Koude voorgerechten of hors d'oeuvres

Inleiding

Een hors d'oeuvre is een koud voorgerecht. Als u bij het geven van een diner een mooie, kleurrijke hors d'oeuvre of tafel kunt brengen, kan de maaltijd al voor een groot gedeelte als geslaagd worden gezien. Niet alleen bij een diner, maar ook bij een uitgebreide koffietafel en zelfs bij een huiselijke lunch zal men wel eens gebruikmaken van een feestelijke koude schotel.

Eindeloos variëren

Hoofdzaak is echter niet het wát maar het hóe van de samenstelling: het hoeven niet per sé zulke fijne gerechtjes te zijn, het komt meer op verscheidenheid en vooral kleurrijkheid en fleur van het geheel aan. Kleur en fleur krijgt u al gauw als je in diverse schaaltjes van een hors d'oeuvre-schotel allerlei gerechten rangschikt, die mooi tegen elkaar afsteken wat hun uiterlijk betreft.

Grote gezelschappen

Moeilijker wordt het wanneer een hors d'oeuvre voor een groot gezelschap is bestemd, want dan zijn kleine bakjes al gauw te klein en kan men dan ook beter grote vleesschalen gebruiken, waarop men zelf vakken kan verdelen door middel van een of ander onderdeel van de hors d'oeuvre zelf, bijvoorbeeld met gevulde eieren, kaastruffels en belegde toaastjes.

Wat hoort er nog bij?

  • Om de hors d'oeuvre helemaal compleet te maken serveert u, op afzonderlijke schaaltjes, geroosterd brood met boterballetjes. Dit brood is zeer smakelijk wanneer het warm wordt geserveerd, maar dat kan in de praktijk helaas niet altijd. Men kan ook een grote toast opdienen, kant en klaar verpakt verkrijgbaar, in plaats van geroosterd casinobrood.
  • Boterballetjes maakt men met behulp van een zgn. aardappelmoule (een rond, ijzeren lepeltje voor het boren van kleine aardappeltjes) en een stuk harde boter. Het kan ook met behulp van twee in koud water gedoopte boterspaantjes, wat echter meer bereidingstijd kost.
  • Ook kan men, zonder deze hulpmiddelen, de boter eerst in een verwarmde kom roeren tot een zalfachtige massa, om er daarna, door middel van een spuitzak met een grof gekarteld spuitje, figuren van te spuiten. Tot slot kan men de balletjes met fijngehakte peterselie bestrooien of met wat takjes krulpeterselie garneren, om het geheel wat op fleur te brengen.



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden