Smoothies toch niet zo gezond

Een andere kijk op smoothies

Smoothies mogen dan heel populair zijn maar hoe gezond zijn ze eigenlijk? De reclame zorgt voor een super gezond imago. Smooties zijn ideaal als frisdrank. Ze helpen om te vermageren. Ze zorgen voor een snelle recuperatie na het sporten. En ga zo maar door. Klinkt allemaal ideaal en goed voor de gezondheid van de mensheid. Wat klopt daarvan want met reclame en uitdagende verpakkingen weet je maar nooit toch?

Smoothies en co

Trouwens, dit artikel gaat niet alleen over smoothies. Ook vruchten- en groentensapjes horen tot dezelfde familie. Denk ook aan de volle schappen in de winkels met drinkontbijten. En dan zijn er nog de proteïnedrankjes boordevol (zogezegd) eiwitten. Ook voor hen geldt de vraag: een hype of écht gezond?

Gepureerde fruit- en groentendrankjes

Er gaat niets boven vers fruit en groenten. Door het pureren (ook wel mixen genoemd) gaan immers een aantal voedingsstoffen (vooral vezels) verloren. Die zitten nog wel in vers fruit en/of verse groenten. Een voorbeeld: in een Chiquita smoothie aardbei-banaan (200 ml) zitten amper 1 gram vezels. Zou je dezelfde hoeveel fruit eten dan kom je aan meer dan 10 g. Dit verschil is o.a. van belang voor een goede darmwerking. En aangezien alle smoothies 'gemixed' zijn, kun je de resultaten van de bereidingen al raden. Wordt het niet allemaal mooier en gezonder voorgesteld dan het is?

Puur fruit smoothie?

Als er al smoothies bestaan uit 100% fruit dan nog is er sprake van maximaal 100 gram fruit. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit is 200 gram per dag. Met alleen maar smoothies kom je dus niet aan je dagelijkse hoeveelheid fruit. Ook al beloven sommige verpakkingen dit wel!

Ontbijtdranken/smoothies

Smoothies en drinkontbijten zijn geen ontbijtvervangers. Het is natuurlijk makkelijk en snel 's morgens. Daarom drinken we snel een ontbijtsmoothie of drankje. Niet aan te bevelen! Smoothies en drinkontbijten bevatten o.a. te weinig vezels en te veel suiker. Onderzoek heeft aangetoond dat deze 'snelle ontbijten' nauwelijks fruit bevatten. Drink deze vluggertjes ter compensatie samen met (halfvolle) melk, sojamelk of yoghurt.

Dan maar zelf smoothies maken?

Als je dat wilt doen, pureer de vruchten/groenten dan niet langer dan hoogst nodig. En kies voor vezelrijke fruitsoorten als basis zoals appels, peren, bananen of bessen.

Voeg ook zo weinig mogelijk suiker toe. Suiker wordt niet voor niets het 'witte vergif van de keuken genoemd' (samen met zout trouwens).

Slecht voor je tanden?

Er gaan ook meer en meer stemmen op die beweren dat smoothies niet goed zijn voor de tanden. Er zit namelijk veel suiker in smoothies. Slecht voor de tanden dus want het tandglazuur wordt aangetast. Je kunt het zuur neutraliseren door na te spoelen met water of melk of door te kauwen op een suikervrije kauwgom.

Conclusie

Kortom: smoothies kunnen nooit vers fruit of groenten vervangen. Beschouw ze eerder als een aanvulling. Het is ook geen oplossing als ontbijtvervanger. En onderschat, vooral bij baby's en kinderen, de nadelige gevolgen voor de tanden niet. Tandglazuur wordt aangetast. Ook meer tandplak hoort tot de gevolgen vooral bij regelmatig gebruik van smoothies per dag. Het klinkt allemaal gezond maar bij nader inzien moet je kritisch met smoothies omspringen. En dan hebben we het nog niet gehad over het teveel aan suiker dat er in zit. En dat zou dan helpen om af te vallen?

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden