Hoe bereid je varkenshaas

Inleiding

Varkenshaas is erg delicaat vlees dat vaak gegeten wordt tijdens de feestdagen of bij een uitgebreid diner. Veel mensen vragen zich af of varkenshaas van een varken of van een haas afkomstig is, maar wanneer je varkenshaas eet, eet je toch echt varken. Je kunt dit stukje vlees op verschillende manieren bereiden, maar om lekker mals vlees te serveren, moet je er wel op letten hoé je de varkenshaas bereidt. Je mag het delicate vlees namelijk niet te lang of te kort bakken. Hoe bereid je varkenshaas?

Varkenshaas bakken

De meest gebruikte en eenvoudige manier om varkenshaas te bereiden is om het stukje vlees te bakken. Belangrijk is dat je varkenshaas niet te lang bakt, omdat deze dan zijn malsheid verliest en dus taai wordt. Taaie varkenshaas is niet lekker. Ook mag je de varkenshaas niet te kort bakken, veel mensen vinden rauw vlees niet lekker en het is ook niet altijd gezond.

Om te zorgen dat de varkenshaas op alle plekken even goed gaart, is het belangrijk dat je de varkenshaas overal even dik maakt, dit kan door de varkenshaas in plakjes te snijden of hem door het midden te snijden en open te klappen. Wanneer de varkenshaas niet overal even dik is, zullen sommige stukjes overgaar worden, terwijl andere delen eigenlijk nog rauw zijn.

Om de varkenshaas te bereiden doe je wat olie of boter in een pan. Wanneer de pan goed heet is leg je de varkenshaas erin. Medaillons van varkenshaas zullen ongeveer 5-6 minuten nodig hebben om te garen. Hele stukken varkenshaas hebben ongeveer een kwartier nodig. Je weet dat je je varkenshaas kunt omkeren als deze los komt van de pan. Wanneer je de varkenshaas gebakken hebt, kun je deze het beste afdekken met aluminiumfolie en nog even na laten garen. In principe mag je varkenshaas rood serveren, zolang het maar niet té rood is. 

Serveertips

Wanneer je een lekker stukje varkenshaas bereid hebt, is het belangrijk dat je er ook lekkere groenten, aardappels en een sausje bij serveert. Bij varkenshaas kun je eigenlijk allerlei soorten groenten eten, zoals spinazie, broccoli en gestoomde prei. Vaak worden haricot verts of boontjes bij varkenshaas geserveerd. 

Ook in de aardappels die je erbij serveert kun je goed variëren. Denk bijvoorbeeld eens aan aardappelgratin uit de oven, gebakken aardappeltjes of krieltjes uit de pan, knoflookaardappels uit de oven of gefrituurde aardappelkroketjes of röstirondjes. 

Verder passen er verschillende soorten sauzen bij een malse varkenshaas. De meest geserveerde saus is echter peperroomsaus. Maar ook champignonroomsaus wordt vaak bij varkenshaas geserveerd, hoe je deze saus maakt lees je hier. Verder zijn ook sauzen op basis van alcohol, zoals een rode portsaus, uitermate geschikt om bij een varkenshaasje te serveren. Kijk bij het kiezen van de saus welke saus het beste past bij de overige componenten van het gerecht. 

Conclusie

Varkenshaas is een delicate vleessoort, afkomstig van een varken. Je kunt het stukje vlees bereiden door het te bakken.  Belangrijk is dat je het vlees niet te lang of te kort bakt. Vijf minuten voor medaillons en een kwartier voor een hele varkenshaas volstaat. Laat je varkenshaas vervolgens nog even rusten. Het mag rood geserveerd worden. Bij een stukje varkenshaas moeten natuurlijk passende ingrediënten geserveerd worden. Je kunt kiezen voor een lekkere groentensoort als haricot verts, een aardappelvariant zoals aardappelkroketjes of gebakken krieltjes en een overheerlijke roomsaus om het geheel af te maken. Eet smakelijk!

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Rainer.