Hoe maak ik lekkere en gezonde gerechten met pompoen
Inleiding
Hoe maak ik lekkere én gezonde gerechten met pompoen? Zijn er nog dergelijke gerechten die nog eenvoudig te bereiden zijn ook? En zijn er dan verschillende soorten pompoenen ,en wat is hun invloed op onze gezondheid? En is de pompoen voor iedereen even gezond?
Zeer oud cultuurgewas
Pompoenen worden door velen nog teveel als een tweederangsgroente beschouwd. Ten onrechte, want de pompoen is zowel in de keuken als in ons medicijnkastje een bijzonder dankbare vrucht.
De pompoen zoals we die vandaag kennen, is een zeer oud cultuurgewas. Inderdaad, in zowel Midden-als Zuid-Amerika werden reeds pompoenen gekweekt tussen vierduizend en zevenduizend voor Christus. In de zestiende eeuw werd de pompoen voor de eerste keer in Europa ingevoerd. Deze opvallende vrucht maakt deel uit van het geslacht Cucurbita , dat in totaal zo een dozijn verschillende pompoenen telt.
De Butternut voor in de keuken
Hoe groter de pompoen, hoe beter om dienst te doen als siervrucht. Hou er echter wél rekening mee dat dergeljke grote exemplaren niet in de keuken bruikbaar zijn. De Butternut-, Uchicuri, Red Curi, Smale Sugar en de Sweet Dumpling, de kleine broertjes van de Butternut, zijn dat dan weer wél. Daar waar hun grotere broer gemakkelijk tot maar liefst zeventig kilo haalt op de weegchaal, wegen de typisch keukenpompoenen maximum zo'n drie kilo. Ook Lady Godiva of de oliepompoen is in de keuken een bijzonder graag geziene gast. Deze oliepompoen wordt door de liefhebbers hoofdzakelijk om zijn pitten geteeld. Elke vrucht bevat maar liefst zo'n tweehonderd gram van deze pitten. Ze zijn beter bekend als de groene zaadjes op onze ontbijtbroodjes. Ze worden ook meer en meer geserveerd als borrelnootjes én als afwerking bij vele slaschotels.
Oliepompoen échte lekkernij
Niet alleen deze kleine pompoensoorten worden in verschillende gerechten gebruikt. De oliehoudende, geroosterde zaden van de pompoen zijn een échte lekkernij en worden door kenners ook meer en meer als tussendoortje gewaardeerd.
Naast deze oliehoudende pompoenen zijn ook de jonge steelpompoenen van de pompoenbloem eetbaar.Zo wordt in Mexico deze bloem dikwijls gebruikt in de keuken, als garniering of decoratie van typisch, Mexicaanse gerechten.
Deze pompoenbloem heeft van nature een opvallend zachte smaak en kan voor allerlei doeleinden in de keuken worden gebruikt. Deze pompoen wordt hoofdzakelijk gevuld met vis of vlees of voorzien van een deeglaagje, alvorens gefrituurd te worden.
Pompoenjam en kastanjepompoen
Jonge vruchten met een gewicht dat schommelt tussen vijf en tien kilo, zijn dan weer uiterst geschikt voor het maken van lekkere pompoenjam. Net als de komkommer, de courgette en de augurk, zijn deze jonge pompoenen ook een ideale smaakmaker in verschillende salades. Hier is de Goliath het meest voor geschikt. Japanse rassen halen op hun beurt een gewicht dat varieert tussen twee en vier kilo en hebben een uiterst verfijnde smaak. De Hokkaido is zo een Japanse pompoen, oranje gekleurd met zeer stevig vruchtvlees en een opvallend zoete smaak. De kastanjepompoen is dan weer een groene pompoen met een erg pittige smaak, die aan de tamme kastanje doet denken en over een sterk en okerkleurig vruchtvlees beschikt.
Patissons heerlijk bij vis en in stoofvlees
Een andere, en voor de keuken erg dankbare pompoenvariant is de patisson, eveneens familie van de Cucurbita. Deze pompoen is niet klimmend, de vruchten worden zo'n twintig centimeter groot en zijn wit, geel of lichtgroen van kleur. De patisson is schotelvormig met een opvallend gelobde land. Hun vruchtvlees is licht van kleur en lijkt opvallend op dat van courgette. Deze pompoensoort is uiterst geschikt om op te vullen met zowel vis als vlees, ze zijn lekker in verschillende stoofschotels of in soepen. Ze laten zich ook prima inschakelen in bloemstukken.
