Recepten met kikkererwten

Inleiding

Kikkererwten worden ook wel Garbanzo bonen genoemd. Kikkererwten zijn eetbare peulvruchten en worden al ruim achtduizend jaar geteeld in Anatolie. De kikkererwt is vanuit Anatolie verspreid over het Middellandse Zeegebied en India. Kikkererwten zijn zeer voedzaam, ijzerrijk, heel gezond en smaken fantastisch. Beroemde gerechten van kikkererwten zijn Humus en Falafel, deze gerechten worden veel gegeten in de Arabische landen en Israel.

In dit artikel worden de recepten gegeven voor de twee beroemdste gerechten met kikkererwten.

Recepten

De vermelde recepten zijn recepten voor vier personen. Deze recepten blijven trouw aan de traditionele manier van maken en brengen u tijdens het eten in gedachten naar het Midden Oosten, Jordanië.

Hummus (Jordanië)

Hummus is een van de lekkerste gerechten die ik ken. In Nederland eet ik het niet heel vaak maar dat heeft meer met de kwaliteit van de hummus te maken die in Nederland verkrijgbaar is. Hier in Jordanië is het een van mijn favoriete gerechten en eet ik het heel vaak. Zoals gezegd kan de kwaliteit van hummus nogal variëren, zelfs hier in Jordanië. Met dit recept heeft u de sleutel tot heerlijke zelfgemaakte hummus in handen.

Ingrediënten

  • 400 gr kikkererwten in blik
  • 3 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels tahini (verkrijgbaar in Turkse winkel, Toko of natuurvoedingswinkel)
  • 2 knoflookteentjes
  • zout, peper naar smaak

Voorbereiding

  • Laat de kikkererwten uitlekken maar vang het bliksap op!
  • Pel de knoflooktenen en snij ze fijn.

Bereidingswijze

Doe de uitgelekte kikkererwten, de knoflook, drie eetlepels bliksap en de drie eetlepels citroensap in een blender en laat het geheel een drietal minuten mixen. Na een drietal minuten even stoppen om de randen van de blender schoon te maken en de drie eetelepels tahini toe te voegen. Start de blender weer en mix alles tot er een smeuig geheel ontstaat.

Proef de puree en breng op smaak met zout en peper en wellicht nog een beetje extra citroensap.

Falafel (Jordanië)

Falafel, de bitterballen van het Midden Oosten. Tenminste daar lijken ze het meest op behalve dat falafel balletjes wel even een stukje gezonder zijn dan bitterballen. De beste maaltijd die ze mij kunnen voorzetten hier in Jordanië is de eenvoudige maaltijd van falafel, hummus en pita's. Aan het eind van dit artikel geef ik nog advies voor een restaurantbezoek in Jordanië en dat is een echt falafel, humus en pita's restaurant.

Ingrediënten

  • 400 gr kikkererwten in blik
  • 1 kleine pita (75 gram)
  • 1/2 rode ui
  • 1/2 kleine bundel peterselie
  • 2 theelepels komijn
  • Beetje zout
  • Zonnebloemolie

Voorbereiding

  • Laat de kikkererwten uitlekken
  • Pel en snij de rode ui
  • Snij de peterselie

Bereidingswijze

Doe de kleine pita in de blender en zet de blender aan totdat het brood in grotere kruimels veranderd is. Voeg vervolgens de kikkererwten, de rode ui, de peterselie, de komijn en een beetje zout toe. Zet de blender weer aan totdat er een smeuige puree ontstaat. U kunt nu beginnen met het maken van de falafel maar u kunt deze puree goed afgedekt ook in de koelkast zetten en een dag bewaren. De falafel is het lekkerste vers uit de olie, dus frituur de falafel vlak voor consumptie.

Verhit de olie in een pan, er moet genoeg olie in de pan zitten om de falafelballetjes net onder te laten dompelen. Zorg er voor dat de olie heet is, als de olie niet heet genoeg is zullen de falafelballetjes uit elkaar vallen. Maak kleine balletjes ter grootte van een bitterbal of iets kleiner van de puree en frituur ze totdat ze mooi (donker)bruin van kleur zijn.

Conclusie

Als u gezond en vegetarisch wilt genieten van een heerlijke maaltijd dan is een combinatie van bovenstaande gerechten een absolute aanrader. Voeg verse pita's toe om de maaltijd helemaal af te maken, pita's kunt u het beste kopen bij een turkse winkel. Mochten er geen verse pita's verkrijgbaar zijn dan is Turks brood een goede vervanger. Tot slot: als u ooit besluit Jordanie te bezoeken dan is een bezoek aan het wereldberoemde restaurant Hashem (vermelding in de Lonely Planet) in de oude stad van Amman een absolute must. Zij tillen hummus en falafel naar een heel nieuw niveau en een maaltijd hier is een fantastische culturele ervaring.