Waterkers en je gezondheid
Inleiding
De positieve werking van veel planten wordt onderschat. Veel mensen zijn zich niet bewust van de invloed van planten op de gezondheid. Dit geldt ook voor de waterkers. Via dit artikel over de waterkers wil ik daar meer bekendheid aan geven.
Wat is een waterkers?
De waterkers is een geslacht van kruidachtige planten uit de kruisbloemenfamilie. Het zijn planten die meestal op zeer vochtige plaatsen groeien. De waterkers bevat ongeveer tachtig soorten. Je kunt de waterkers over de hele wereld vinden, behalve in Antarctica. Sommige waterkers soorten zijn eetbaar en hebben een peperige smaak. De witte waterkers wordt meestal onder de naam 'waterkers' als groente in de handel gebracht. Het is niet aangeraden om de waterkers uit de natuur te plukken omdat hij besmet kan zijn met schapenmiltvuur. Met de gekweekte waterkers is er niets aan de hand.
Waterkers en je gezondheid!
Waterkers is zo uniek omwille van de hoge gehaltes glucosinolaat. Waterkers verhoogt de weerstand van het lichaam tegen bepaalde kankerveroorzakende stoffen. Meer dan 50 wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat dit stofje in de waterkers niet alleen de ontwikkeling van kanker sterk afremt, maar dat het ook in staat is om kankercellen te elimineren en de omzetting van kankerveroorzakende stoffen in carcinogenen te verhinderen. Bovendien stimuleert glucosinolaat de enzymatische activiteit bij de ontgifting van carcinogenen.
Over het algemeen wordt er vanuit gegaan dat de beschermende werking van de waterkers betrekking heeft op kanker van de longen en het spijsverteringskanaal.
Hiernaast is de waterkers een caloriearme groente en rijk aan ijzer, calcium, vitamine A en C. Bovendien heeft waterkers een gunstige werking op de hoge bloeddruk. Waterkers heeft een bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking en helpt om de eetlust op te wekken. De groene blaadjes zijn rijk aan zwavel, wat een gunstig effect heeft op de huid, het haar en de nagels.
Hoe gebruik je de waterkers?
Je mag de waterkers alleen gebruiken als hij vers is. Het vers geperste sap kan verdunt gebruikt worden door mensen met klieraandoeningen. Het sap van de waterkers doet ook dienst als bloedzuiverende siroop voor kinderen. Mensen met haaruitval kunnen dit tegengaan door de hoofdhuid in te masseren met waterkerssap. Een uitstekend middel tegen sproeten is een masker van waterkersblaadjes. Tenslotte kun je waterkers mengen met kropsla en dit is een uitstekend middel tegen waterzucht en klier- en leveraandoeningen. Men mag de waterkers nooit te lang gebruiken, dit geeft irritatie aan de nieren. Verder is het gebruik van waterkers verboden tijdens de zwangerschap.
Tenslotte nog een recept met waterkers
Waterkerssoep:
- 1 prei in ringen
- 2 fijngehakte stengels bleekselderij
- 1 fijngehakt uitje
- 1 grote, kruimige aardappel
- 1/2 l water
- 1 blokje bouillon
- 50 g waterkers
- peper en zout
- mespunt versgemalen nootmuskaat
10. 2 el slagroom.
Schil de aardappel, kook hem gaar en snij hem in blokjes. Doe alles behalve de slagroom in een pan (hou een mooi plukje waterkers achter) en laat het 10 minuten koken. Pureer het mengsel met de staafmixer. Maak de soep af met peper, zout en nootmuskaat, roer de room erdoor en garneer met waterkers.