Granaatappels gezond en dieettip

Granaatappels aanbevolen

Granaatappelsap is sinds kort een ware gezondheidshype. De vraag is vele malen groter dan het aanbod. Dat komt omdat granaatappels niet alleen gezond zijn. Je kunt er van alles mee doen. Van salade tot dessert en neem ze ook op in je dieet.

 

Granaatappels toegelicht

Als je een fanatieke fruiteter bent, zal een granaatappel geen onbekend stuk fruit voor je zijn. Maar dat geldt niet voor iedereen. Toegegeven: het is wellicht een hype die gecreëerd is maar dat maakt niet uit. Fruit eten is altijd gezond. Maak bijgevolg kennis met dit gezondheidsfenomeen.

Seizoen voor granaatappels

Ze worden in november geoogst. Van oorsprong komen ze uit Californië maar andere landen springen ook op de markt. Onder andere Spanje, Italië en Griekenland maar ook in Turkse winkels vind je ze.

November oogsten betekent tussen oktober tot januari in de fruitafdeling van de supermarkt. Deze 'appels' (what's in a name?) zijn per stuk te koop. Dat betekent automatisch dat dit fruit niet goedkoop is. Hou rekening met ongeveer 1,20 euro per stuk. Een variante zijn bakjes met granaatappelpitten. Die zijn (in verhouding) goedkoper. 

Waarom zo gezond?

  • Als er een hype is, moet dat een reden hebben. Die werd gevonden in het uitermate gezond zijn. Waarom? Hoe kan het anders: het hoge gehalte aan anti-oxidanten. Niet de hele vrucht komt trouwens in aanmerking om gezond te doen: alleen de pitten! Tip: hoe zwaarder de granaatappel, hoe zoeter de pitten. Je moet dus enkel de pitten hebben. De rest gooi je weg.
  • Wees voorzichtig met je kleding bij deze operatie. Maak je 'granaatappelvlekken' in je jurk of truitje dan krijg je die er meer dan waarschijnlijk NIET meer uit. Oppassen dus!
  • Granaatappels zijn een bron van kalium, vitamine C en vooral van polyfenolen. Deze werken ontstekingsremmend. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat granaatappels zelfs tot vier keer meer polyfenolen bevat dan rode wijn, druivensap of groene thee. Door hun ontstekingsremmende werken zouden granaatappels heilzaam zijn voor mensen met fibromyalgie.
  • Nog ander goed nieuws: de granaatappel hoort bij de afrodisiaca. Dat zijn middelen die de libido bevorderen. Zowel bij mannen als bij vrouwen stijgt het testosteronniveau.
  • Nog meer goed nieuws: de granaatappel stabiliseert de bloeddruk.
  • Is goed voor de prostaat en zou zelfs beschermen tegen prostaatkanker… Naar aanleiding van een klein Brits onderzoek werd er zelfs iets geroepen van 'nieuwe viagra'. 

Vers of per fles

Koop en eet je ze vers dan heeft dat zijn voordelen ten opzichte van granaatappelsap per fles. Het suikergehalte per fles is altijd hoger.

Hoe zwaarder de granaatappel, hoe zoeter de pitten. De smaak ligt ergens tussen een appel en een rode bes. 

Extra smaakmaker

Je kunt de frisse, zoete zaden ook toevoegen aan een smoothie of yoghurtje.

Conclusie

Hype of geen hype: toch maar eens proberen. Misschien zijn de toegedichte medische 'wonderen' een beetje overdreven... Toch lees je op internet veel lof en goeds over granaatappels. Wel wordt aanbevolen om ze in het seizoen te kopen. Dan zijn ze ook het goedkoopst.

Of granaatappel werkelijk zoooo gezond is, laten we hier in het midden. Is het goed voor je als je diabetes  hebt? Vraag het aan je begeleidende (huis)arts. Helpt het bij Alzheimer? Is dat reeds bewezen in de praktijk? Bij een gezondheidshype moet je altijd kritisch blijven. Ga het gewoon uitproberen voor jezelf en luister naar je lichaam.