Asperges lekker en gezond
Inleiding
Het aspergeseizoen is weer volop gestart, en met de zachte voorjaarstemperaturen ziet het ernaar uit dat het dit jaar een uitzonderlijk aspergeseizoen wordt. Nog tot Sint- Jan of 24 juni, kunnen weer volop asperges gestoken worden. Deze typische voorjaarsgroenten is, dankzij de geforceerde serreteelt, eigenlijk een gans jaar verkrijgbaar. Wat is nu het verschil tussen de klassieke witte en de groene asperge, en welk effect heeft het eten van asperges op onze gezondheid?
Aristocraten onder de groenten
Asperges zijn ongetwijfeld de aristocraten onder de groenten. Asperges zijn een culinaire lekkernij, die zelfs de meest verwende lekkerbek doet waterdanden. Aanvankelijk was de asperge een wilde plant, die zomaar in het kreupelhout groeide. Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschieten. Nu kennen we ze als een culinaire voltreffer. Een slanke witte wortelstok die, via tijdrovende handenarbeid en met de meeste zorg, wordt geoogst.
Witte asperges groeien in het donker
Er zijn twee soorten asperges. De witte en de groene variant. Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed, en dus volledig in het donker. Op die manier behouden ze perfect hun oorspronkelijk, witte kleur. Het oogsten van de witte asperges is pure handenarbeid, en dus erg arbeidsintensief. Ze worden met de meeste zorg geoogst. Dat is nodig om al hun kwaliteiten zoveel mogelijk te behouden. Het oogsten van de witte asperges gebeurt nog voor ze de kans krijgen door de opgehoopte aarde naar het zonlicht toe te groeien.
Groene asperges groeien bovengronds en zijn minder smaakvol
Fijnproevers geven de voorkeur aan witte asperges. De groene variant is nochtans afkomstig van dezelfde aspergeplant. Groene asperge worden bovengronds geteeld. Deze aangepaste teeltwijze zorgt voor de typisch groene en paarse kleur. Deze groene en paarse asperges vragen veel minder zorgen dan de witte variant. Ze missen dan ook de typisch verfijnde smaak van de witte asperge. De stengels van de groene asperge zijn, in tegenstelling met de witte aspergesoort niet vlezig, maar behouden hun oorspronkelijke, frisse malsheid.
Milieuvriendelijke teelt
Asperges worden vandaag milieuvriendelijk geteelt, waardoor hun hoge kwaliteit steeds gewaarborgd blijft. Kwaliteitsvolle asperges hebben kaarsrechts stengels, zijn wit of ivoor van kleur zonder de minste bruine verkleuring of roze tint. De kopjes van verse asperges zijn vast en onbeschadigd. De onderkant van de asperge is recht, glad en steeds op gelijke lengte afgesneden.
Verse asperges maken piepend geluid
Wanneer weten we nu wanneer we met verse asperges te doen hebben? Volgens kenners maken verse asperges, wanneer we de stengels tegen elkaar wrijven, een piepend geluid. Verse vollegrond asperges zijn ook te herkennen aan hun mooie blanke kleur. De onderkant van de asperge mag nooit houterig aanvoelen.
Asperges blijven niet lang vers
Aspereges blijven inderdaad niet lang vers en zijn in de koelkast omper drie dagen houdbaar. Ze blijven het best bewaard in een vochtig milieu, bijvoorbeeld in een vochtige doek, op een koele en donkere plaats. Met hun voeten in het water behouden ze hun maximale versheid. Ingevroren kunnen we onze asperges een negental maanden bewaren. Voordat we ze in de diepvrizer opbergen blanceheren we onze asperges. Bij voorkeur samen met het kookvocht invriezen.
Asperges zijn calorie- arm
Asperges zijn een schitterende groente voor hen die in een korte tijdspanne enkele overbodige kilo's kwijt willen. Ze zijn inderdaad calorie- arm. Honderd gram asperges zijn goed voor amper zestien caloriën. Ze zijn verder rijk aan vezels en mineralen als kalium, calcium en ijzer en bevatten hoge concentraties aan vitamines B en C.
Asperges op zijn Vlaams
Het befaamde Asperges op zijn Vlaams zijn een culinair hoogstaand aspergerecept, dat alle lekkerbekken weet te bekoren. Ze worden opgediend met verkruimeld en hardgekookt ei, gesmolten boter en fijn gesneden peterselie. Klassiek hier is ook het opdienen met mousselinesaus, grijze noordzeegarnalen of gedroogde ham.
- Ingrediënten voor vier personen: vierentwintig asperges, vier hardgekookte eieren, honderd gram roomboter, vier eetlepels fijngehakte peterselie, peper en zout.
- Bereidingswijze: Schil de asperges, kook ze beetgaar in lichtjes gezouten water, en laat ze uitlekken.
- Laat de boter smelten, afschuimen en op smaak brengen met peper en zout. Schik de asperges op een schotel. Opdienen als hierboven aangegeven. Smakelijk.