Kip: het lekkerste stukje vlees
Kip een lekker stukje vlees
Kippenvlees is populair. Bijna iedereen lust het. Kip is ook een dankbaar onderwerp in de keuken en op de barbecue. Het vlees is makkelijk te bereiden en je kunt enorm veel combinaties maken met kippenvlees. Toch is er nog veel niet bekend bij het grote publiek over kip. Kippenweetjes dus….
De ene kip is de andere niet!
De kippenfamilie is vrij uitgebreid.
- Piepkuiken: een piepjonge kip: zo’n 4 tot 6 weken oud. Maximum gewicht een half kilootje. Het spreekt dus vanzelf dat een piepkuiken weinig vlees biedt maar het heeft wel de reputatie uiterst mals te zijn.
- Braadkip: zit in de volgende stap van het leven van een kip: 6 tot 10 weken oud en weegt ongeveer 1 tot 1,5 kg. Deze kip is het best bekend bij het brede publiek en je kunt er van alles mee: aan het spit, grillen, gewoon in de pan braden en in de oven.
- Poularde: niet zo bekend bij de consument. Is nog zwaarder en groter dan een gewone braadkip (tot 2 kg). Ze levert dus een behoorlijke hoeveelheid vlees en maakt ze daardoor uiteraard geschikt om in stukken te worden verdeeld voor wie van een stevig stuk kippenvlees houdt!
- Soepkip. Deze kip is de oudste van de familie: ze is inmiddels 1 jaar oud geworden en eieren legt ze ook niet meer veel. Een kip op de terugweg zou je kunnen stellen. Hierdoor heeft ze ook wat meer vet en dat is dan ook de reden dat ze meestal in de soep belandt om er een heerlijke bouillon van te trekken. Het gekookte vlees is ook nog best nuttig: maak er een vol-au-vent of ragout (koninginnehapjes) van.
- Labelkip: als kip nummer 2 (braadkip) op het losse erf heeft gelopen of speciale voeding heeft gehad, krijgt deze kip een apart label. Dit label staat dan ook apart vermeld op de verpakking: graankip, maïskip, biologische kip (biokip) enz...
Wat kopen: kip of kippendelen?
Kip wordt op 2 manieren verkocht: in zijn geheel of in delen.
- Hele kippen zijn meestal goedkoper (minder productiewerkzaamheden).
Naast de prijs moet je je afvragen wat je met het vlees van plan bent te doen: kip aan het spit (dan heb je een hele kip nodig natuurlijk) of wil je gaan barbecuen? Meestal zijn stukken makkelijker te verwerken, passen beter in een pan, je hebt minder afval en als je niet handig bent met het in delen snijden (zoals trouwens veel keukenpieten) dan koop je ze toch panklaar?
De kip en haar onderverdeling
Bewaren?Filet: is de kippenborst maar dan zonder vel en borstbeen. Filet is mager en mals vlees. Uiterst geschikt om te bakken of in reepjes versneden te wokken.- Borst: is de kippenborst (1) maar dan met vel en met borstbeen. Geschikt om te bakken in een pan waarbij het vel en borstbeen zorgen voor nog meer smaak en sappigheid aan het vlees.
- Bout: een complete kippenbout bestaat uit een onderbout en een bovenbout. Eventueel kun je er dus nog 2 stukken van maken. De bovenbout levert het meeste vlees en is daarom populair op de barbecue. Alleen de onderbout wordt ook wel ‘drumstick’ genoemd en kom je ook tegen in de frituur. Ideaal om af te kluiven!
- Vleugel: al of niet nog met de vleugeltip eraan vast. Kippenvleugel heeft weinig vlees, maar is wel sappig. Minder populair in onze keuken maar erg gewild in de Oosterse keuken.
- Vleugelstick: is een stukje vleugel bestemd om als borrelhapje (met of zonder dipsaus) uit de hand te eten.
- Lever: u gelooft het misschien niet maar kippenlever is een delicatesse. Alleen: veel mensen lusten geen kippenlever omdat het een orgaan is. Het is ook zeer geschikt om er een saus op basis van porto van te maken. Heerlijk!
- Nieren en hart: heel geschikt voor in ragout of gebakken (voor in slaatje) maar niet populair!
- Maag: redelijk taai vlees. Wordt dan ook gekookt voor bouillon of in stukjes verwerkt in ragout.
Wettelijk wordt er streng op toegezien dat tijdens het transport en tijdens het verblijf in het winkelrek de temperatuur niet hoger wordt dan 4°C. Dat geldt ook voor de koper: zorg dus dat uw aangekochte kippenvlees zo snel mogelijk in je koelkast belandt! Kip moet immers altijd koel bewaard worden en dan nog liefst achteraan in de koelkast, zo dicht mogelijk tegen het koelelement. Bewaar kip ook niet langer dan de uiterste gebruiksdatum!
Enkele tips
► Kip vereist, zoals ander vlees, veel hygiëne! Zorg dat je propere handen hebt en een nette kookomgeving. Ook je mes en snijplank die met rauw kippenvlees in aanraking komen, moeten eerst goed schoon gemaakt worden met heet water. Vermijd ook contact van rauwe kip met andere eetwaren.
► Ontdooien: leg de kip of de kippendelen in een schaal in de koelkast. Dat neemt enkele uren in beslag. Sneller kan in de microgolfoven. Giet steeds het vrijgekomen dooiwater weg.
Conclusie
Met een stukje kip op tafel scoor je altijd. En koude kip uit het vuistje: heerlijk! En kinderen zijn meestal zot op kip met appelmoes en verse broodjes of frietjes!