Hoe maak je ouderwetse speculaasjes
Inleiding
Speculaas is in Nederland en België, waar het wel eens speculoos wordt genoemd, vooral rond het Sinterklaasfeest erg populair, maar is het hele jaar door in de supermarkt verkrijgbaar. Speculaasjes zijn harde koekjes met een hele kruidige smaak. Ze zijn lekker om te eten bij de koffie of gewoon als tussendoortje. Maar wanneer je de speculaasjes zelf maakt zijn ze natuurlijk nog net iets lekkerder. Hoe doe je dat, je eigen ouderwetse speculaasjes maken?
Benodigdheden
Ingrediënten
- 175 gram boter
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 350 gram bloem
- een snufje zout
- 15 gram speculaaskruiden (koekkruiden)
- 2 eetlepels melk
- bloem om te bestuiven
- boter om in te vetten (eventueel)
Materialen
- een kom
- een garde
- een zeef
- plastic folie
- een oven
- een deegroller
- een paletmes
- een bakplaat
- speculaasvormen
- bakpapier (eventueel)
In dit recept wordt ervan uitgegaan dat je in het bezit bent van ouderwetse speculaasvormen, zoals deze op internet of in de betere bakartikelenwinkel te koop zijn.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Bekleed de bakplaat met bakpapier of vet deze in met boter.
- Pak een kom en roer hierin met een garde de boter zacht. Meng vervolgens de bruine basterdsuiker door de boter heen, zodat er een egale en luchtige massa ontstaat.
- Zeef de bloem boven de kom en voeg vervolgens de melk, de bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden toe. Meng het kort door en stort het vervolgens op een schone en bebloemde werkbank. Kneed alles met vochtige, koude handen (om te voorkomen dat het deeg aan je handen blijft pakken) tot een soepel, stevig en elastisch deeg. Duw het deeg plat en verpak het in plastic folie. Laat het deeg ongeveer een uur in de koelkast rusten.
- Bestuif de speculaasvormen met bloem. Haal het deeg uit de koelkast en snijd het in kleine klompjes, een klompje moet net iets te veel zijn om een vormpje te vullen. Duw het hompje vervolgens in het vormpje en rol er met de deegroller overheen, zodat de speculaas stevig in het vormpje gedrukt wordt. Schraap met een paletmes over het vormpje heen om het overtollige deeg zo goed mogelijk te verwijderen.
- Wanneer je de vormpjes goed bebloemd hebt, kun je de speculaasjes voorzichtig uit de vormpjes tikken. Mocht het speculaasje hierbij breken, kun je de delen zo goed mogelijk aan elkaar drukken. Hiervan zal je bij het eindresultaat niet zo veel meer zien. Ga door tot al het deeg op is.
- Leg de speculaasjes met genoeg onderlinge afstand op de bakplaat, met de gladde kant naar onderen. Bak de koekjes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze bruin zien en gaar zijn. Laat de speculaasjes goed afkoelen voordat je ze nuttigt. Eet smakelijk!
Conclusie
Speculaas is in Nederland en België erg populair. Hoewel de koekjes het hele jaar door in de winkel te verkrijgen zijn, is het veel leuker om ze zelf te maken. Dit doe je door een speculaasdeeg te maken van luchtige boter, suiker, bloem, melk, speculaaskruiden en wat bakpoeder. Kneed dit deeg goed door elkaar en vul de authentieke speculaasvormpjes met speculaas. Nog even bakken in de oven totdat ze gaar zijn en je hebt je eigen speculaasjes gemaakt. Eet smakelijk!
Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Zerohund