Chocomel is altijd lekker

Warme chocolademelk in de winter, koude chocomel tijdens een schoolreisje of gewoon een glaasje chocolademelk met een lekkere borrel er in tijdens wintersport. En vergeet de slagroom niet, want dat kan nou net het kersje op de taart zijn. Chocomel is populair en niet alleen bij de kids.

Het maken van een eenvoudig glaasje chocomel is hartstikke simpel. Onderstaand een lekker makkelijk en snel recept om tot een hoog waarderingscijfer te komen.

Ingrediënten:

  • 6 theelepeltjes suiker
  • 2 theelepeltjes cacaopoeder
  • een scheutje water
  • 2 dl melk

Bereiding:

Schenk de melk in een pannetje, steek het vuur aan en wacht tot de melk gaat koken. Vaak zie je eerst aan de rand van het pannetje wat bubbeltjes ontstaan, waarna in een onbewaakt ogenblik de melk omhoog komt en als je niet oplet een overstroming veroorzaakt. Laat vervolgens de melk afkoelen. Meng de suiker en de cacaopoeder in een kopje totdat er geen klontjes meer over zijn en meng vervolgens het water met de suiker en cacaopoeder totdat er geen suiker of cacaopoeder te zien is. Als de melk afgekoeld is dit doormengen met het mengel van suiker, water en cacaopoeder. Even doorroeren en de chocolademelk is klaar.

Om jezelf nog eens extra te verwennen kan er altijd nog een toefje slagroom over heen. Garneer dit met een klein beetje losse cacaopoeder en geef er wat lekkers bij.

Cacao

Cacaopoeder wordt geperst uit de cacaoboon. Hierbij ontstaat cacaopoeder en cacaoboter. En dit is niet alleen chocoladebruin, maar kan ook wit zijn of allerlei andere -bruin- tinten hebben. Ook de smaken van de verschillende bonen kunnen verschillen. De kwaliteit van de boon, de omstandigheden waarin deze is gegroeid, de temperatuur van het verhittingsproces, allerlei zaken die de smaak van de gewonnen chocolade kunnen beïnvloeden.

De Spanjaard Hernán Cortés nam de eerste cacaobonen mee naar Spanje. Deze had hij in Mexico geoogst, maar wist eigenlijk niet goed wat de mogelijkheden van de boon waren. De mexicanen wilden hun recept niet kwijt en er werd heel wat uitgeprobeerd om ook in Europa chocolademelk te maken. De Nederlander Coenraad Johannes van Houten was de man die er eindelijk achter kwam hoe hij cacaoboter uit de bonen kom persen. Al doende ontdekte hij ook het alkaliseren: een manier om eventuele zuren in de cacao te neutraliseren en zo de chocolade nog een betere smaak te geven.

Op dit moment zijn de Afrikaanse landen als Ghana, Ivoorkust, Nigeria en Brazilië en Indonesië hofleveracier als het gaat om de teelt van cacaobonen. De cacaoboon gedijt het best tussen 20 graden noorderbreedte en 20 graden zuiderbreedte rondom de evenaar en de cacaoboom groeit het best in de schaduw. Elke cacaoboom geeft een goede oogst. Deze wordt ongeveer vijftig jaar oud en zorgt nada hij een jaartje of vier oud is het hele jaar door voor oogstrijpe bonen. Een gemiddelde cacaoboom levert ieder jaar een tot twee kilo aan cacaobonen.Deze moeten eerst nog wel drogen om vervolgens geëxporteerd te worden. De verdere verwerking van de cacaoboon gebeurt vaak in het land waar het eindproduct -de chocolade- op de markt wordt gebracht.