Kamille Matricaria chamomilla

Wat is Kamille

Kamille of moederkruid genoemd . Kamille vind je terug met hoeveelheden in Hongarije en Oost-Europa. Kamille kan je vinden op puinplaatsen aan de kant van de weg, korenvelden en weide. Kamille heeft gladde, rechtopstaande bleekgroene dunne stengels en wordt 25 tot 40 cm hoog. De bladeren, staan trapsgewijze over de lengte van de vertakte stengels.

Waar vind je kamille

Kamille groeit op akkers, leemgrond, weiden, hellingen, op tarwe-, maïs-, haver-, aardappel-, en bietenvelden: m.a.w. kamille is overal te vinden. Maar het voorttdurend toenemend gebruik van kunstmest, onkruidbestrijding en luchtvervuiling bedreigen onze kostbare kamillebloem (en niet alleen haar!) Als er veel sneeuw is in de winter en het voorjaar zeer regenachtig is, dan is er bijzonder veel kamille té vinden. Om wilde kamille te kunnen herkennen, hoeft men slechts het kamilleebloemetje open te scheuren: als de bloembodem hol is, heeft men de echte kamille gevonden, die ook kruidig en weldadig ruikt. Men oogst de bloemknoppen van mei tot augustus en het liefst in de volle middagzon.

Waarvoor dient kamille

Ik overdrijf niet als ik kamillebloem aanbeveel als een bloem die voor alles goed is, vooral voor kleine kinderen. In elk geval kan men kinderen kamillethee geven bij alle krampen en buikpijn. Zij verhelpt winden, diarrhee, uitslag, maagpijn, het verslijmen van de maag, onregelmatige wegblijvende menstruatie, maand· bloedingen en andere kwalen in de onderbuik, slapeloosheid, bijbalontsteking, koorts, wond· en kiespijn.

Kamille werkt zweetverwekkend, kalmerend en bedarend bij krampen, en is daarbij nog ontsmettend en ontstekingwerend bij alle ontstekingen, vooral bij slijmvliesontsteking. Uitwenndig gebruikt men kamille voor omslagen en reinigingen bij ontstoken ogen, bindweefselontsteking, jeukende en natte huiduitslag, om te gorgelen tegen kiespijn en om wonden uit te wassen. Als men kwaad wordt, zou men telkens een kopje kamillethee moeten zetten, dan wordt men dadelijk rustig, nog voor het hart eronder gaat lijden. Een kussen gevuld met gedroogde kamillebloemen warm op pijnlijke lichaamsdelen leggen, is zeer aan te bevelen.

Kamillebaden en het wassen met kamille werken kalmerend en hebben een zeer goede invloed op heel llet zenuwstelsel. Na zware ziekten of in toestand van volledige uitputting zult u zich daarbij al snel prettig voelen en innerlijk weer rustig worden. Voor de verzorging van uw gezicht mag u ook de kamille niet vergeten. Was elke week uw gezicht met kamilleaftreksel en u zult zien hoe het weer opfleurt en geeft het een frisse kleur. Ook voor uw haarverzorging zoudt u kamilleaftreksel kunnen nemen, vooral als u blond haar hebt. Door zo uw haar te wassen wordt het geurig en glanzend.

Kamille vergemakkelijkt de stoelgang, zonder afdrijvend te werken en helpt zo ook aambeien te geenezen, die met kamillezalf ook uitwendig behandeld kunnen worden. Ook om wonden te genezen kan men deze zalf gebruiken. Verkoudheid en bijholte-ontsteking (sinusitis) verbeteren spoedig als men kaamilledamp inademt of opsnuift. Na zo'n behandeling moet men vanzelfsprekend in de warmte blijven.

Kamilleolie gebruikte men reeds in de oudheid bij zenuwpijnen en om ledematen in te wrijven die met snerpende pijnen werden geteisterd.

Stukje geschiedenis over de kamille

Bij de oude Egyptenaren beschouwde men de kamillebloem wegens haar koorts- en ontstekingwerende kracht als de bloem van de Zonnegod.

De latijnse naam »matricaria« is afgeleid van het woord »mater« wat moeder betekent. Gebruikten onze moeders en vrouwen toch het »moederkruid« maar als zijzelf of hun kinderen ziek zijn! In oude kruidennboeken leest men dat kamilleolie de vermoeidheid uit het lichaam weghaalt en dat kamille in water gekookt, op een zieke blaas gelegd, de pijn mildert.

De Zwitserse kruidenpastoor en natuurdokter Johann Künzle, vertelt over een vrouw van zijn dorp, die men de »kamilleheks« noemde en die de zieken in nood ging opzoeken. Vijf hardhorigen hielp zij weer beter horen door zee-ajuin (in tuinhandels te krijgen) in kamilleolie te braden en de warme olie dikwijls in hun oren te druppelen.

Deze zogenaamde kamilleheks bracht verlamde ledematen weer in beweging door ze met kamilleolie in te wrijven. Voor oogpijn liet zij kamille in melk koken en deze als warme omslag op de gesloten ogen leggen, die dan spoedig genazen.

En verder vertelt Künzle: Een wever kon alleen nog maar zittend slapen: Hij dacht dat hij anders zou stikken. Die kruidenvrouw bekeek de man goed en vroeg of hij misschien niet kon urineren, hetgeen de man beaamde. Hij moest dadelijk een fles wijn, waarin kamille gekookt was, drinken: elke ochtend en elke avond één glas. De urine kwam weer, eerst troebele, dan gaandeweg heldere. Na acht dagen was hij genezen.

Links

Herderstasje capsella bursa-pastoris

Wolfsklauw Lycopodium clavatum

Maretak Viscum album

Ereprijs Veronica Officinalis

De geheimen van de goudsbloem

Kruidachtige planten