Wat is het verschil tussen bier, pils en lager
Soorten bier
Bier is in te delen naar bijvoorbeeld regio (Belgisch, Duits), soort gisting (hoog of laag), kleur (wit, amber, bruin), naar de brouwer (Trappist) of smaak (bitter, zoet). Naast de bekende mondiale biermerken zijn er vele, vaak kleinschalige geproduceerde, speciaalbieren verkrijgbaar.
Pils
Pils (ook wel pilsener of pilsner genoemd) werd oorspronkelijk in de Tsjechische stad Pilsen (Tsjechisch: Plzen) gebrouwen door de Duitser Josef Groll. Pils is een biersoort die ongeveer vijf procent alcohol bevat. Het is bier van lage gisting en heeft een goudgele kleur. Pils wordt gebrouwen uit mout, water, hop en gist. Het bier wordt gefilterd, waardoor een heldere vloeistof onstaat en een deel van de smaak verloren gaat. Vergeleken met de meeste andere biersoorten heeft pils een vrij zwakke smaak.
Lager
Een van oorsporng Beiers biertype, zachter gehopt dan pils. Dankt zijn naam aan de lange gekoelde narijping of lagering. Elke laaggegist bier wordt in Engelstalige landen 'lager' genoemd. Het alcoholgehalte is 3,5 tot 5 procent.
Abdijbier
De naam abdijbier heeft niets te maken met monniken die eigen bier maken (wat veel mensen denken). Wat hier het dichtst bij komt is trappistenbier. Dit is een herkomstbenaming van bier dat wordt gemaakt onder de supervisie van Trappistenmonniken (ofwel Cisterciënzers), vaak in samenwerking met commerciele brouwerijen.
Wat drinkt Nederland?
In Nederland is pils het meest gedronken soort bier. Nog geen 11 procent van de Nederlandse bierconsumptie bestaat uit andere biersoorten. In België loopt de consumptie van pils al jarenlang terug ten gunste van Belgische bieren van hoge gisting. In België wordt een glas pilsbier een 'pintje' genoemd.
Hoeveel bier?
Nederlanders drinken gemiddeld 75 liter bier per jaar per persoon, waarbij we een middenpositie hebben. In Tsjechië wordt het meeste bier geconsumeerd, bijna 2x zoveel als de Nederlanders (158 liter per persoon per jaar). Ieren drinken 141 liter per persoon per jaar en Duitsers drinken 118 liter per persoon per jaar.
Drinktemperatuur
De ideale schenktemperatuur van een pilsje is 5 tot 6 graden Celsius. Bier van hoge gisting drink je op een iets hogere temperatuur; vanaf 10 graden Celsius tot kamertemperatuur (hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger de temperatuur).
Soort glas
Elk biersoort heeft zijn eigen glas. In een kelkvormig glas wordt de schuimkraag niet dikker dan ongeveer twee centimeter. Dit komt de fruitige smaak van het bier ten goede. Buikvormige glazen veroorzaken een substantiële schuimkraag van drie tot vier centimeter. De ideale schuimkraag volgens de Nederlandse vuistregel is twee vingers. Britten willen nauwelijks schuim op hun 'pint'. De Duitsers gaan juist voor een massievere schuimkraag. Schuim bestaat uit koolzuurbelletjes en is bedoeld om te voorkomen dat het bier direct in contact komt met zuurstof (oxidatie). Dit komt de smaak ten goede.
Een pilsje kan gewoon in een recht glas, een fluitje (20 cl) of een Amsterdammetje of Vaasje (25 of 33 cl). Bier met hoge gisting rustig uitschenken, laat circa 1 centimeter in het flesje, zodat het sediment achterblijft in de fles (dit is niet erg lekker). Een pilsglas mag nog nat zijn bij het inschenken, een bierglas voor speciaalbier moet altijd droog zijn - dan blijft het aroma beter bewaard. Belangrijk: was een bierglas nooit af met afwasmiddel (bier slaat dan dood) en spoel het glas goed om met water zodat alle resten verwijderd zijn van het bierglas.