Ferrero, een Italiaans chocopastasprookje
Inleiding
De naam Ferrero zal u waarschijnlijk niet direct iets zeggen, maar de naam Nutella of Mon Chéri zal u des te bekender in de oren klinken. Voor vele generaties een begrip, gebaseerd op een uitgekiend marketingconcept. Maar is het ideaalbeeld dat we in de marketingcampagnes, al tientallen jaren, voorgeschoteld krijgen wel reëel? Een poging om een blik achter de schermen te krijgen.
Italiaans familiebedrijf
Het bedrijf Ferrero werd in 1946 opgericht in het Piëmontese Alba, in het noordwesten van Italië. De grondlegger van het bedrijf was Pietro Ferrero, een gedreven banketbakker die een recept ontwikkelde op basis van hazelnoten en cacao. De befaamde chocoladepasta Nutella was geboren!
Het product kende meteen een ongekend succes. De voertuigen waarop de naam Ferrero prijkte en heel Italië doorkruisten, waren één van de duidelijkst zichtbare kenmerken van de enorme groei van het familiebedrijf. Over marketing gesproken.
In 1949 volgde Michele Ferrero zijn vader op. Dankzij hem kent het bedrijf nu al ruim 60 jaar lang een overweldigende groei.
Internationaal wereldconcern
- Op internationale schaal prijkt de Ferrero Groep op de vierde plaats in de snoepgoed- en chocoladesector.
- In 2009-2010 zette de Ferrero Groep wereldwijd 6,6 miljard euro om (+ 4,3%) en telde de onderneming ruim 21.700 werknemers.
- De Ferrero Groep fabriceert en commercialiseert internationaal meer dan 50 verschillende producten.
- Ferrero is de op twee na grootste snoepgoedproducent op het Europese vasteland.
De producten
De Ferrero-groep heeft haar ontwikkeling vooral te danken aan het grote leiderstalent van Michele Ferrero. Zijn wens om met hypermoderne ideeën nieuwe producten vorm te geven, heeft een revolutie teweeggebracht in de eetgewoonten van miljoenen consumenten.
Steunend op zijn intuïtie en creativiteit ontwikkelde Michele Ferrero voortdurend nieuwe producten: het ene nog innovatiever dan het andere. Na de beroemde chocoladepasta Nutella bracht hij in 1956 Mon Chéri op de markt. Die twee merken alleen al lagen ten grondslag aan de gigantische naamsbekendheid die Ferrero ook vandaag nog geniet. In 1968 werd het merk Kinder geïntroduceerd, met Kinder Chocolade. Een jaar later deed Ferrero met Tic Tac zijn intrede op de markt van de meeneemsnoep. Later volgden andere merken, zoals Kinder Surprise, Ferrero Rocher en Kinder Bueno.
De keerzijde van de medaille
Op de verpakking van Mon Chéri, staat vermeldt dat de kers uit Piëmonte afkomstig is, men heeft dit zelfs laten patenteren. Bij navraag is gebleken dat in deze streek weliswaar kersen worden geteelt, maar deze worden niet door Ferrero verwerkt. Aangezien de onderneming weinig toegankelijk is voor de media en op de vraag naar de herkomst van de kersen vaag blijft is daarom nader onderzoek nodig. Op basis van dit onderzoek bestaat het vermoeden dat de kersen uit Polen afkomstig zijn.
De hazelnoten zijn afkomstig uit Turkije, en de cacaobonen uit West-Afrika, bij bezoek aan deze landen bleek dat bij het plukken van deze producten structureel gebruik werd gemaakt van kinderen. Hetgeen men met plukken verdiende was dermate weinig, dat men zijn leven lang afhankelijk werd en nauwelijks een menswaardig bestaan kon opbouwen. In Turkije werkte een gezin van acht personen, in moeilijke klimatologische omstandigheden, tien uur per dag, en verdiende hiermee een bedrag van omgerekend 60 euro per dag.
Maar ook de consument, die aan het einde van keten zit wordt door een uiterst geraffineerde marketingcampagne op een dwaalspoor gebracht. De bedragen die aan marketing worden uitgegeven zijn bijvoorbeeld zes keer zo hoog als bij concurrent Mars, geschat wordt dat er een kleine 360 miljoen euro per jaar mee gemoeid is. Daarnaast richten de marketeers zich op de meest kwetsbare groep, namelijk de kinderen. Producten worden op ooghoogte voor kinderen, op diverse plaatsen in de winkel gepositioneerd met als finale de verrassingseieren bij de kassa. Een relatief nieuw fenomeen is het spaarpuntenplan om bijvoorbeeld een rugzak bij elkaar te sparen. Om dit te realiseren diende men maar liefst 58 potten Nutella te kopen.
Ook de iets ouderen worden niet uit het oog verloren, zo wordt gesuggereerd dat een product als Yoghurette er voor zorgt dat je slank blijft. Bij analyse blijkt echter dat het aandeel melk dermate gering is om enig effect te sorteren.
Conclusie
Het sprookje uit Italië is opgebouwd uit een dermate uitgekiend marketingconcept, dat generaties inmiddels zijn opgegroeid met Nutella. Bij het boodschappen doen wordt dit product zonder er nog verder bij na te denken in de winkelwagen geladen. Immers als kind werd je er mee opgevoed en als ouder ga je er mee verder, en geeft op deze wijze de staffel verder aan de volgende generatie. Of zoals het door Ferrero wordt verwoord een revolutie in eetgewoonten.
Een sprookjesverhaal ?
Ja, voor de producent !
Bron
- Wikipedia
- Website Ferrero Nederland
- ARD (Monitor)