Hoe maak je pittige roerei
Inleiding
De wekker gaat op een zondagochtend. Je staat op en doet de gordijnen open, de zon schijnt buiten en je voelt je goed. Je denkt na over een lekker ontbijtje dat je voor jezelf gaat maken. Een zachtgekookt eitje? Een omelet? En opeens bedenk je je waar je zin in hebt: roerei! De meeste Nederlanders vinden roerei het ideale gerecht om te eten op een zondagochtend of voor de lunch. Het is makkelijk te maken en eieren zijn redelijk gezond, mits je deze met mate eet natuurlijk. Maar er zijn erg veel variaties mogelijk op roerei, zo kun je bijvoorbeeld ook pittige roerei maken. Dit is een variatie op roerei waarbij je jezelf waant in de oosterse keuken. Een prima recept voor een stevige lunch, voor lekker in de zon of voor op een koude winterdag. Maar hoe maak je pittige roerei?
Benodigdheden
Ingrediënten (voor één of twee personen)
- drie eieren
- een scheutje melk (naar eigen smaak)
- één of twee rode pepers (naar eigen smaak)
- 2 theelepels garam masala
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel djintan (gemalen gemberwortel) (verse gemberwortel mag ook!)
- 2 stengels bosui
- 1 of 2 uitgeperste teentjes knoflook
- 1 theelepel chilipoeder
- peper naar smaak
- zout naar smaak
Materialen
- een hapjespan
- een (houten spatel)
- een mok of kom
- een vork
Bereidingswijze
- Snijd de bosui in dunne ringetjes en doe hetzelfde met de peper. Door de zaadjes en zaadlijsten te verwijderen maak je het gerecht minder pittig.- Zet een hapjespan op het vuur en laat de boter smelten. Voeg de bosui, rode peper en knoflook toe en fruit deze kort. Zodra de geuren vrij van de ingrediënten vrij komen, voeg je de kruiden toe. Deze bak je kort mee. Na een tijdje zal er een heerlijk aroma vrij komen. Blijf wel in de pan roeren met een spatel en zorg dat de kruiden niet aanbranden.
- Pak ondertussen een mok of kom en doe hierin de eieren. Klop met een vork de eieren los en voeg een klein scheutje melk toe. Door de melk toe te voegen blijven de eieren vochtig wanneer je ze bereid. Breng het eiermengsel op smaak met zout en peper.
- Voeg de geklopte eieren toe aan de hapjespan en meng het eiermengsel met de kruiden. Zet het vuur laag en schraap met de houten spatel over de bodem van de pan. Het ei op de bodem zal stollen en door met de spatel over de bodem te schrapen zorg je ervoor dat er een omelet ontstaat die in kleinere stukjes uiteenvalt. Wanneer nagenoeg al het ei gestold is, draai je het vuur uit en laat je de pan nog een minuutje staan.
Variatiemogelijkheden
Bij de benodigdheden staan een aantal kruiden die je goed kan gebruiken om pittige roerei te maken. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer kruiden die in het recept passen. Misschien maakt een snufje kerriepoeder de roerei wel extra lekker. Of gebruik je liever een theelepel kurkuma om het gerecht een smaakvolle gele kleur te geven. Variëren in kruiden is daarom heel goed mogelijk. Misschien maak jij door wat experimenteren wel jouw eigen perfecte recept voor pittige roerei.
Naast het variëren met soorten kruiden, kun je ook variëren met de hoeveelheid kruiden die je in het gerecht verwerkt. Is het gerecht je te pittig? Voeg dan van elk kruid wat minder toe, bijvoorbeeld maar een halve theelepel in plaats van een hele theelepel. Mocht je een van de kruiden te overheersend vinden, kun je er ook voor kiezen om dit kruid helemaal achterwege te laten. Je kunt dit gerecht dus helemaal naar eigen smaak aanpassen!
Conclusie
Pittige roerei is een lekkere variant op de normale roerei en is uitermate geschikt als lunchgerecht of ontbijt op een zondagochtend. Eerst fruit je in de boter de rode pepers, de knoflook en de bosui kort aan. Vervolgens voeg je de kruiden toe en bak je ze kort mee. Als laatste voeg je de opgeklopte eieren toe. Door langzaam met de spatel over de bodem van de pan te bewegen, komt het ei los van de bodem en ontstaan er kleine stukjes gestold ei. Je kunt dit gerecht helemaal naar eigen smaak aanpassen, dus schroom niet om te experimenteren met de soorten en hoeveelheid kruiden die je in het gerecht verwerkt. Eet smakelijk!
Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Self