Zwarte thee
Inleiding
De zwarte thee is de meeste gedronken thee te wereld en wordt vooral in het Westen gedronken. Je zou dus wel kunnen stellen dat iedereen wel eens zwarte thee heeft gedronken.
Maar wat drink je eigenlijk, wat is zwarte thee nou eigenlijk, waar komt het vandaan en natuurlijk ook kan een thee met zo veel cafeine eigenlijk nog wel gezond zijn.
Wat is zwarte thee
Zwarte thee is thee gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. Deze variant is gemaakt door middel van zwaardere oxidatie dan de witte, groene, en oolong-variëteiten. Het is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee. Een kopje zwarte thee bevat evenveel cafeine als een kopje koffie.
Waar komt zwarte thee vandaan
Oorspronkelijk komt de zwarte thee uit China. Inmiddels wordt de zwarte thee in verschillende landen verbouwd. Er zijn verschillende soorten zwarte thee met allen een verschillende herkomst. Ik zal enkele soorten zwarte thee kort benoemen:
- Losse Earl Grey Thee uit Sri Lanka, meestal wordt ongemengde zwarte thee genoemd naar de streek van productie.
- Assam uit India, een thee met een rijke smaak, sterk en met een duidelijke mout smaak. Wanneer de smaak (te) scherp is, kan hij lekker smaken met een wolkje melk.
- Ceylonuit Sri Lanka
- Darjeeling uit West Bengalen in India
- Lapsang souchong uit China. Lapsang souchong komt oorspronkelijk uit Fujian, China. Het is een zwarte thee, gedroogd boven brandend naaldhout. Hierbij wordt een sterke rooksmaak ontwikkeld.
- Vietnamese zwarte thee uit Vietnam. Niet anders dan sommige goedkopere Yunnan-thee, een plezierig en zoet aroma maar met meer smaak en donkerder, niet zoals thee uit Nepal of Darjeeling.
- Nepalese zwarte thee uit Nepal. Deze zwarte thee is ongeveer gelijk aan de lagere klassen Darjeeling, maar heeft zijn eigen smaak.
De productie van zwarte thee
Na de oogst worden de bladeren als eerste geblanceerd door er lucht over te blazen. Dan kan de zwarte thee op twee manieren gemaakt worden, CTC (Crush of Cut, Tear, Curl) of orthodox.
De CTC-methode wordt gebruikt voor zwarte thee van mindere kwaliteit die uiteindelijk in theezakjes terechtkomt en machinaal verwerkt wordt. Deze methode is efficiënt en effectief om een betere kwaliteit te krijgen uit bladeren van medium en lagere kwaliteit.
De orthodoxe methode wordt met machines of met de hand uitgevoerd. Handverwerking wordt gebruikt voor de hogere kwaliteiten thee. Hoewel de orthodoxe methode kan verschillen per type thee, resulteert dit type verwerking in losse thee van hoge kwaliteit die vaak gewild is bij veel connaisseurs. Hierna worden de bladeren geoxideerd onder gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. Dit proces wordt ook wel fermentatie genoemd, hoewel er geen fermentatie plaatsvindt. De theeblaadjes worden op grote doeken gelegd. De theeblaadjes blijven zo een 15 tot 20 uur liggen zodat al het vocht uit de blaadjes trekt. Dit proces noem men oxideren. De graad van oxidatie bepaalt de kwaliteit van de thee. Omdat de oxidatie al begint bij het drogen, is de tijd tussen deze stappen ook een cruciale factor in de kwaliteit van de thee. Als de blaadjes soepel genoeg zijn, worden ze gerold. Door het rollen van de theeblaadjes komt een chemisch proces op gang waarbij de theeblaadjes een donkere kleur krijgen. Dit zal ook de smaak van de thee bepalen. Dan worden de bladeren gedroogd met de bedoeling om het oxidatieproces te stoppen. Uiteindelijk worden de bladeren gesorteerd in klassen volgens grootte, meestal door te zeven. De zwarte thee is nu klaar om verpakt te worden.
Is zwarte thee gezond
Uit studies is gebleken dat zwarte thee veel gunstige effecten heeft op de gezondheid. Zwarte thee bevat namelijk veel flavonoiden, deze verlagen het risico op een beroerte, cholesterol of hart-en vaatziekten. Zwarte thee bevat ook veel fluoriden, een essentieel bestandsdeel voor een gezond gebit en beenderen. Van zwarte thee wordt gezegd dat het één van de beste middelen is tegen tandbederf en gaatjes.