Sojamelk: niet te missen

Sojamelk 

Sojamelk is een combinatie van geweekte en gemalen sojabonen en water. Dit mengsel wordt gezeefd. Dan heb je sojamelk. De smaak van sojamelk ligt in de buurt van bonen en je moet er dus wel van houden. Waarom, wat en voordelen van sojamelk.

 

Soja je moet ervan houden

  • De originele sojasmaak is persoonlijk maar naar Westerse smaaknormen niet je van het! Daarom worden voor de Westerse consumptie enkele bewerkingstechnieken toegepast om deze bonensmaak of te verminderen of helemaal eruit te halen.
  • Gevolg hiervan is dat het originele sojabasisbestanddeel veel van zijn waarde inboet: producenten voegen water, olie, suiker en stabilisatoren toe om het een melkachtig uitzicht te geven. Hier kan men moeilijk spreken van echte sojamelk en deze drank is niet zo voedzaam als echte sojamelk.
  • In de keuken is sojamelk zonder suiker en smaakstoffen te gebruiken in plaats van koffiemelk of koemelk. Sommige producenten maken speciale vervangsproducten zoals koffieroom, slagroom of sojamelk voor culinair gebruik.
  • Gewone sojamelk is erg voedzaam: het is een uitstekende bron van hoge kwaliteit eiwitten, vezels, isoflavonen en B-vitamines. De isoflavonen zouden aderverkalking en botontkalking helpen voorkomen. Verder is sojamelk vetarm en bevat geen cholesterol. Meestal wordt sojamelk verrijkt met extra calcium en vitamines om de voedingswaarde van koemelk te benaderen. Het is ook een goed alternatief voor mensen met melkeiwitallergie of lactose-intolerantie.

Waar te koop?

Tegenwoordig kun je in elke supermarkt sojaproducten kopen in verschillende smaken. Er bestaan gezoete en ongezoete varianten, met of zonder fruitsmaakje. Sojamelk wordt meestal verkocht in kartonnen verpakkingen en tegenwoordig ook in kleine, handige PET-flesjes. Maar je kan sojamelk ook zelf maken met gewoon keukengerei of een speciale soja-melkmachine.

Hoe maak je zelf sojamelk?

1. Ingrediënten

Om 1 liter sojamelk te maken heb je nodig:

  • 120 g sojabonen,
  • 1 liter water.

2. Weken en ontvliezen van de sojabonen Was de sojabonen en week ze in water gedurende 10 tot 16 uren. Hoewel niet noodzakelijk kan je de vliezen verwijderen door de sojabonen te kneden en de losgekomen vliezen weg te spoelen met water. Als de vliezen verwijderd zijn, kun je meer sojamelk uit de sojabonen persen. Een alternatief is om de droge sojabonen eerst te breken door ze te malen in een grof afgestelde graanmolen. De vliezen komen dan los en kunnen met water verwijderd worden. Het weekproces kan in dit geval verkort worden tot 6 uur.

3. Voorkoken van de sojabonen

Dit voorkoken is noodzakelijk om de bonensmaak van de sojamelk te verminderen. De enzymen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van de bonensmaak worden dan vernietigd. Dit voorkoken gebeurt door de sojabonen gedurende enkele seconden te koken.

4. Mixen

Mix de geweekte sojabonen in 1 liter water. Hoe langer je mixt, hoe beter het rendement wordt: normaal is een mixtijd van 2 minuten voldoende. Zeef de gemixte massa door een kaasdoek en knijp goed uit. Vang de sojamelk op. Het onoplosbare residu dat okara wordt genoemd, kan verwerkt worden in brooddeeg.

5. Koken

Verhit de sojamelk tot het kookpunt (goed roeren) en laat het 10 minuten koken. Na het afkoelen is de sojamelk klaar en kan je ze nog 3 dagen houden in de koelkast.

6. Op smaak brengen (optioneel)

De sojamelk kan zo gedronken worden maar de smaak kan verbeterd worden door er een beetje zout toe te voegen (koemelk bevat van nature ook veel zout). 7. VariantenDe volgende ingrediënten kunnen toegevoegd worden per liter sojamelk:

  1. 50g pure chocolade en 80 g suiker om chocolademelk te maken.
  2. 100-250g fruit (bananen, sinaasappelsap,...) en 60g suiker voor een fruitdrankje
  3. Calcium: natuurlijke sojamelk bevat slecht 200 mg calcium per liter. Dit is ongeveer 6x minder dan koemelk. Daarom is het raadzaam om aan je zelfgemaakte sojamelk calcium toe te voegen: tot 1200 mg calcium per liter (het natuurlijk calciumgehalte van koemelk). Overdrijven is niet goed: studies hebben aangetoond dat een te hoge opname van calcium wijst in de richting van een hoger risico op osteoporose!

Link

Zie ook het artikel: Soja: wondermiddel van deze eeuw?