkelen