Hoe maak ik veilig drinkwater

Veilig drinkwater maken

In de meeste plaatsen in het westen is er wel veilig drinkwater verkrijgbaar. Maar wat doe je als je op een plek bent waar dat niet zo is? Je kunt wel water in flesjes kopen, maar dit is niet bepaald voordelig, je hebt veel afval en het ligt aan de plaats waar je bent of je er wel water in flesjes kunt kopen. Maar wist je dat er diverse manieren zijn om zelf schoon en veilig drinkwater te maken? Dit werkt zelfs bij het meest vervuilde water!

Methode 1

Stel je bent op een plaats waar er geen veilig drinkwater verkrijgbaar is. De enige waterbron is bijvoorbeeld een vervuilde rivier. De kans is klein dat je gaat proberen om het op die manier te drinken. Zorg ervoor dat je altijd een bak of flesje bij je hebt, voor als je water tegenkomt. Zorg er ook voor dat je een theedoek of een T-shirt bij je hebt, zodat je het water als het ware kunt zeven. Hiermee verwijder je de ergste troep uit het water.

Je hebt het water gezeefd. Maar dat is natuurlijk niet genoeg. Er zitten vele miljarden bacteriën in die allerlei ziekten en virussen zouden kunnen veroorzaken. Er zouden zelfs giftige chemische stoffen in het water kunnen zitten, zoals landbouwchemicaliën. En mocht het zeewater zijn wat je hebt gevonden, dan is dit veel te zout om direct te kunnen drinken.

Nu is het tijd om het water te koken zodat je de bacteriën doodt. De meeste gaan bij een temperatuur boven de 70 graden Celsius dood. Je kunt het water het best een aantal minuten door laten koken, omdat sommige ziekteverwekkers resistent zijn tegen hoge temperaturen.

Na het koken zal het water absoluut bacterievrij zijn, maar het zou nog chemicaliën kunnen bevatten. Dit kun je met koolstof verwijderen, omdat de meeste chemicaliën zich daaraan vastbinden. Dit werkt ook goed als je per ongeluk gif hebt binnengekregen. De koolstof die je kunt gebruiken is Norit. Deze is bij de apotheek verkrijgbaar. Meng de korrels met het water (dat je van tevoren hebt gekookt) en filter het daarna door een schone doek of bijvoorbeeld een koffiefilter. De bacteriën en chemicaliën zijn er nu al uit.

Methode 2

Soms zal het niet mogelijk zijn om water te koken. Je kan niet altijd een pannetje en een brander in de aanslag hebben. of je vindt het te zwaar om mee te nemen. Dan kun je het water ook chemisch zuiveren. Dit kun je het beste doen met chloor. Voeg enkele druppels toe aan het water en wacht daarna minstens een half uur. Doe er daarna jodium bij, omdat deze alle ziekteverwekkers doodt die het chloor oversloeg. Laat dit ook minstens een half uur inwerken.

Het water krijgt hierna echter wel een vieze smaak. Maar dit kun je oplossen door een half uur na de reiniging vitamine C tabletten toe te voegen.

Methode 3

Er zijn ook microfilters te koop waarmee je het water schoon kunt pompen. Meestal bestaan deze uit een keramisch filter met zeer kleine poriën. Soms zit er ook een koolstoffilter in die de chemische vervuiling en vieze smaken verwijdert. Er zitten ook zilverdeeltjes in die ervoor zorgen dat het water langer houdbaar is. Met de meeste modellen kun je tot wel een hele liter water per minuut zuiveren. Vergeleken met de overige methodes is dit erg snel.

Water ontzilten

Zeewater ontzilten gaat niet volgens de bovenstaande methoden. De enige manier om het op kleine schaal te doen is om het water te koken en het daarna te laten verdampen. Zet een beker in de pan zodat de rand boven het water uitsteekt. Leg daarop een stuk plastic dat de hele pan bedekt met een steentje op een beker. Het verdampende water zal condenseren op het plastic en in het bekertje druppelen. Dit duurt echter wel heel lang, dus het is misschien beter om door te zoeken tot je ander water hebt gevonden.

Bron

Globetrotter