Hoe maak je marinade
Inleiding
Het wordt warmer, de dagen langer dus tijd om te barbecuen. Nu kun je natuurlijk kant en klaarpakketten halen, maar wat is lekkerder en smakelijker dan om bijna alles zelf te doen. Dus het vlees zelf marineren met eigen gemaakte marinades.Het is makkelijk en veel resultaat met weinig wek.
Marinade
Wat is een marinade nu eigenlijk? Marinade is een geurige en min of meer zure vloeistof, waarin men o.a. vlees, kip , vis of groenten marineert.
Marinades kunnen uiteenlopend van samenstelling zijn. Maar het vlees of de kip moet tenminste voor de helft in de vloeistof liggen en enkele malen gekeerd of bedropen worden.Vis kan ook vlak voor het grillen "ingevet"worden. Het doel van marineren is om het vlees, de vis of zelfs groenten zachter te maken. Maar om niet te streng te klinken, zijn er bij het marineren toch ook enkele regels
- Een vleesmarinade mag vrij kruidig zijn, maar er mag geen zout of peper toegevoegd worden. Want wat doet zout, het trekt vocht uit het vlees en peper geeft een bittere smaak aan het vlees als het van te voren toegevoegd wordt. Achteraf kan het vlees bestrooid worden met peper en zout.
- Vlees of kip kan een dag van tevoren in de marinade gelegd worden. Gebruik je vis of groenten, leg die dan ongeveer 2 uur van te voren in de marinade. Heb je dikke stukken vlees of heb je die een half uur van te voren in de marinade gelegd, snij dan wat inkepingen in het vlees, zodat de marinade beter intrekt.
- Haal het gemarineerde vlees een half uur voor het gebruik uit de koelkast.
- Laat niet te veel marinade op de grillgerechten zitten.Want als het in het vuur druipt, veroorzaakt het vlammetjes bij de barbecue
- Het al gemarineerde kan tijdens het grillen vlak voor het keren bestreken worden met wat overgebleven marinade voor wat extra smaak. Attentie: de gemarineerde vis, vlees of groenten minstens 2 minuten grillen, want dan verdwijnen de in de overgebleven marinade zittende bacteriën. Er lag immers rauw vlees in de marinade.
- De marinade die is overgebleven niet voor een sausje gebruiken er kunnen nog bacteriën van het rauwe vlees inzitten! Kook de marinade liever eerst, dan kun je het wel als saus gebruiken.
De basis van een marinade kan olie zijn, welke dan naar eigen idee aangevuld kan worden met smaakmakers als ketjap, sojasaus, vissaus, gedroogde kruiden, specerijen, honing, bruine (bastard)suiker of oosterse currypasta's. Om het te grillen product wat malser te maken wat zuur toevoegen: azijn of sap van citrusvruchten. Ook kan/mag er wat ui, Spaanse peper zonder pitjes of zelfs een kaneelstokje (heel) toegevoegd worden.
Dan heb je nog de natte marinade met wijn, bier, kokosmelk of yoghurt of zelfs tequila. Het vlees ongeveer een nacht in de marinade, voor vis is dat een uur of twee.