Waarom zijn bananen krom
Bananen
"Waarom zijn bananen krom?", is een veelgestelde vraag die je vele mensen vaak hoort stellen. Om hierop nu antwoord te geven zal ik eerst uitleggen wat een banaan precies en wat voor soorten bananen er zijn. Daarna zal ik je een antwoord geven op deze zeer vaak gestelde vraag.
De banaan
Een banaan is een langwerpige, licht gebogen vrucht, in onrijpe toestand groen van kleur en in rijpe toestand normaal gesproken geel van kleur, die afkomstig is van de bananenplant. In Suriname spreekt men van bacove als het om de vrucht gaat die rechtstreeks uit de schil gegeten kan worden en van banaan als het om groene bakbananen gaat. In Indische gerechten wordt de banaan meestal pisang genoemd, dit is het Maleisische woord voor de vrucht.
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, het is één van `s werelds grootste kruiden. Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Maar volgens de culinaire definitie is het toch echt een vrucht, omdat de banaan zo wel als nagerecht dan wel als tussendoortje kan worden gegeten.
Bananen groeien in een tros van wel 50 kg aan een bananenplant. Alle bananen in zo'n tros zijn tegelijk rijp, en nadat ze rijp zijn niet lang houdbaar. Daarom worden de bananen voor export naar andere landen onrijp geoogst en verpakt in dozen waarin trossen zitten van ongeveer 18 kilo. Binnen 48 uur na het oogsten worden de bananen in gekoelde schepen geladen en onder andere in 2-4 weken naar Europa gebracht.
Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten bananen, waarvan in Nederland de meest gebruikte banaan een vrucht is van het ras Giant Cavendish, met name van de kloon Valery, die vers kan worden gegeten. Maar in tegenstelling tot hier in Nederland worden in veel tropische landen bananen gebruikt die eerst moeten worden gebakken en die dan zo in maaltijden worden verwerkt.
Andere opvallende soorten bananen zijn:
- De appelbanaan
- De rode banaan
- De babybanaan
- De golden banaan
- De bakbaan
Ook wordt er van bananen de groene alcoholische drank Pisang Ambon gemaakt en bestaat er de zogernaam bananenchips (gedroogte dunne schijfjes bananen, vaak met een dun suikerlaagje omhulselt).
Waarom zijn bananen krom?
Men denkt vaak dat net als alle planten groeien, bananen ook in de richting van het licht groeien. Maar zo zit het niet helemaal. De bananen zitten namelijk bovenaan de steel vast. Als ze groeien zorgt de zwaartekracht ervoor dat de bloemtros met bananen naar beneden groeit, maar de onderkant van een banaan richt zich naar boven (negatieve geotropie) de onderkant van de banaan wil dus naar boven blijven groeien. Heel toevallig is dit meestal in de zelfde richting als waar de zon vandaan komt.
Toch heeft een banaan wel voldoende zon nodig om te kunnen groeien, en dus krom te worden. Een bananenplant heeft geen stam maar een soort cilinder van bladeren. Daar groeit een bloemknop aan. Deze knop bevat wel 100 bloemen, en elke bloem wordt een banaan. De bananenplant heeft veel zon nodig, maar de bladeren houden de zon tegen. Hierdoor zijn de bananen nog recht.
Als de bladeren gaan vallen zie je pas verschil. Onderaan zijn de bananen nog recht, maar bovenaan waar de bladeren weg zijn, groeit de onderkant naar boven toe en beginnen de bananen krom te worden.