Provence Rosé de enige echte
Rose komt uit de Provence
Zon, zee, strand, terrasje, klinkt als muziek in de oren toch...? Echter ontbreekt er nog één ding aan dit aantrekkelijke lijstje namelijk...een ijskoud glas Rosé.
Waar komt Rosé vandaan?
De Zuid-Franse Provence is de gulle bron van de beste Rosés ter wereld. Dit is niet zo gek als je weet dat ze in de Provence al ruim 2600 jaar wijn maken.Deze zonovergoten streek is nu nog steeds de grootste producent van Rosé ter wereld. Ruim de helft van alle productie in de Provence is namelijk Rosé. Rond 600 voor Christus werden de eerste druivenvariëteiten geïntroduceerd door de Grieken. Rond 15 voor Christus ontdekten de Romeinen de wijnen in de Provence en kwam het gebied bekent te staan als gebied waar met hoge kwaliteit wijn werd gemaakt. De Provence kent twee hoofdgebieden Côtes de Provence en Coteaux d'Aix en Provence. Eén van de bekendste wijndorpen in de Provence is de Bandol. Tegenwoordig doen dorpen als Le Muy en Les Arcs ook leuk mee en komen ook hier steeds betere wijnen vandaan.
Hoe wordt Rosé gemaakt?
Allereerst is het goed om te weten dat we in Europa strenge regels hebben als het gaat om het produceren van wijn. Er zijn veel verschillende kwaliteitsonderscheidingen te behalen welke stuk voor stuk verbonden zijn aan strikte regels. Een aantal kwaliteitsaanduidingen kent u vast wel, zoals: Grand Cru, Premiere Cru, AOC etc. Om deze aanduiding te krijgen zijn er veel factoren waar op gelet moet worden zoals een maximale opbrengst van druiven per hectare en welke druiven soorten er in dat gebied gebruikt mogen worden. Wijnboeren mogen zelf bepalen of zij zich aan deze regels houden maar wanneer zij dit niet doen komt er dus geen kwaliteitsaanduiding op de fles. Rosé mag nooit gemaakt worden door witte wijn met rode wijn te mengen. Er is slechts één gebied welke dit wel magen zijn kwaliteitsaanduiding mag behouden en dat is in de Champagne. Rosé wordt over het algemeen gemaakt van één of meer verschillende soorten blauwe druivenrassen. In de Provence zijn dit vaak de druivenrassen: Grenache, Syrah, Cinsault, Mourverdre en Tibouren voor Rosés en voor rode wijnen. De kleur van de Rosés uit de Provence zijn vaak heel helder zalmkleurig, dit is omdat de schil(geeft kleur aan de wijn) maar kort wordt mee vergist.
Wat maakt Provence Rosé zo speciaal?
Het weer, de grond, de temperatuur en de bergen spelen allemaal een rol in het succes van de Provencaalse wijnen. De Provence kent jaarlijks vele zon uren en beschikt over een bodem van klei en kalksteen die ervoor zorgen dat er niet te veel water in de grond blijft zitten waardoor de druiven moeten vechten. En de regel is, hoe harder een druif moet vechten hoe beter die smaakt. Hoe minder vocht er in de druif zit des te hoger de concentratie van smaak in de druif. Maar dit geldt voor alle Rosé, wat de Provence Rosé extra speciaal maakt is de kleur in combinatie met de smaak. Normaal gesproken worden de schillen van de druif best lang mee vergist om dat hier veel smaak en karakter in zit, dit doen ze in de Provence dus niet maar komen ze dan wel aan volle Rosé als de schil maar zo kort in contact komt met het sap? Dit komt omdat de druiven op een zachte manier worden geperst en en op koelere temperatuur worden vergist. Deze methode duurt langer en is duurder voor de wijnboer maar dit zorgt wel voor veel meer smaakbehoud van de druiven. Zo produceert de Provence Rosé die weinig tannines bevat dus maar wel krachtig van smaak zijn. En deze vinificatie-methode is wat de Provence een uniek wijngebied maakt.
Provence wijnen bestellen?
Het is in Nederland helaas nog vaak zo dat de Rosé wijnen die je op het terras bestelt tegen vallen. Donker van kleur, zurig van smaak. In de supermarkt kom je ook niet zo snel een rosé uit de Provence tegen en vaak al helemaal niet van kwaliteit. Het beste kan je Rosé online kopen bij een specialist. Hier zijn er in Nederland ook weinig van maar ze zijn te vinden.
Tip
Als je goede rosé wijn wil proberen is www.summerandgrapes.com een goede website om eens te kijken. Hier vind je ook achtergrond informatie van de producten die ze aanbieden.