Wat kan men vertellen over mandarijntjes

Mijn naam is mandarijntje

Tot grote vreugde van de kinderen heeft de Sint ook dit jaar zijn rugzak volgepropt met mandarijntjes. Het gezonde snoepgoed verschaft de kinderen evenveel genot als van het speelgoed dat ze krijgen. Alhoewel mandarijntjes wintervruchten zijn, brengen ze toch de zomer in huis.

Mandarijntjes brengen de zomer in huis

Mandarijntjes worden geoogst van oktober tot en met februari, worden geteelt in Zuid- Afrika,  Brazilië, Uruguay, Italië, Argentinië, Griekenland, Spanje, Noord- Afrika, Marokko, Peru en Mexico. De mandarijn kent zijn oorsprong in China, waar hij vroeger alleeen bestemd was voor de rijken. Hij gold daar immers als een soort van delicatesse, en was dus voor de gewone man te duur. Het zijn Arabische handelaren die deze zoete vrucht meebrachten naar Italië. Rond de negentiende eeuw deed hij zijn intrede in Europa.

Herkomst

Er zijn verschillende meningen over de herkomst van de mandarijn, de ene mening is al aannemelijker dan de andere. Zeker is dat deze vrucht de meest favoriete fruitsoort was in China, bij de hoogste staatsambtenaren "de mandarijnen". De naam mandarijn zou afgeleid zijn van het eiland Mandara, het huidige Mauritius. En de clementine, één van de bekendste mandarijnsoorten zou dan weer afgeleid zijn van de naam Pierre Clément. Deze franse missionaris zou in het begin van de negentiende eeuw in Algerië een nieuwe soort gecreëerd hebben, door een mandarijnboom te kruisen met een pomeransboom.

Het verhaal is echter niet geloofwaardig, alleen al door het feit van de genetische samenstelling van de clementine. Waarschijnlijk is deze clementine afkomstig uit China, net als alle andere mandarijnsoorten.

Lekker en gemakkelijk

Dat kinderen er verlekkert op zijn, komt door de zoete smaak, zijn losse schil maakt hem heel makkelijk en gebruiksvriendelijk. Het is dus geen toeval dat de Sint zijn rugzak volpropt, hij wil immers dat alle kinderen genieten van gezonde zoetigheid. De mandarijn leent zich ook uitstekend bij gerechten zoals bij pasta, zalm, kalfsgebraad, schaaldieren of een bereiding bij eend. Zelfs de schil kan verwerkt worden in een stoofschotel. De sappigste mandarijnen zijn ook de zwaarste mandarijnen, let wel dat je mandarijnen met een beschadigde schil of een beschimmelde schil links laat liggen. Mandarijnen kan je best koel bewaren bij een temperatuur van 12 graden celcius. 

Gezond

Twee mandarijnen zijn goed voor de helft van onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Ze hebben een caloriewaarde van zestien per mandarijn. Calcium versterkt je botten, magnesium en ijzer zijn ook ruimschoots aanwezig. Mandarijnen zouden zelfs het risico op ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten verkleinen. Dit zou komen door de aanwezigheid van caroteen, die in ons lichaam wordt omgezet in vitaminens die dan de schadelijke werking van de vrije radicalen neutraliseren.

Op tijd en stond een mandarijntje in de mond zou zelfs goed zijn tegen slaaploosheid en maagklachten. Klinkt allemaal fantastisch, maar verwacht nou ook geen wonderen. Als laatste: mandarijnolie wordt gebruikt voor de verzorgingsprodukten van kinderen.

Tot slot: Witloof met eend en mandarijn (Giovani Oosters)

Ingrediënten                         

  • 4 stronken witloof| 5 mandarijnen| 2 dl sinaasappelsap| vanillestok| steranijs| 2 plakken peperkoek| 1 eend

Bereiding

  1. Snijd dunne plakken van één mandarijn, bestrooi met bloemsuiker en laat drogen in de oven op 83°.

  2. Snijd van de rest van de mandarijnen partjes door ze te schillen tot op het vruchtvlees (onder het witte laagje) en dan de partjes eruit te snijden.

  3. Breng het sinaasappelsap aan de kook met de in twee gesneden vanille stok en steranijs. Snijd de witloof in de lengte door midden en laat garen in het sinaasappelmengsel.

  4. Haal de filets van de eend en haal het vlees van de beentjes. Maak ruitvormige inkepingen in het vet van de eend. Bak ze goudbruin aan de vetzijde met een klein beetje boter, kruid met Maaslands kruidenzout, draai om en laat nog gedurende 1 min bruin bakken. Haal uit de pan en zet gedurende een 12 min in een voorverwarmde oven op 120°. Laat rustig verder garen. Haal uit de oven en laat nog even rusten onder aluminium folie.

  5. Deglaceer de pan met het vocht van het witloof.

  6. Maak een crumble van de peperkoek door deze te bakken, te laten drogen en dan grof te malen met een vijzel.

  7. Serveer de eendenborst met de gedroogde mandarijnen, mandarijnpartjes, witloof en crumble van peperkoek.

  8. Basisbereiding: Gekarameliseerd witloof : Snijd de witloof grof in stukken, haal de harde delen eruit alvorens te bakken. Bak goudbruin, voeg rietsuiker toe en laat even karamelliseren, blus met appelazijn en werk eventueel af met een theelepel graanmosterd en verse truffel…..dit kan je perfect serveren met een plak rauwe ganzenlever.

Bron; koken.vtm