Wat is Jacobskruiskruid

Inleiding


Giftig Jacobskruiskruid (Senecio Jacobea)

Momenteel staan de bermen en weilanden weer vol met het zeer giftige Jacobskruiskruid. Dit kruid heeft zich in het verleden in een rap tempo kunnen verspreiden, veelal vanuit de bermen langs de weg waar de gemeenten deze overigens mooie plant uitzaaiden. Men was toen nog niet op de hoogte van de giftigheid voor alle zoogdieren, dus ook voor de mens. Omdat er onder paarden en koeien opeens veel doden vielen kwam men achter de schuldige. Het Jacobskruiskruid. Inmiddels zijn we allemaal wel op de hoogte dat deze mooie wilde plant veel onheil kan aanrichten. Paardenbezitters hebben zich verenigd om gemeenten te dwingen de plant te bestrijden. Helaas is dit geen makkelijk karwei want het Jacobskruid laat zich heel moeilijk uitroeien. Eigenlijk is er nog steeds geen adequaat middel gevonden dat in staat is deze 'sluipmoordenaar' uit te roeien.

Stappen

De giftigheid in alle delen van de plant wordt veroorzaakt door pyrrolizidine alkaloïden en dit leidt bij inname tot ernstige leverbeschadiging. Bij grote innames leidt het tot de dood. Veel vee wordt slachtoffer omdat het Jacobskruiskruid vaak in hooi zit wat gegeten wordt. De bittere smaak is, na droging, verdwenen en paarden of koeien eten het gewoon op. Op bovenstaande foto is een Zebrarups aan het eten van zijn 'waardplant'. De waardplant is het Jabobskruiskruid. Door het eten van de giftige plant wordt de rups ook giftig. Hij slaat het gif op in zijn huid. Hij heeft dan ook niet veel vijanden. Als de rups vervelt verliest hij het gif.

Tips

Hooi even los schudden en kijken of er andere planten in zitten. Het Jacobskruiskruid kun je makkelijk herkennen aan de dikke paarsachtige stengel.

Kruiskruid in de wei kun je uitsteken (met handschoenen aan) en verbranden. Probeer te voorkomen dat vee of paarden de plant gaan eten.

Handige links

  • http://www.kruiskruid.nl
  • http://www.vlinderstichting.nl/ (onder diversen: Jacobskruiskruid)