Wat is een Pepino en hoe kun je het toepassen

Pepino of meloenpeer

 

Wat is een Pepino? Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord. De Pepino is een exotische vrucht die bij de "nachtschadefamilie" hoort. Laatstgenoemde is weer familie van bedektzadige planten, deze familie heeft talrijke toxische planten. Sommigen daarvan worden als medicijn gebruikt. 
De Pepino komt van oorsprong uit de gebergte van Peru en Colombia en wordt door de lokale bevolking ook wel meloenpeer genoemd. De plant kan maar maximaal 1 meter hoog worden en daarom is het eerder een struik dan een boom te noemen. De vruchten worden ongeveer 7 centimeter lang en degene die het heel goed doen kunnen zelfs een lengte bereiken van wel 10 tot 20 centimeter!

De Pepino heeft een doorsnede van 5 tot 10 centimeter en is niet alleen erg lekker, maar heeft ook een bijzonder uiterlijk, namelijk eivormig met een dunne schil. Ook de schil is bijzonder. Crèmekleurig tot citroengeel met donkerrode tot lila strepen. Het vruchtvlees is zacht en smakelijk en geel van kleur en bevat in het midden kleine pitjes (pitloze soorten bestaan ook). De twee recepten, te lezen in dit artikel, met deze vrucht zijn gemakkelijk, snel klaar, ontzettend lekker en het proberen waard!

Hoe kun je de Pepino toepassen

Wanneer is een Pepino rijp

Als de vrucht bij een zachte vingerdruk meegeeft en de schil is crèmekleurig of citroengeel kan de Pepino gegeten worden. De kern is zoetig van smaak en proeft naar peer en meloen. Pepino’s zijn in de periode maart t/m mei te verkrijgen. Ze worden uit Nieuw-Zeeland, op de Canarische Eilanden en Chili geïmporteerd. 

Het bewaren van de Pepino

Als de Pepino nog enigszins groen is kan deze nog goed narijpen bij kamertemperatuur. Rijpe Pepino’s  kunnen op een koele plaats van ongeveer 12 ° bewaard worden, maar ook in de koelkast.  

Hoe bereid je een Pepino

Net als bij een appel is een Pepino voor het gebruik te schillen. Vervolgens halveren en de kern verwijderen. Het vruchtvlees kan in schijfjes gesneden worden. Om het nog lekkerder te maken kan er een likeur naar keuze overheen gedruppeld worden.  Net als een opengesneden avocado kleurt het vruchtvlees snel bruin. Dit is te verhelpen door er citroensap overheen te sprenkelen. Het vullen van halve Pepino’s gaat zeer goed en het ziet er gezellig uit.   

Hoe te serveren:

  1. Als voorgerecht gevuld met krab- of vleessalade;
  2. Als nagerecht gevuld met fruitsalade;
  3. Besprenkelen met likeur, gevuld met ijs;
  4. In een milkshake.

Recept: Pepino met champignons

(Voorgerecht, 2 personen)

Wat heb je nodig?

  • 200 gram champignons
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout en peper
  • 1 Pepino
  • 2 eetlepels geklopte room
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel cognac
  • 8 blaadjes sla
  • Paprikapoeder

Hoe maak je het?

We beginnen met het schoonmaken van de champignons. Dit kan met een droog borsteltje of een keukendoekje. Snijd daarna een plakje van het voetje. Doe de champignons in een steelpan met de citroensap, zout en peper en wat water. Breng dit mengsel aan de kook en laat het nog 5 tot 7 minuten zachtjes door koken. De pan af en toe schudden.

Ondertussen kun je het vruchtvlees van de Pepino in stukjes snijden. Neem de champignons van het vuur en schep dan de Pepino blokjes er doorheen. Van de room, mayonaise, tomatenpuree, chilipoeder en de cognac maak je een sausje.

Leg de gewassen en gedroogde slablaadjes op 4 gebaksbordjes en verdeel het Pepino-champignonmengsel erover. Giet het sausje erover en garneer het gerecht met een beetje paprikapoeder.

Recept: Pepino met citroenvla

(Nagerecht of als ontbijt, 2 personen)

Wat heb je nodig?

  • 4 deciliter vanillevla
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 Pepino

Hoe maak je het?

De vanillevla mengen met de citroensap. Daarna de Pepino schillen, doormidden snijden en alle zaadjes verwijderen. Het vruchtvlees in plakjes snijden en verdelen over 2 bordjes. Giet hierover de citroenvla.

Smakelijk eten!

 

  • Bron afbeeldingen: Wikimedia.Commons, Pepino - thue, Pepinostruik - Rob Hille.
  • Bron artikel: promotieburo groenten en fruit, Den Haag, Naturespride en Wikipedia.org.