Gescharrel met scharrelei salade
Salades van scharreleieren
De bekende fabrikant van het merk JOHMA brengt een zogenaamde scharrelei-salade op de markt. Door rechtzaken rond merkenrecht en andere intellectuele eigendom te volgen, leer je altijd wel wat: onder andere wat er werkelijk in de producten zit. En dat is niet altijd wat wij zo maar voor waarheid aannemen aan de hand van de naam of wat de verpakking beweert!
Scharrelen mag, moet?
- Het gebruik van de benaming scharrelei-salade was eerder al een punt van discussie, en ook dit jaar niet onomstreden.
- De Stichting Wakker Dier heeft namelijk in april 2008 bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen de merkhouder van JOHMA omdat zij van mening was dat het gebruik van de aanduiding 'scharrelei-salade' misleidend zou zijn voor de consument. De salades worden uitdrukkelijk als scharrelei-salade gepresenteerd terwijl er ook eieren uit een legbatterij in zijn verwerkt. Er worden immers ook eierdooiers toegevoegd afkomstig van zogenaamde legbatterijkippen, aldus de etikettering.
- Kritiek van Wakker Dier : nu het een feit is dat 88% van de consumenten de voorkeur geeft aan producten waarin scharreleieren zijn verwerkt, moet deze consument erop kunnen vertrouwen dat in scharrelei-salade uitsluitend scharreleieren zitten. Kortom, men eist een verbod van het voeren van de benaming scharrelei-salade.
- De Reclame Code Commissie: kan dit bezwaar niet delen. JOHMA claimt niet dat uitsluitend scharreleieren in het product zijn verwerkt. Bovendien, we zijn met zijn allen toch ook niet gek! De gemiddelde geïnformeerde, voorzichtige en oplettende consument zal (aldus de Reclame Code Commissie) kennis nemen van de ingrediënten zoals die vermeld worden op de verpakking en begrijpen welke de samenstelling van de scharrelei-salade is. Het feit dat een klein deel van de ondersteunende ingrediënten bestaat uit eigeel van legbatterijkippen betekent niet dat het beweren dat het om scharrelei-salade gaat, is misleidend is.
Conclusie
Het begrip 'misleidend' bij reclame is vaag. Niet geheel volledige informatie is niet per definitie misleidend afhankelijk van het kennisniveau van de gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende consument. Hopelijk hoort u daar bij!
Artikel gepubliceerd met toestemmng van mevr. Mr. A. Laarman.