Ook wijn bevat alcohol
Wijn
Ik heb hier nu niet de bedoeling om alcohol te promoten maar het is nu eenmaal zo dat een glaasje wijn op tijd en stond echt wel geen kwaad kan. Het is zelfs zo dat een wetenschappelijke studie aantoont dat het zelfs gezond zou zijn om één à twee glazen wijn per dag te drinken. In het artikel meer erover.
Wijn is gezond
Bij het wetenschappelijk onderzoek waren 12.000 mensen betrokken, het ging om een groep mannen met een te hoge bloeddruk. Uit dit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alcohol drinken het risico op een hartaanval zou verkleinen. Maar dit komt natuurlijk omdat alcohol het bloed verdunt, op die manier heb je een betere doorstroming van het bloed en worden de organen ook beter doorbloed. Ook kunnen er geen bloedplaatjes en klonters ontstaan bij een goede bloedtoevoer in het lichaam.
Een andere ontdekking was bij een groep vrouwen, wanneer die elke dag alcohol zouden drinken zouden die meteen minder kans ontwikkelen op borstkanker. In percentage uitgedrukt spreekt men van 40% minder kans. Mannen hebben dan weer voordeel voor hun prostaat, de kans op prostaatkanker zou halveren. De dosis van alcohol bedraagt in alle wetenschappelijke testen 2 tot 4 glazen wijn per dag.
Resveratrol
Eerder dacht men dat de stof resveratrol zorgde voor de heilzame werking van de wijn, resveratrol komt in hoge mate voor in rode druiven maar minder in witte druiven. Men dacht dus dat resveratrol een heilzame werking had tegen veroudering, ouderdomskwalen zoals kanker, hart- en vaatziekten en ook nog diabetes. Maar verdere onderzoeken zetten een domper op resveratrol.
Er is een test gedaan bij 780 Italiaanse 65- plussers afkomstig van de Chiantiregio. De uitkomst was verbazingwekkend want nu was er geen enkel verband te vinden of aan te tonen met onze levensduur en de hoeveelheid resveratrol aanwezig in ons lichaam. Wel moet er gezegd worden dat er nooit onderzoeken plaats gevonden hadden bij de mens, er was enkel en alleen voor vliegen en wormen aangetoond dat deze stof resveratrol de overlevingstijd verlengt. Dus het effect op menselijke cellen was nooit bewezen.
Wijn drink je met mate
Hoe zou dat nu komen wanneer iemand rode wijn drinkt gemiddeld langer leeft dan iemand die alleen maar bier drinkt? Wel, eigenlijk is dit heel makkelijk te achterhalen door het feit dat een wijndrinker meestal gezonder eet en leeft dan een bierdrinker. Ook zal een wijndrinker minder roken, de bekende wijnhandelaar Toni Etneo stelt zelfs dat een glas wijn een uitstekend bindmiddel is om zaken te doen. Heel veel zakelijke deals worden er gesloten aan tafel en beklonken met een goed glas wijn. Wel sluit hij zich aan bij de stelling van "drink met mate" Belangrijk om weten is dat als je alle dagen wijn drinkt er zeker niet meer dan twee glazen moet van maken, want anders verdwijnen al de goede eigenschappen van wijn voor je lichaam als sneeuw voor de zon. Maak je een gewoonte van toch meer te gaan drinken dan zal je jezelf alleen maar schade berokkenen.
De mens versus de natuur
Het is de natuur die voor 90% de kwaliteit van de wijn bepaald, de mens zijn aandeel is maar 10%. De 10% gaat dan om:
- wanneer worden de druiven geplukt?
- laat de wijnboer zijn druiven rijpen in een eikenhouten vat?
Dit zijn de 2 grote factoren die een rol spelen bij de mens versus natuur. Maar de teelt verandert ook wel door nieuwe technologie en nieuwe technieken. Er zijn wijnbouwers die bij de oude technieken blijven zweren, maar andere wijnbouwers staan dan weer open voor vernieuwing in het gebruik van technologie, hetzij ander rijpingsmethoden of rijpingsprocessen. Maar we mogen wel spreken van: dat wijn toegangkelijker wordt gemaakt zowel in smaak als kleur.
Besluit
Wijn bevat wel alcohol maar als je niet meer dan 2 glazen per dag drinkt dan komt het je gezondheid ten goede en helpt het je om langer te leven. Dit komt nu evenwel niet door de aanwezigheid van de stof resveratrol zoals werd aangenomen. Wijn wordt veelal gedronken tijdens zaken doen of om een deal af te sluiten, men drinkt het niet zoals een bierdrinker zijn bier drinkt. De kwaliteit van de wijn hangt grotendeels af van de natuur en de mens heeft eigenlijk weinig inbreng. Met de techniek voor rijpingsprocessen kan men 2 kanten op, ofwel zweert men bij de oude technieken of men staat open voor vernieuwing.