Exclusieve broodrecepten zelf bakken
Inleiding
Steeds meer en meer landgenoten bakken vandaag hun eigen dagelijks brood zélf. Is brood dan toch een dikmaker zoals zo dikwijls wordt beweerd of is het integendeel een belangrijke leverancier van de noodzakelijke vitaminen en mineralen? En kunnen we ook de meest eksklusieve broodgerechten zélf bakken?
Cocooning
Je eigen dagelijks brood zélf bakken schenkt steeds meer en meer landgenoten voldoening. En zeg nu zélf: een huis dat ruikt naar zelf gebakken brood straalt toch volop warmte en gezelligheid uit? En dan zeker in de herfst, dat het cocoongevoel alleen maar versterkt.
Essentiële voedingsstoffen
Net als aardappelen, is ook ons dagelijks brood een belangrijke leverancier van de meest essentiële voedingsstoffen. Vandaag zijn er steeds meer en meer soorten verkrijgbaar. Het traditionele wit brood bestaat uit uitsluitend tarwemeel. Bruin brood of tarwebrood is gemaakt uit volkorenmeel, waar een deel van de aanwezige zemelen uitgezeefd zijn. Meergranenbrood bevat naast tarwe-en of roggemeel ook nog andere graanproducten zoals rijst, gerst, haver, maïs, boekweit of spelt. En het zijn uitgerekend deze meergranenbroden die ons de grootste hoeveelheden vitaminen en mineraen leveren.
Naast deze meer traditionbele broden, zijn er nog tal van speciale broden verkrijgbaar, die enerzijds verschillen wat betreft het gehalte rogge-en tarwemeel en anderzijds andere graansoorten zoals maïs, haver en gerst en zuivelproducten zoals karnemelk, wei of kwark kunnen bevatten. De verschillende biologische broodsoorten worden gebakken uit volkoren of grofgemalen meel dat uit de biologische landbouw afkomstig is.
Kwaliteit moeilijk controleerbaar
De kwaliteit van ons dagelijks brood, afkomstig van de warme bakker, is moeilijk controleerbaar aan de buitenkant. Bij het snijden van ons brood, moeten de poriën ervan gelijkmatig zijn en mogen er in geen geval luchtholten in voorkomen. Het brood mag evenmin klef zijn of waterstrepen vertonen. Als we het met onze vingers het kruim van het brood kunen indrukken zonder dat het terugveert, is het deeg te vochtig. In een goed brood horen geen klonten meel voor te komen. De korst van het brood mag niet donkerkleurig zijn, maar moet daarentegen een egale bruine kleur hebben. Bij het kopen van verpakt en gesneden brood, moeten we steeds de uiterste verpakkingsdatum goed in de gaten houden.
Belangrijke energieleverancier
Brood is rijk aan granen en daardoor een belangrijke leverancier van energie. Brood bevat koolhydraten (zetmeel), belangrijke voedingsvezels en tal van vitaminen en mineralen waaronder ijzer, magnesium, jodium, vitamine B1 en B6, zink, foliumzuur en belangrijk, brood bevat geen vetten. Dat het een dikmaker zou zijn zoals zo dikwijls wordt beweerd, is hiermee dus volledig uit de luchtggegrepen.
Knoflookbrood met kruidenkaas
Ingrediënten: 500 gram water, 50 gram gist, 800 gram witte tarwebloem, olijfolie, 8 gram lookpoeder, 250 gram kruidenkaas met knoflook, 8 mirabellen zonder pit, 17 gram zout en enkele sprietkes knoflook.
Bereiding: Meng het water met de gist en de bloem tot één deeg. Voeg hierbij de olijfolie, het knoflookpoeder, 50 gram kruidenkaas van het type Boursin en het zout aan toe en kneed dit alles tot je een glad maar taaie deeg bekomt. Laat alles één uur rusten en rol dan uit tot een dikte van twee centimeter. Smeer de rest van de kruidenkaas op het deeg, leg er de mirabellen en de takjes bieslook bonven op en besprenkel met olijfolie. Bak het brood gedurende ongeveer twintig minuten in een voorverwarmde oven op 240 graden.
Suikerbrood
Ingrediënten: 200 ml melk, 2 eieren, 20 gram gist, 500 gram witte tarwebloem, boter, 20 gram suiker, 10 gram zout, 200 gram grove korrelsuiker, 1 losgeklopt ei en fijne parelsuiker voor de eindafwerking.
Bereiding: Meng de 200 ml melk met de eieren, gist en bloem tot een deeg. Voeg 80 gram boter, suiker en zout aan toe en kneed alles tot je een goede, gladde deeg bekomt. Voeg hier eventueel wat bloem aan toe als men een vastere deeg wil bekomen. Nochtans, hoe slapper het deeg, hoe malser het brood. Neem 150 gram deeg af van het geheel, maak er een bol van en laat wat rijzen. Kneed ondertussen de grove suiker die je onder een klontje boter hebt gemengd, door het resterende deeg. Rol de bol deeg zonder suiker uit tot één centimeter dikte en vouw deze deeglap over het gesuikerde deeg. Er mag van deze gesuikerde deeg niets meer te zien zijn. Laat 30 minuten rijzen, bestrijk met wat losgeklopte ei en laat nog eens 15 minuten rijzen. Maak met een scheermesje een cirkel in het deeg, bestrooi met fijne parelsuiker en bak ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden. Bestrijk dit brood als het uit de oven komt met melk, zo geven we ons suikerbrood een vetlaag waardoor het niet zo snel uitdroogt.
Vlaams brood
Ingrediënten: 350 ml water, 350 gram tarwebloem, 125 gram speltbloem, 20 gram gist, 75 gram reuzel, 20 gram lamsoor, 20 gram zeekraal en 10 gram zout.
Bereiding: Vries zowel het lamsoor als de zeekraal in. Haal ze er uit voor gebruik en mix ze fijn. Kneed water, gist en bloem tot een deeg, voeg er de gemixte zeekraal en het lamsoor, de reuzel en zout aan toe. Maak een bal van het deeg en laat 24 uur rusten in de koelkast. Neem het deeg uit, laat het anderhalf uur rusten op kamertemperatuur, maak er weer een bol van en rol deze in wat losse bloem. Laat dit alles dertig minuten rusten, plat af en laat nog één uur rijzen. Snijd het deeg in en bak gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. Smakelijk.