Kruiden:Dragon
Dragon (Artemisia dracunculus)
De Dragon werd vroeger ook wel keizerssla of drakenkruid genoemd. Het gebruik van de Dragon komt al uit de middeleeuwen. De naam dranunculus= draak, verwijst naar de grillige wortelstokken vorm.
Waar wordt Dragon voor gebruikt
De Dragon is het meest bekend in de Franse keuken en van het gebruik in verschillende sausen. Onder andere van de bearnaise saus, ook in vinigraittes is het gebruik van de Dragon een gebruikelijk keukenkruid. De Dragon heeft een klein beetje een anijsachtige smaak, maar deze is bij de Dragon wel veel bitterder.
Geneeskrachtige werking van Dragon
De Dragon
- wekt de eetlust op
- Stimuleerd de spijsvertering
- kalmeerd de hik
- heeft een kalmerend effect op de maag
- verminderd maagkrampen
- Vochafdrijvend
- Pijnstillend
- Nachtrust bevorderend
De Dragon is een vaste plant, die graag op een beschutte plek staat. Het is een plant die afkomstig is uit het middelandse zeegebied en staat dan ook graag in de volle zon. De plant is winterhard, maar verliest wel zijn blad. De plant is nog al wild groeiend. Zo voor het oog, doet hij ook erg veel denken aan de bijvoet, die over het algemeen als onkruid wordt beschouwd. Beiden zijn dan ook soorten van de Artemisia. De grond waarop de Dragon moet staan, moet goed los zijn, waardoor water goed weg kan lopen. De Dragon kan ook goed gekweekt worden in een pot op een lekker warm terras.
De Dragon bloeit van juli tot augustus, met hele onopvallende kleine kogelronde bloemen, die grijs / gelig van kleur zijn.
De plant moet in het najaar gesnoeid worden. Oude planten verliezen hun smaak, dus er moet op tijd vermeerderd worden, zodat er altijd jonge aanwas aanwezig is. Deze jonge aanwas kan dan elke keer de oude vervangen. Een plant moet eigenlijk niet ouder worden dan drie jaar. Voor de Dragon moet rekening gehouden worden, met wat ruimte, de plant kan tot een anderhalve meter hoog worden.
Vermeerderen van de Dragon
De plant laat zich goed stekken, door middel van een kopstek. Deze kan het beste geplukt en geplant worden begin zomer. Beter gaat het nog een wortelstek te nemen. Hiervoor graaf je een paar wortelstokken uit, die in stukjes van 10 cm gesneden kan worden. Er moet op gelet worden, dat er een groeipuntje op zit. Deze kunnen dan in potten gezet worden op een mooie lichte plaats.
Waarschuwing
De Dragon bevat een stof, die bekend staat als kankerverwekkend. De dragon bevat de stoffen estragol en mthyleugenol. Deze stoffen blijken bij dierproeven gentoxisch te zijn. Dat wijst op een mogelijke kankerverwekkende werking. Wat het resultaat bij mensen is is nog onbekend. Laten we met deze gegevens in ieder geval wel het gebruik van grote hoeveelheden afraden. Het normale gebruik, als toevoeging van een recept, is geen probleem. Een dagelijks gebruik wordt afgeraden.
Lees meer over kruiden Dragon