Hoe maak je lasagne
Inleiding
Wie aan Italiaans eten denkt, denkt automatisch Ipizza, pasta en lasagne! Lasagne is een van de meest bekende gerechten afkomstig uit Italië, maar het is onder de Nederlanders ook een populair gerecht dat steeds vaker gegeten wordt. Veel Nederlanders weten echter niet hoe ze traditionele lasagne moeten maken en gebruiken daarom vaak een saus in poedervorm uit een pak. In dit recept wordt een eigen lasagnesaus gemaakt, maar er worden wel voorgekookte lasagnebladeren gebruikt. Maar hoe maak je eigenlijk lasagne?
Benodigdheden
Ingrediënten (voor ongeveer 4 personen)
- één witte ui
- 3 teentjes knofloop
- Italiaanse kruiden (uit een potje of vers)
- 500 gram rundergehakt
- sambal naar eigen smaak
- één laurierblaadje
- 50 gram bloem
- 3 kleine blikjes tomatenpuree
- één pak voorgekookte lasagnevellen
- één blik gepelde tomaten
- één pak gezeefde tomaten
- twee bolletjes mozzarella of jonge kaas
- 50 gram boter
- 500 milliliter koude melk
- suiker naar smaak
- peper naar smaak
- zout naar smaak
- een scheutje olijfolie
Materialen
- koekenpan
- braadpan
- diepe ovenschaal
- oven
- garde
- aluminiumfolie
Bereidingswijze
- Snipper de ui fijn in kleine blokjes en fruit deze kort aan in een grote koekenpan met een scheutje olijfolie, totdat de uien glazig zien. Voeg vervolgens de fijngehakte knoflook toe en fruit dit ook kort aan.
- Pak ondertussen een andere pan, een braadpan, en doe daar de tomatenpuree in. Verwarm de puree terwijl je blijft roeren. Het is belangrijk dat je blijft roeren, want anders brandt de tomatenpuree aan. Zodra de tomatenpuree zijn zurige geur verloren is, voeg je de uien en knoflook toe samen met de olijfolie waarin ze aangefruit zijn.
- Verwarm in de koekenpan nu opnieuw een scheutje olijfolie en verwarm vervolgens het gehakt met de Italiaanse kruiden. Bak het rul en breng het geheel op smaak met wat peper en zout. Voeg het vervolgens toe aan de pan met de tomatenpuree. Voeg ook de gepelde tomaten en gezeefde tomaten toe en breng het geheel opnieuw op smaak met sambal, suiker en eventueel peper, zout of Italiaanse kruiden. Voeg ook het laurierblaadje nu toe. Laat de saus een half uur á drie kwartier zacht pruttelen op laag vuur in een afgedekte pan. Roer af en toe door.
- Verwarm nu de oven voor op 180 graden Celsius. Verwarm de boter in een pannetje zonder dat deze bruin wordt en voeg vervolgens de bloem er in kleine beetjes bij terwijl je goed bijft roeren. Voeg daarna beetje bij beetje de koude melk toe en roer het geheel met een garde goed door elkaar. Laat het net zo lang koken totdat je een dikke saus hebt. Breng deze saus op smaak met zout en peper.
- Vet nu de diepe ovenschaal in met boter en leg op de bodem een laag lasagnevellen. Bedek de lasagnevellen met een derde van de witte saus en een derde van de bolognesesaus en een van de bolletjes mozzarella, in dunne plakjes gesneden. Herhaal dit nog een keer met kaas en nog een keer zonder kaas. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal in de voorverwarmde oven. Laat de lasagne 30 minuten met aluminiumfolie in de oven staan en vervolgens nog 15 minuten zonder aluminiumfolie. Eet smakelijk!
Conclusie
Veel mensen in Nederland eten en maken lasagne, maar niet veel Nederlanders weten hoe je traditionele Italiaanse lasagne moet maken. Vaak gebruiken ze lasagnesaus uit een pak en kant en klare lasagnebladeren, terwijl het natuurlijk veel lekkerder is om de saus zelf te maken. Daar heb je weliswaar wat meer ingrediënten voor nodig, maar je krijgt er ook heel wat voor terug. Eerst maak je de sauzen en vervolgens zet je de lasagne in elkaar. Eet smakelijk!
Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Broc