Hoe juiste wijn kiezen bij feestmaaltijd
Inleiding
Het kiezen van de juiste wijn bij je feestgerechten is niet altijd even gemakkelijk. Hoe kies je de best passende wijn bij je feestmenu? Wordt het wéér de zo vertrouwde champagne als aperitief, of kies je zoals zovele landgenoten voor zijn Spaanse 'tegenhanger' de cava, de prosecco of voor een ander schuimwijntje?
Cava koploper
Vorig jaar goten we met zijn allen de inhoud van maar liefst van 36 miljoen flessen wijn door ons keelgat. Ook hier werd de jongste jaren een opmerkelijke evolutie vastgesteld. De Spaanse cava heeft met zijn vijftien miljoen flessen, ongetwijfeld onze keel veroverd. Met zijn tien miljoen flessen moest het meer prestigieuze champagne hier dus duidelijk het onderspit delven. Daarna volgen de Franse Crémant, de Italiaanse proseco en de sprankelende feestwijnen uit Australië en Chili.
Speciale gelegenheden
Het prestigieuze champagne komt bij ons nog altijd uitgebreid op tafel als er iets speciaals te vieren valt zoals een verjaardags-of een familiefeest, of... ter gelegenheid van de eindejaarsfeesten. De fel in opmars zijnde Spaanse cava wordt een gans jaar uitgebreid gedronken, en manifesteert zich dan ook steeds nadrukkelijker als dé feestdrank bij uitstek, wanneer we in het gezelschap van vrienden of collega's zijn.
Persoonlijke smaak
Onze uiteindelijke keuze van onze feestwijn, hangt uiteindelijk in grote mate van onze persoonlijke keuze en die van onze gasten af. Toch moeten we bij onze uiteindelijke wijnkeuze met enkele belangrijke raadgevingen rekening te houden.
Aperitief: Met ons aperitief willen we in de allereerste plaats de honger van onze gasten aanscherpen. Dankzij hun aperitief moeten ze écht zin krijgen om aan tafel te gaan. Kies daarom voor friszure bubbels van het type "extra brut" of "brut". Binnen de champagnefamilie komt ook nog "Blanc de blanc" in aanmerking.
Maaltijd: Bij de hoofdmaaltijd kiest men bij voorkeur voor krachtige bubbelwijnen met enkele verjaardagen achter de rug. Zij genieten ongetwijfeld de voorkeur op de friszure wijnen zoals bij het aperitief. Belegen bubbelwijnen zijn voller, en dus niet voor iedereen geschikt. Laten we ons hoofdgerecht vergezellen door champagne, dan kiezen we er een met een oogstjaar op zijn etiket. Schenk deze bubbels iets warmer (maximum twee graden) dan de bubbels die we als aperitief serveren.
Roséwijnen: Rosé-wijnen doen het de jongste jaren steeds beter. Ze doen het zowel uitstekend als aperitief als bij het hoofdgerecht. Deze roséwijnen geven aan onze maaltijd een extra feestelijk tintje. Rosébubbels zijn de geschikte partner bij een sneetje gerookte zalm of als begeleider van ons dessert op basis van rood fruit.
Na de maaltijd: Wijnen voor na de maaltijd behoren tot de "demi-sec" of "doux" types. Deze doen het ook uitstekend bij een stuk gebak, bij een ijsstronk of gewoon als afzakkertje.
Hou het eenvoudig: Wat men als drank bij zijn toekomstige feestmaaltijd ook kiest, hou het eenvoudig. Kies voor een eenvoudige rode of witte wijn. Bij voorkeur zo jong mogelijk, goed fruitig en vooral met een flinke dosis zuur. Onze eindejaarsgerechten zijn immers zo ontzettend rijk aan verschillende smaken, dat onze begeleidende wijn een volledig andere functie krijgt. We zoeken bij voor keur een wijntje dat bij dit alles voor de nodige verfrissing zorgt en tegelijkertijd onze mond "proper" houdt. Een wijn met een flinke dosis zuren verdient dus. Dergelijke eenvoudige wijnen bezorgen ons meestal ook geen opgeblazen gevoel. Onze feestwijn moet inderdaad niet altijd duur zijn, om toch kwaliteit te serveren. Een landwijn is hier meestal zelfs een betere keuze dan een prestigieuze "Grand-Cru".
Feestklassiekers
Kaasfondue: Bij kaasfondue of raclette wordt meestal voor een wit wijntje uit de Savoie gekozen. In de meeste gevallen gaat het om een "Apermont". Rousette, eveneens afkomstig uit de Savoie, is aromatischer en daardoor zéker aan te bevelen. Ook pinot gris uit de Elzas en Italië of een goede, droge riesling, zijn perfecte begeleiders van kaasfondue of raclette.
Vleesfondue: Rode, krachtige wijn, voelt zich in zijn element bij vleesfondue. Vooral de op eik gelagerde wijnen zijn hier een waar genot. Jonge Medocwijnen, of een goed gerijpte Spaanse of Italiaanse wijn zijn hier eveneens sterk aan te bevelen.
Gourmet: het is ongetwijfeld de moeilijkste opdracht om bij gourmet de meest passende wijn te kiezen. We krijgen hier immers te maken met de meest uiteenlopende vleessmaken, sausjes en slaatjes. Kies hier voor jong, fruitig én kruidig.