Welke wijn past bij welke kaas
Inleiding
Een kaasschotel vormt, in vele gevallen, nog altijd de gepaste en gezellige afsluiter van onze feestmaaltijd. Bij een stevig stukje kaas, hoort nu eenmaal ook een goede fles wijn. Maar welke wijn kiezen we bij welke soort kaas? Zijn er verwerpelijke combinaties, en met welke tips en voorschriften houden we bij voorkeur rekening om van een geslaagd huwelijk tussen kaas en wijn te spreken? Een kaasschotel als feestmenu, is echter eveneens perfect mogelijk.
Rode wijn meestal taboe
Rode wijn is, in veruit de meeste gevallen, een vloek en dus taboe voor vele kaassoorten. Rode wijn en kaas is zelden een geslaagd huwelijk. Toch is dit een traditie, die gedurende de voorbije tientallen jaren is gegroeid en ontstaan is in de Medoc (Bordeaux), waar haast uitsluitend rode wijn wordt verbouwd. De keuze van kaas met rode wijn, lag daar dus voor de hand. Vandaag zijn nochtans velen van het tegenovergestelde overtuigd. Uit de resultaten van tal van onderzoeken en smaakanalyses, blijkt overduidelijk dat witte wijn, in veruit de meeste gevallen, een veel betere keuze is dan zijn rood broertje.
Niet altijd andere wijn
Vandaag zijn er tientallen, ja zelfs honderden verschillende kaassoorten, ieder met zijn eigen smaak en karakter. Telkens een andere wijn serveren wanneer een andere kaassoort op tafel komt, is dan ook écht onbegonnen werk. Kaas kan overigens ook uitstekend als volwaardige feestmaaltijd. Het zal door je gasten ongetwijfeld gewaardeerd worden. Een leuk detail: zo een feestelijke kaasschotel vraagt weinig of geen voorbereiding. Een dergelijk kaasfestijn, starten we bij voorkeur met een lichtvoetig kaasje, bijvoorbeeld een geitenkaasje. Afsluiten doen we dan met zijn tegenhanger, een krachtige en blauwgeaderde schimmelkaas.
Geitenkaasje als aperitiefhapje
Als aperitiefhapje kiezen we bij voorkeur voor enkele geitenkaasjes met een frisse, aromatische, witte wijn. Sancerre en Pouilly (Loire) zijn hier de meest geschikte bondgenoten. Maar ook een Chileense Sauvignon blanc of een Spaanse Rueda vormen een geschikt alternatief.
Witschimmelkazen
Deze witschimmelkazen van het type brie of camenbert, doen het uitstekend als voorgerecht. Ze zijn rijker en smeuïger van smaak, en passen dus wonderwel bij een meer krachtige witte wijn, bij voorkeur houtgelagerd. Witte bourgogne, witte rioja of Australische en Californische chardonnaywijnen, vormen hier de meest voor de hand liggende keuze. In principe maakt het echter weinig uit van welke streek ons wijntje afkomstig is. We moeten er alleen maar voor zorgen dat hij genoeg body en dus kracht en vet in zich heeft.
Hoofdgerechten
Kiezen we voor goed gerijpte kazen uit de familie van de roodbacteriekazen zoals Epoisse, Reblochon en Laigres als hoofdgerecht, dan kiezen we voor een rood wijntje, zonder al teveel tanines zoals de pinot noir, een goed gerijpte bourgogne, een frisfruitige pinot uit Australië of een minder gekende maar uitstekende späätburgunder uit Duitsland. Gaat onze voorkeur naar meer pikante kaassoorten, dan is rood ongetwijfeld onze beste wijnkeuze, als hij maar krachtig genoeg is zoals een Chileense Cabernet.
Dessert
Als afsluiter doet een stukje blauwgeaderde schimmelkaas het altijd goed (Blue,Rochefort, Stilton). Zij snakken naar een glaasje zoete wijn. Het suiker in deze zoete wijn, zoals een Duitse riesling, weet zich immers perfect te harmoniëren met de ietwat doortastende, vaak zilte smaak van deze kaassoorten.
Beperken
Beperken we ons tot een stukje kaas na de feestmaaltijd, dan kiezen we voor één type kaas. We kiezen deze in functie van de wijn, die voordien bij het hoofdgerecht werd geschonken. Dat biedt ons enkele voordelen. Op deze manier kunnen we immers de wijnrestantjes soldaat maken, vooraleer we eventueel een nieuwe fles wijn ontkurken... Gezondheid!