Everzwijnragout met rode wijn
Wildseizoen
De herfst is weer in het land dus dat wil ook zeggen dat het wildseizoen is aangebroken. Meestal ga ik om lekker wild op mijn bord te krijgen naar een restaurant voor het wildmenu. Maar dit receptje is zo makkelijk dat ik het thuis ook zelf kan klaarmaken. Everzwijn kan je immers op dezelfde manier als varkensvlees bereiden. Het vlees is echter minder vet en is intenser van smaak. Everzwijn is door zijn lage vetgehalte ook geschikt voor een cholesterolarm dieet. In de keuken gebruikt men meestal jong everzwijn omdat het vlees dan malser is. Hou ouder het dier is hoe krachtiger de smaak.
Everzwijnragout met rode wijn
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg everzwijnragout, in de meeste supermarkten vind je tegenwoordig deze vleesblokjes
- 2 grote wortelen, in schijfjes gesneden
- 2 ajuinen, fijngesneden
- enkele takjes tijm
- 4 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 7.5 dl rode wijn
- 2 tomaten, gepeld en in blokjes gesneden, je kan ook een blik gepelde tomaten gebruiken
- 200 gram paddestoelen
Let's cook
Het vlees moet eerst gemarineerd worden. Het best doe je dit al zeker één dag op voorhand, 2 is nog beter om de smaken van de marinade in het vlees te laten trekken. Leg je vlees in een schotel samen met de wortelen en de ajuinen. Voeg daarna de rode wijn toe, je vlees moet baden in de wijn. Kruid dan af met zwarte peper, de tijmtakjes, de kruidnagels en de laurierblaadjes. Zet de schotel 2 dagen in de koelkast en draai het vlees regelmatig eens om.
Haal na 2 dagen het vlees uit de marinade en dep het droog, gooi de marinade niet weg! Verhit boter in een ketel en bak het vlees goudbruin. Voeg daarna je marinade met de groenten en kruiden toe aan het vlees. Voeg de tomatenblokjes toe en kruid af met een snuifje zout en wat look. Dek de ketel af en laat dit 45 minuten sudderen op een middelzacht vuur.
Om het een echt éénpansgerecht te maken kan je nu aardappelblokjes toevoegen en dit nog 20 minuten laten verder sudderen. Ik kies soms ook voor een aparte aardappelbereiding of een kastanjepuree. De ragout afwerken doen we door nog enkele paddestoelen te bakken en deze onder de ragout te mengen. Wie graag olijven lust kan er ook nog enkele zwarte aan toevoegen. Voor een beetje kleur in je bord past een takje verse peterselie erbij.
De rekening
Het maken van dit gerecht, uitgezonderd de marinade op voorhand, duurt ongeveer een uurtje. Voor 4 personen kom je uit op ongeveer 5 euro per persoon. Weinig geld en moeite dus voor een geslaagde herfstmaaltijd. De ragout is ook makkelijk om voor meerdere personen een maaltijd te serveren zonder urenlang in de keuken te moeten staan. Het gerecht is goed voor 800 kcal per persoon.
Wild wordt meestal geserveerd met rode wijn. Krachtige rode wijnen bevatten tannines die wildgerechten een vollere smaak geven. Mensen die geen rode wijn lusten kunnen dit recept ook volgen en de wijn vervangen door een flesje bruin trappistenbier, zowel in het gerecht als om te drinken.
Smakelijk!