Bonbons maken

Bonbons maken is eigenlijk heel eenvoudig. Net zoals je een cake bakt kan je ook bonbons maken: volg het recept! In dit artikel lees je hoe je zelf bonbons kunt maken.

Een paar belangrijke termen bij bonbons maken

Ganache: Ganache is de vulling van je bonbon. Vaak is de ganache iets zachter dan de coating van de bonbon. De ganache maken is de eerste stap bij bonbons maken.

Coating: De coating van de bonbons is het omhulsel. Dit is vaag een dunne laag stevige chocola. Deze laag smelt op je tong zodra je de bonbon erop legt.

Tempereren: Tempereren is eigenlijk niets anders dan gewoon chocola smelten in de magnetron. Zo tempereer je chocola: doe de chocola in een bakje en zet het in de magnetron. Zet de magnetron nu 10 minuten aan op 400-600 watt. Na 10 seconden haal je het bakje eruit en roer de chocola door. Vervolgens zet je het bakje terug en geef je de chocola weer 10 seconden een 400-600 watt stoot van de magnetron. Dit blijf je herhalen totdat de chocola gesmolten is. Tempereren doe je eigenlijk alleen bij het maken van de coating.

Enroberen: Enroberen is een mooie term voor "overgieten met chocola". Je giet namelijk bij bonbons maken chocola over de ganache heen. Dat noemen we enroberen.

Het basisrecept bonbons maken - wat hebben we nodig?

Voor dit basisrecept bonbons maken gebruiken we een ganache (binnenste van de bonbon) met een chocolade coating (buitenlaagje van de bonbon).

Benodigdheden voor ca. 25 bonbons Ganache: 300 gram pure of melk chocolade 150 gram ongeklopte room

Coating: 200 gram chocolade (naar eigen smaak) 75 gram chocolade in een andere kleur ter decoratie

Zo maak je de bonbons

Eerst maak je de ganache. Breng de room in een steelpannetje aan de kook. Smelt ondertussen de chocolade au-bain-marie. Giet de gesmolten chocolade al roerende bij de room, zodat een smeuïg mengsel ontstaat. Doe de ganache in een kommetje en laat het afkoelen en opstijven in de koelkast.

Na anderhalf uur is de ganache klaar. Haal het kommetje weer uit de koelkast en laat de ganache een beetje op kamertemperatuur komen. Tempereer ondertussen de chocolade voor de coating in een smal kommetje.

Maak balletjes van de ganache en geef ze een platte onderkant, zodat de bonbon straks netjes blijft staan. Doe dit wel snel, want je lichaamswarmte maakt de ganache erg zacht. Zorg ervoor dat het contact zo kort mogelijk is.

Leg een bolletje ganache op een vorkje en haal deze door de gesmolten chocolade, totdat deze helemaal bedekt is. Laat de bonbon even uitdruipen en zet ‘m dan op een stukje bakpapier. Herhaal deze handelingen tot je alle ganache-bolletjes hebt omgetoverd tot bonbons!

Decoratie van je bonbons

Smelt tot slot de chocolade voor de decoratie. Met een satéprikker kun je leuke bolletjes op de bonbons maken en met een spuitzak kun je gemakkelijk lijntjes over je bonbons trekken. Verder kun je de bonbons versieren met zilverpilletjes en ander decoratiemateriaal.

Veel plezier en geniet van je bonbons!

Meer weten over bonbons maken?

Wil je meer weten over bonbons maken? Schrijf je dan in voor de gratis minicursus bonbons maken op http://www.bonbonsmaken.com.