Alles over bananen

Inleiding

Een banaan is een lekker tussendoortje en smaakt lekker op brood. Wielrenners eten vaak bananen tijdens de wedstrijd.

Iedereen kent de banaan wel en heeft er ooit wel eens een gegeten! Een banaan is een veelvoorkomend stuk fruit.

Maar wat zijn nu precies bananen, waar komen ze vandaan en waarom zijn bananen krom?

Wat zijn bananen?

Bananen zijn langwerpige kromme vruchten, die in trossen aan een bananenplant groeien. Als ze rijpen zijn ze groen, tegen de tijd dat ze geconsumeerd worden zijn ze geel. Een beurse banaan is bruinzwart.

Vreemd genoeg hebben mensen verschillende voorkeuren voor welk type banaan ze willen consumeren. Sommige mensen hebben voorkeur voor een onrijpe banaan en anderen juist voor een overrijpe banaan.

Jaarlijks wordt er ongeveer 14 kilo banaan per persoon geconsumeerd. In delen van de wereld waar de banaan onderdeel is van het basismenu, kan dit oplopen tot honderden kilo’s per persoon.

Waar komen bananen vandaan?

De voorouder van de banaan kwam voor in een groot gebied dat zich uitstrekte van India over Zuidoost-Azië en Indonesië tot Nieuw-Guinea. Er zijn aanwijzingen dat de banaan 7.000 jaar geleden al zou zijn gecultiveerd.

Waarschijnlijk hebben Indonesische kolonisten die zich aan de kust van Oost-Afrika vestigden, de banaan rond het begin van onze jaartelling naar Oost-Afrika gebracht. Van daaruit verspreidde de bananenteelt zich vrij snel over een groot deel van Afrika. In het tropisch regenwoud deed de banaan het qua opbrengst heel wat beter in vergelijking met andere landbouwgewassen.

De Spanjaarden en Portugezen kwamen de banaan aan de westkust van Afrika tegen en brachten hem over naar Midden-Amerika.

Soorten bananen

In Europa kennen we vooral de gele banaan, ook wel fruitbanaan genoemd, die ongeveer 20 tot 25 cm lang wordt. Deze banaan kan makkelijk gepeld worden en vers worden gegeten terwijl hij zoet van smaak is.

In tropische landen worden bananen eerst gebakken, voordat ze gegeten worden. Hiervoor worden speciale bakbananen gebruikt. Deze grote banaan heeft een groene, gele of zwarte schil afhankelijk van de rijpheid. Het vruchtvlees is rauw niet lekker, maar moet eerst worden gebakken of gekookt.

De appelbanaan is een exotische banaantje met een friszoete smaak die iets weg heeft van appel. Het vruchtvlees is zacht en smaakt goed.

Andere typen bananen zijn de rode banaan, de babybanaan en de golden banaan, zie afbeelding 1.

Hoe groeien bananen?

Bananenplanten zijn kruiden. De stam die je bij een bananenplant ziet, bestaat eigenlijk uit bladeren, zie afbeelding 2. De bladeren groeien van binnenuit naar buiten. Bananen groeien in trossen, die wel 50 kg kunnen wegen. Alle bananen in een tros zijn tegelijk rijp.

Tijdens de rijping van de banaan wordt zetmeel omgezet in suiker. In onrijpe bananen zit twintig keer zoveel zetmeel als suiker en aan het eind van de rijping is dat omgekeerd waardoor de banaan een zoete smaak krijgt.

Een wielrenner eet bananen omdat er veel koolhydraten in zitten, dit zorgt snel voor energie tijdens de wedstrijd. 100 gram banaan bevat 20 gram suiker en levert 90 calorieën.

Waarom zijn bananen krom?

Aan een bananenplant groeien de vruchten in eerste instantie naar boven. Door de zwaartekracht gaan de bananen naar beneden hangen. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als geotropie.

Gerechten met bananen

Er zijn vele gerechten met bananen mogelijk, waarvan hieronder een paar voorbeelden.

  • Pising Ambon, een groene alcoholische drank.
  • Bananenchips, zijn stukjes gedroogde banaan, zie afbeelding 3. Soms met een laagje chocolade eromheen.
  • Bananasplit, een ijsoupe met banaan
  • Bananen met slagroom, een Leids gerecht dat tijdens 3 oktober wordt geserveerd.
  • Chinese gebakken bananen

En zo zijn er nog veel meer gerechten waaraan banaan toegevoegd kan worden.

Bananenmerken

Een aantal bekende bananenmerken zijn:

  • Chiquita
  • Del monte
  • Favorita
  • Sundrop
  • Dole

Tot slot

Bananen zijn lekkere tussendoortjes, die wel veel suiker bevatten, maar geen vet!

In europa kennen we vooral de fruitbanaan en eten we er gemiddeld 14 kilo per jaar van!

bananen zijn in vele varianten verkrijgbaar en in veel gerechten verwerkt, waaronder heerlijke bananenchips!

Verder lezen

Wil je meer weten over de mango? Lees dan verder in: Alles over de mango .