Wat is gember

Gember

Verse gember is een vlezige vertakte wortelstok en ziet er alles behalve smakelijk uit. De lelijke knol wordt in de oosterse keuken vaak gebruikt als specerij en heeft een scherpe maar aangename smaak. Ook hier kent gember meer en meer succes. De mogelijkheden deze specerij biedt zijn dan ook heel divers.

Eigenschappen

Gember wordt in het Oosten al ruim 3000 jaar geteeld. De ontdekkingsreiziger Marco Polo zou voor het eerst een lading gember ingevoerd hebben in Europa. Gember wordt tegenwoordig in veel landen gekweekt, al blijven India en China de grootste producenten. Vanwege de populariteit van de plant wordt ze massaal uitgevoerd naar Europa, Amerika en de Arabische wereld.

De scherpe, bijna pikante, smaak van gember wordt veroorzaakt door de chemische verbindingen shogaol en gingerol. Je kan gember zowel vers, gedroogd als gekonfijt eten. De schil is niet eetbaar, je gebruikt het gele, vlezige vruchtvlees.

De wortelstok van de gember is een verdikte stengel. De stengel bevat suikers, gommen, balsems en oliën. De geurstof en het aroma van gember wordt daarom ook gebruikt door de parfumindustrie.

Wil je zelf gember kweken dan kan dat. Je moet daarvoor verse wortelstok potten in gewone potgrond en binnen op een warme plek zetten. De groeipunten aan het einde van elke vertakking van de wortelstok zullen snel uitlopen. Aan de verdikte stengel ontstaan lange slanke bladeren waardoor gember een grasachig uiterlijk krijgt.

Medicatie

De Arabieren gebruikten vaak gember in de geneeskunde. Zo kookten ze gember met zout om bronchitis te bestrijden. Gembersap werd dan weer gebruikt als oogdruppels om pijnlijke ogen te kalmeren. Medicijnen met gemberextract zouden helpen tegen maagzuur en verstopping. Gember zou ook een verwarmend effect hebben en de bloedsomloop stimuleren. Daarom zegt men soms dat gember het libido verhoogt.

Mogelijkheden in de keuken

Gemberbier

"Ginger ale" of gemberbier raakte vooral bekend dankzij de frisdrank 'Canada dry'. Deze verfrissende, niet alcoholische, drank wordt gemaakt uit water, suiker, citroensap, gember en honing. Maar je kan gember ook creatief gebruiken in allerhande cocktails.

Gemberkoek

"Ginger bread" of gemberkoek wordt vooral gegeten bij het ontbijt of gewoon als tussendoortje. De wortelstok van de gember wordt samen met anijs gebruikt als smaakmaker. Andere varianten met gember zoals gebak, cake, brood of speculaas zijn ook mogelijk.

Kruiden

Het meest wordt gember gewoon als smaakversterker in een gerecht gebruikt. Zijn pittige smaak zal goed doorsmaken dus doseren is wel belangrijk. Het is belangrijk dat de gember niet is uitgedroogd. De wortel moet stevig en niet gerimpeld zijn als je hem koopt. Gember vind je tegenwoordig in de meeste supermarkten. Na het schillen moet je de gember raspen, fijnsnijden of in heel dunne plakjes snijden voor gebruik. Gember past perfect bij kerriegerechten, vis- en gevogelte, wokschotels, schaaldieren en zeevruchten. We geven je als tip nog een heerlijk voorgerechtje mee.

Kooktip

Dit voorgerechtje is snel klaar en brengt de zomer je huiskamer in. Voor 4 personen heb je volgende ingrediënten nodig:

  • olijfolie
  • 1 stuk gember, ter grootte van je duim
  • 2 teentje knoflook
  • 2 verse rode pepers
  • 16 scampi's of reuzengarnalen
  • 1 citroen
  • verse bladpeterselie
  • 1 snede ciabattabrood per persoon

Neem een grote pan of wok en verhit met 4 eetlepels olie. Bak de garnalen aan met de fijngesneden gember, knoflook en pepertjes. Bak dit 3 minuten aan, zet het vuur wat lager en blus met het sap van 1 citroen. Voeg dan de fijngesneden peterselie toe en een scheut extra olijfolie. Je krijgt daardoor een sappige saus. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de garnalen op een stuk geroosterd ciabattabrood. Ik gebruik ook vaak gewoon wit toastbrood, dit is ideaal om het lekkere sap mee op te soppen. Schenk er een koele witte wijn bij om de scherpe smaak wat te blussen.