Hoe maak je gezonde én tevens leuke traktaties

Inleiding

Tegenwoordig ligt er een steeds grotere nadruk op gezonde voeding bij kinderen. Meer groenten en fruit eten en minder snoepen is het credo! Allerlei organisaties houden zich ook hier mee bezig. Gezien de aandacht daarnaast voor kinderen met verschillende voedingsaandoeningen en intoleranties wordt het voor kinderen ook steeds lastiger in de klas iets te trakteren als ze jarig zijn. Er is niets zo leuk als jarig zijn en kunnen trakteren; of wat zelfs nog leuker is; getrakteerd worden. Om de hoeveelheid e,a nummers (en andere niet natuurlijke toevoegingen) te kunnen beperken zijn hieronder een aantal kindertraktaties uitgewerkt die tweeledig zijn. Als eerste zijn ze gezond voor het kind en ten tweede kun je samen met je kind helemaal los gaan op de voorbereidingen! Mocht je niet teveel tijd willen besteden aan de traktatie, maar wel gezonde dingen willen uitdelen, kun je natuurlijk doosjes rozijntjes meegeven, of mandarijntjes en ander fruit. Maar niets is zo leuk als een traktatie waar tevens wat aandacht aan is besteed!

Gezonde traktaties met fruit

In een reeds eerder opgestelde leerwiki heb ik twee traktaties met mandarijnen uitgewerkt in het Mandarijnen Chineesje en Mandarijn á la Miauw op de pagina [Hoe_maak_je_leuke_kinder_traktaties_om_uit_te_delen|Hoe maak je leuke kindertraktaties om uit te delen]

Het bloemenperkje

Benodigdheden: een grasmatje, piepschuim (ongeveer 30 bij 30 cm en 10 cm dik), satéprikkers, kaas, worst, schijfjes komkommer, aardbeien. Werkplan: Snij plakken kaas van ongeveer 10 mm dik, snijd hier bloemenvormpjes uit met een diameter van ongeveer 5 cm (tulpen etc. mogen natuurlijk ook); doe het zelfde met plakjes worst. Rijg een schijfje komkommer onder aan de prikker (blaadje van de bloem) en steek het bloemvormpje (kaas en worst) er bovenop zodat het een bloemetje voorstelt. Maak hier meerderen van. Plak de grasmat op het piepschuim. Je kunt als gras plastic of ander nepgras gebruiken en eventueel kun je hier ook groen karton voor gebruiken met of zonder kleine zelfgemaakte grassprieten. Je kunt ook uit de tuin wat gras pakken en hier bovenop strooien). Steek de prikkers als bloemen in het gras met een klein eindje tussen de stokjes. Werk de zijkant van de grasmat af met een reepje karton of wat houtsnippers.

Mandarijnenvisjes

Benodigdheden: Mandarijnen, papier (wit en oranje), zwarte stift, lijm, schaar Werkplan: Knip van het witte papier kleine rondjes met een diameter van ongeveer een centimeter (ogen). Zet hier een zwarte stip (pupil) in en plak ze als oogjes op de mandarijn. Knip uit het oranje papier 2 vinnen en plak deze aan beide zijden van de mandarijn. Knip nog een start en plak deze aan de achterzijde. Teken een mondje onder de oogjes en je vis is klaar!

Magische toverstaf

Benodigdheden: Kaas, cherrytomaatjes, komkommer, wortel, uitsteekvormpje in de vorm van een ster, saté prikkers Werkplan: Snij plakken kaas van ongeveer 10 mm dik; steek hier stervormpjes uit met het uitsteekvormpje. Snij reepjes van de komkommer. Schuif de komkommer over de satéprikker. Doe hierbovenop een cherrytomaatje en daarbovenop als top; de ster! Je kunt een langere staf maken door een extra stukje komkommer te gebruiken of variëren met een wortel. Een en ander kan natuurlijk ook vervangen worden door een andere groente die zich hiervoor leent.

Deze traktaties laten natuurlijk ook ruimte voor je eigen verbeelding. Geef je creativiteit de vrije hand en laat je kind hierin meedenken en werken!