Spaghettipompoen
Een andere en eveneens fel opgemerkt exemplaar is de spaghettipompoen, met langwerpige en bleekgele vruchten. Maar het is hier opletten geblazen. Kies hier steeds voor jonge exemplaren, zij hebben immers de meest verfijnde smaak. Het gekookte vruchtvlees lijkt veel op spaghetti en kan dan ook als zodanig gebruikt worden.
De eikelpompoen is dan weer een klein en hartvormig exemplaar met een diepgroene of oranje kleur of en megsel van beiden, en wordt geschild in plakken of in zijn geheel gebakken.
POMPOENTAART MET APPELTJES EN RIJST MET KANEEL
Ingrediënten voor vier personen: 400 gram pompoen, twee geschilde en geraspte appels, 75 gram basmati-rijst, 50 gram gesmolten boter, 150 gram kristalsuiker, 50 gram amandelpoeder, 2 theelepels kaneelpoeder, de geraspte schil van één limoen, 75 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, 2 gesplitste eieren, een snuifje zout, 2 dl half opgeklopte room, suiker en kaneelpoeder.
Bereiding: Verwarm de oven op 180°. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij hem in blokjes. Vet een bakvorm in en kook de rijst. Doe de blokjes pompoen met de boter in een pan en laat alles gedurende één kwartiertje stoven, tot de pompoen gaar is. Stamp alles fijn en voeg er het zout aan toe. Meng er de rijst, het amandelpoeder, de geraspte appels en de schil van de limoen onder. Laat alles enige tijd afkoelen en roer er nadien zowel de bloem als het bakpoeder door. Klop in een kom de eierdooiers met suiker tot ze licht en schuimig zijn en schep dit door het mengsel. Klop de eiwitten stijf en schep ze er voorzichtig door. Giet het deeg in een bakvorm en bak gedurende een 45-tal minuten. Serveer de pompoentaart met licht opgeklopte room en kaneelpoeder.
Pompoensoep
Ingrediënten voor vier personen: 600 gram pompoen in blokjes, zonder schil en pitjes, één fijngesneden ajuin, een geschilde en in blokjes gesneden wortel, een takje selder, twee aardappelen, 100 ml volle melk, boter, peper en zout, 2 liter water, drie eetlepels fijngehakte peterselie, drie kippenbouillonblokjes.
Bereiding: Verwarm de boter in een soepketel en fruit hierin ook de ajuin. Voeg er de wortel, de selder, aardappelen en de pompoen toe en fruit alles nog even mee. Doe er het water en de bouillonblokjes bij en breng alles aan de kook. Laat twintig minuutjes doorkoken en mix de soep. Doe er de melk bij, breng op smaak met peper en zout en werk af met de fijngehakte peterselie.
Lamsragout met pompoen
Ingrediënten voor vier personen: 600 gram lamsschouder, 300 gram korrelrijst, een pompoen, twee blokjes groentebouillon, een zakje saffraandraadjes, twee fijngehakte uien, vijftig gram rozijnen, vijf gram fijne suiker, 75 gram amandelsnippers, peper en zout, nootmuskaat, een snuifje kaneel, een preistengel en twee soeplepels olijfolie.
Bereiding: Laat de saffraandraadjes weken in dubbel zoveel water als het volume rijst. Snij de bovenkant van de pompoen en hol hem uit. Verwijder zowel de draden als de zaden en snij het vruchtvlees in blokjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak er de stukjes lamsvlees in. Doe er de uien bij en laat ze lichtjes kleuren. Giet er één liter water bij, voeg er de suiker aan toe en laat alles 45 minuten zachtjes stoven op een laag vuurtje.
Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan. Doe er de rijst, de rozijnen en de in ringen gesneden prei bij. Overgiet met het saffraanwater, kruid alles met peper en zout, breng verder op smaak met kaneel en de nootmuskaat. Laat de ragout nog één kwartiertje lichtjes stoven. Voeg er de stukjes pompoen en de geroosterde amandelsnippers aan toe en laat alles nog eens een tiental minuten stover. Serveer de ragout in de holle pompoen. Smakelijk...!