Vleesvervangers als mogelijk alternatief

Vleesvervangers als je niet van vlees houdt

Vleesvervangers LeerwikiHou je niet van vlees eten? Of ben je principieel tegen het eten van vlees? Dat is vandaag geen probleem. Er zijn tal van zogenaamde vleesvervangers te koop. Er is quorn, tofu, tempeh, seitan en nog vele andere mogelijkheden. Allemaal een uitstekend alternatief voor vlees. En wat de voedingswaarde van deze producten betreft: een perfect alternatief voor vlees. 

 

Vleesvervangers net zo gezond

Dat zou toch moeten want ze bevatten dezelfde voedingsstoffen als vlees. Met name gaat het dan om de hoeveelheid eiwitten en ijzer. Sterker nog: in sommige vleesvervangers worden extra ijzer en vitamine B12 toegevoegd.

Voor het vetgehalte gaat dit niet op. Vele vleesvervangers bevatten evenveel of soms zelfs meer vet bevatten dan vlees. Maar het positieve nieuws is dan weer dat vleesvervangers veel minder  verzadigde vetten bevatten.

Nog een pluspunt voor de vleesvervangers: er zitten ook voedingsvezels in.

Nadeel is dat er relatief dikwijls veel zout in zit.

Introductie van de meest bekende vleesvervangers

1. Seitan

Wordt soms ook tarwebiefstuk genoemd. Is een mengsel van tarwemeel en water. Aanbod in de winkels: seitanburgers, seitangehakt, seitanworstjes, seitansatés en broodbeleg. Een hoeveelheid 75 gram Seitan komt overeen met 100 gram vlees.

2. Tofu

Tofu wordt gemaakt van (meestal de gele) sojabonen. Tofu wordt soms ook tahou of sojakaas genoemd. Tofu kan worden gebakken. Je kunt het ook gebruiken als broodbeleg. 100 gram tofu komt overeen met 100 gram vlees.

3. Tempeh

Ook tempeh worden gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Daardoor bevat tempeh meer vezels dan tofu. De smaak is eerder lichtzuur. Daar moet je van houden. Afhankelijk van de vorm waarin de sojabonen geperst werden, heeft tempeh de vorm van een worst of andere vormen.

4. Lopino

Lopino wordt gemaakt van het zaad van de (zoete) lupineplant. Lopino lijkt veel op tofu maar is droger van samenstelling. De smaak is ook iets zoeter.

5. Sojabrokken

Sojabrokken worden soms ook gewoon kunstvlees genoemd. Het recept bestaat uit gemalen sojabonen. Veel smaak is er niet aan. Daarom vind je deze brokken ook met een hamsmaak, rundvleessmaak of andere. Uiterlijk lijken deze sojabrokken van alle vleesvervangers nog het meest op normaal vlees.

6. Quorn

Quorn is vandaag de dag de bekendste merknaam van de vleesvervangers. Het is gemaakt van een schimmel-eiwit dat behoort tot de familie van paddestoelen, meestal met kippenei-eiwit toegevoegd als bindmiddel. Quornproducten variëren van gemarineerde stukjes tot burgers en schnitzels. Opgelet: Quorn bevat weinig ijzer en is daarom geen volwaardige vleesvervanger.

7. Valess

Valess wordt gemaakt van magere melk en zeewier. Het is verkrijgbaar als filets (gepaneerd en ongepaneerd) en als roerbakblokjes.

8. GoodBite

GoodBite klinkt misschien niet zo bekend in de oren. Het is gemaakt van tarwe- en erwteneiwit. Nochtans lijkt het veel op traditioneel vlees. GoodBite bevat vrij veel eiwitten en ijzer. Verkrijgbaar als roerbakstukjes, hamburger, schnitzel, nuggets enz.

7. Kant-en-klare vleesvervangers

Tenslotte zijn er de kant-en klare vleesvervangers. In allerlei varianten: balletjes, burger, cordon bleu, hamburger, kebab, mix enzovoort. Kant-en-klaar omdat ze snel en gemakkelijk klaar te maken zijn. Bestaan uit een mengsel van eiwithoudende, plantaardige grondstof (bijvoorbeeld soja) met smaakmakers. Er zit vaak (plantaardig) ijzer in. Minpunt: ze zijn vaak gepaneerd en slorpen dus veel vet op. Verhouding: 100 gram vlees = 100 gram kant-en-klare vleesvervangers.

Conclusie

Hou je dus niet van vlees of je wilt in het reine blijven met je geweten en absoluut geen vlees eten dan hoef je niet op je honger te blijven zitten. Er is aanbod genoeg om het klassieke vlees te vervangen. Maar smaken verschillen. Het is dus even zoeken wat voor jou past. Best is om de vleesvervangers te variëren in je menu. Zoniet dreigt een ijzertekort. Als je vegetariër bent, wist je dat waarschijnlijk al wel. Smakelijk!