Cafeine in koffie

Inleiding

Ik denk dat een heleboel onder ons wel weten wat koffie is. Daarom denk ik dat ik dat hier nu niet uitgebreid hoef te gaan vertellen. Koffie is iets wat vaak warm gedronken word. Er zit cafeïne in, dit is een stof dat verslavend kan werken. Koffie word gemaakt van de koffieplant. Ze gebruiken de zaden van deze plant voor de koffie. Deze zaden word ook wel koffiebonen genoemd. Tijdens het roosteren (branden) van deze koffiebonen komen er ongeveer 700 verschillende chemische stoffen vrij. Als de koffiebonen geroosterd zijn worden ze gemalen maar ook ongemalen verkocht.

Meest gebruikte koffiebonen

Voor het maken van de koffie die verkocht word, gebruiken ze meestal een combinatie van twee verschillende koffiesoorten. Ze gebruiken hiervoor vaak Coffea arabica en Coffea robusta. Hier in Nederland vind je vooral goudmerk, zilvermerk en roodmerk in de winkel. Goudmerk bestaat vooral uitbarabicabonen (100%), zilvermerk bestaat uit arabicabonen (80%) en robustabonen en roodmerk koffie bestaat voor 70% uit arabicabonen en voor 30% uit robustabonen. Het verschil zit in het cafeïnegehalte en in de smaak. Arabicabonen heeft een minder sterke smaak en hier zit dan ook 70% minder cafeïne in dan in de robustabonen. Je zou dus over het algemeen kunnen zeggen dat robustabonen voor sterkere en pittigere koffie zorgen.

Geschiedenis

Koffie werd waarschijn ontdekt in Kaffa in Oost- Afrika. Ze noemden de koffie daar bunn of bunchum. Een legende verteld over een herder met de naam Kaldi. Op een dag zag hij dat zijn geiten, na het eten van een bepaalde struikbes, opeens veel meer energie kregen. Hij plukte wat van dezelfde struikbessen en nam het mee naar huis. Eenmaal thuis kookte hij het en ontstond een bitter drankje. Het drankje was dan wel bitter maar je werd er wel weer opgewekt en helder van.

Dit werd gezien door handelaren in Arabie maar ook door een arts uit Persil. Ze weten het niet 100% zeker maar ze vermoeden dat het de Arabieren waren die begonnen zijn met het kweken van koffieplanten. Vanaf dat moment werd koffie niet meer bunn genoemd maar qahwa of quahweh. De betekenis van de namen komen allemaal op hetzelfde neer: geeft sterkte of macht. Er waren Arabieren die het recept graag geheim wilden houden maar ondanks dat is de koffie toch vrij snel daarna populair geworden in veel islamitische landen. Van daaruit is het in veel andere landen terecht gekomen, onder andere ook in Nederland. Nederlanders exporteerden koffie naar Sri Lanka en Zuid- Amerika in de achttiende eeuw. Vanaf de achttiende eeuw werd koffie steeds bekender. Het waren de Nederlanders die de koffie in grote aantallen naar Europa brachten.

Cafeïne in koffie

Als je elke dag veel koffie drinkt, kun je ontwenningverschijnselen krijgen als je hier zomaar opeens mee stopt. Het is de cafeïne in de koffie die koffie verslavend maakt. De ontwenningsverschijnselen duren gemiddeld zo 5 tot 10 dagen. Twee van de meest voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn hoofdpijn en concentratie problemen. Volgens epidemiologisch onderzoek is het zo dat mensen die per dag minimaal 3 koppen filterkoffie of automaatkoffie drinken het risico op diabetes type 2 met 40% verminderd.