Beschermt zwarte chocolade tegen kanker
Inleiding
(Zwarte) chocolade ongezond? Een dikmaker want rijk aan suikers en (slechte) cholesterol en dus mede-verantwoordelijk voor het sterk toenemend aantal hart-en vaatziekten die onze landgenoten treffen? Uit de resultaten van een recente Duitse studie die nu officieel werden bekend gemaakt, blijkt het tegendeel. Chocolade, in hoofdzaak zwarte en in beperkte mate gegeten, beschermt ons tegen verschillende kankers én is lief voor ons hart.
Niet zo ongezond
Chocolade...wie van ons is niet verlekkerd op dit zoete snoepje? Chocolade is beslist niet altijd even gezond én beslist géén aanrader voor al diegenen die enkele kilootjes willen kwijtspelen. Maar er is nu echter ook goed nieuws voor de vele chocolade-liefhebbers die ons land telt. Deze lekkernij blijkt immers nu toch niet zo ongezond dan tot hiertoe steeds werd beweerd. Dat blijkt alvast uit de resultaten van een grootscheepse Duitse studie die zopas werden vrijgegeven.
Antioxydanten tegen groei kankercellen
Vooral donkere chocolade is rijk aan zowel polyfenolen als pro-anthocyanidinen, erg belangrijke antioxydanten waarvan meermaals is aangetoond dat ze in belangrijke mate de groei van kankercellen afremmen. Daar blijft het niet bij, want ze beperken eveneens de groei van hun voedende bloedvaten. Deskundigen raden echter aan zwarte chocolade in beperkte mate naar binnen te werken, dagelijks niet méér dan... twintig gram. Men eet chocolade bij voorkeur na de maaltijd. Op die manier wil men vermijden dat het insuline-gehalte in het bloed té sterk zou gaan stijgen. Donkere chocolade met minstens zeventig procent cacao, is een aanrader. Zowel melk-als witte chocolade bezitten niet dié positieve eigenschappen waarover de zwarte versie wél beschikt.
Lief voor ons hart
Er is dus toch nog hoop voor de vele chocoladesnoepers onder ons. Door wekelijks één tot twee keer een stukje chocolade naar binnen te werken, verlaagt men beduidend het risico op een of andere hartziekte. Een ander recent onderzoek toont immers aan dat uitsluitend donkere chocolade gezond is voor onze motor en ernstige hartziekten kan voorkomen. Aan dit onderzoek naar de invloed van donkere chocolade op onze gezondheid, namen 32000 Zweedse vrouwen in de leeftijd van 48 tot 83 jaar deel en werd uitgesmeerd over een tijdspanne van maar liefst negen jaar. Bij vrouwen die wekelijks tot maximum dertig gram donkere chocolade aten, werd ondubbelzinnig aangetoond dat hun risico op een hartziekte met meer dan 32 procent daalde. Ook bij die vrouwen die slechts enkele keren per maand chocolade aten, nam het risico op een hartziekte duidelijk af. Dagelijks chocolade eten is volgens voedingsdeskundigen echter sterk af te raden. Bij deze snoepers werd zelfs geen verminderd risico op enig hartfalen vastgesteld.
Niet voor iedereen even gezond
Ondanks al dit positieve nieuws, is chocolade dus echter lang niet voor iedereen even gezond. Dit lievelingssnoepje van velen is immer rijk aan suikers, vetten en (slechte)cholesterol, échte dikmakers. Chocolade bevat dan weer een hoge dosis flavanoïden, een uitstekend wapen tegen té hoge bloeddruk. Deze flavanoïden werken tevens ook ontstekingsremmend en voorkomen hartziekten. Deze stof is ook rijkelijk aanwezig in thee en in blauwe bessen, een klein en sappig vruchtje met vele (gezondheids)voordelen. Dit besje bevat ook anthocyaan dat een positieve invloed heeft op hart en bloedvaten en er voor zorgt dat de vetophoping, en dan vooral deze van ongezonde cholesterol in onze bloedvaten, sterk verminderd.
Conclusie
Donkere chocolade, met mate gegeten, is goed voor hart-en vaatziekte, beschermt tegen vele kankers, werkt ontstekingsremmend en is efficiënt tegen té hoge bloeddruk. Zowel witte-als melkchocolade bieden deze voordelen duidelijk niet. Witte chocolade is wél rijker aan calcium en zowel zwarte-als melkchocolade bevatten opmerkelijk meer magnesium.